Nieuws

Nieuwe energielabels 2021 zijn efficiënter

22 september 2020
Nieuwe energielabels 2021 zijn efficiënter

De energielabels zijn dood, leve de nieuwe! Gedaan met de A gevolgd door een reeks “+”-en, we keren terug naar de klassieke quoteringen van A tot G om nieuwe technologieën en de prestaties van elektrische toestellen te beoordelen. We zijn erg tevreden dat we konden bijdragen aan deze verandering via het Europese BELT-project. Wat verandert er nu voor jou als consument?
Energielabels zijn belangrijk om te begrijpen hoe je de energie-efficiëntie van elektrische toestellen zoals koelkasten en wasmachines met elkaar kunt vergelijken. Het helpt om duurzamere keuzes die voordelig zijn voor het milieu en voor je energiefactuur. Uit een enquête bleek dat consumenten het syteem met de letter A en de “+”-en bedrieglijk vinden. De meeste toestellen bevonden zich in de hoogste categorieën en geen enkel toestel zat nog in de laagste categorie nadat de grootste energievreters van de markt waren gehaald. 

Reorganisatie om energiezuinigheid te promoten 

Daarom besloot de EU om de labels te herzien. Er wordt niet meer gewerkt met “+”-en, maar met de letters A tot en met G. De A-klasse zal in het begin weinig toestellen bevatten om te anticiperen op toekomstige modellen die nóg zuiniger zullen zijn in energieverbruik. De criteria worden ook veel strikter. De kleurencode van groen tot donkerrood blijft behouden. 

De huidige energielabels zijn zichtbaar op de productfiches van de modellen die we testen. Vergelijk zeker hun prestaties op onze verschillende online koopwijzers vooraleer je iets koopt.

Ga naar onze online koopwijzers

Als vereniging die de belangen van consumenten verdedigt zijn wij partner in het BELT (Boost Energy Label Take-up)-project. Het wordt gesteund en gesponsord door het “Horizon 2020”-programma van de Europese Unie en heeft als doel de overgang naar de nieuwe labels te vergemakkelijken, foute interpretaties te vermijden en de consument te blijven stimuleren om voor de energiezuinigste toestellen te kiezen. De nieuwe regels zullen ook de fabrikanten aanmoedigen om meer zuinige toestellen te produceren. 

Officiële lancering voor volgende lente

Vanaf november zullen producten van nieuwe labels worden voorzien (gestart wordt met wasmachines, vaatwassers, koelkasten - en combinatie-diepvriezers & wijnkoelers en elektronische schermen). Maar geduld, want voor het grote publiek zal pas op 1 maart 2021 het nieuwe systeem officieel worden gelanceerd. Hieronder vind je een kleine tijdlijn:

De huidige labels blijven dus geldig tot 1 maart 2021. Er is in 2021 al een uitgebreide informatiecampagne voorzien om aan Europese burgers uit te leggen hoe de nieuwe energielabels werken. Ondertussen geven we hier al een voorsmaakje (voorbeeld van een wasmachine) van hoe verschillend een toekomstig label er zal uitzien. 

 

De Europese Commissie schat dat er dankzij de nieuwe labels 38 TWh/jaar zal worden bespaard. Dat is het equivalent van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van een land als Hongarije. Wij zullen jullie regelmatig inlichten over de op til zijnde veranderingen in onze magazines en op onze website.
 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/07/2021

Ik heb geen echt vergelijkende testen gevonden over zuinige vrijstaande koelkasten zonder diepvries.Momenteel worden beide (nieuwe en oude) labels aangeboden en zorgt dit uiteraard voor verwarring.Ik vrees dan ook dat een zuinig toestel overdreven zal worden beprijst waardoor het terugverdien effect slechts op lange termijn maar zal resultaat zal opleveren.Verder is het ook zo dat defecten tegenwoordig sneller optreden en herstellers woekerprijzen vragen zodat men eerder geneigd is terug een nieuw toestel te kopen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Dag Dirk, we kunnen jammer genoeg niet alle producten testen, ergens dienen we een keuze te maken. Toch kunnen we je wel op weg helpen met een energiezuinig toestel via deze link: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel/koelkast-diepvries Ook via deze link kan je meer te weten komen in onze video over de BELT-labels: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/02/2021

Ik had verwacht dat test-aankoop ook iets zou zeggen over de eco-cheques. Die zijn 2 jaar geldig en mag je alleen gebruiken voor elektrische toestel met een A+ - die vedwijnt. Bestaan er nieuwe voorwaarden voorwaarden voor de ECO-CHEQUES - die worden heel veel gegeven, maar geen woord daarover

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021
, Gereageerd:

Beste Erik, we hebben hier inderdaad een artikel over. Want sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels voor een aantal huishoudtoestellen vernieuwd, en dat heeft inderdaad ook gevolgen voor het gebruik van je ecocheques. Vooraleer je huishoudelektro gaat shoppen, ontdek hier welke toestellen met nieuw label je met ecocheques kunt betalen: https://bit.ly/2OU6JP8  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Aan de ene kant goed maar aan de andere kant slecht, gaan ze iets veranderen wat mensen kennen, denk dat er veel verwarring rond gaat komen. 3 vragen. 1 die label houdt dat rekening met het soort apparaat want een tv en wasmachine hebben een heel anders verbruik vanwege een ander soort werking? 2 gaan die apparaten wel 100 procent presteren niet dat ze minder worden omdat ze het A label binnen willen halen? 3 Wat met mijn ecocheques daar zou je alleen A of beter mee kunnen betalen en aangezien er voor tv s al geen A labels bestaan met de nieuwe labels dat ik ergens gelezen heb als vb, komt daar een aanpassing op dat je tot C kunt aankopen ofzo ik wil best mijn eco afdruk verlagen, maar ik ga ook echt geen belachelijke prijzen ervoor betalen, niet iedereen heeft het Breed?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Ik vindt het nu al kiet gemakkelijk om te kiezen uit sommige apparaten met al die ++++ er achter. Gelukkig komt er nu verandering in mijn gezin willen onze afdruk op het klimaat zo klein mogelijk houden. Dit zal nu misschien weer iets makkelijker zijn.

@ Testaankoop misschien een idee om in jullie tool de mogelijkheid dat je zonnepanelen hebt te zetten als je een toestel wil kopen daar ook rekening mee gehoden wordt.

Wij moeten nu door verbouwingen kiezen voor warmwater ofwel gas of elektriciteit. Dit vind je nergens in weer wat dan de beste keuze is. Boiler of gasbrander.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Hallo David, het is inderdaad niet evident om te weten welk verwarmingssysteem je best kiest. Ga gerust ons dossier hierover raadplegen via volgende link : https://bit.ly/36fRy9H  . Je post heb ik alvast intern doorgestuurd naar de betrokken dienst zodat die kunnen bekijken of het technisch mogelijk is om deze informatie op te nemen in de tool. Uiteraard kan je als abonnee bij ons terecht voor meer en gepersonaliseerd advies, je kan hiervoor bellen naar de Energielijn op het nummer 02/542.33.86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). Mvg, ^An

Community

Doe je mee ?

test

Gerelateerde discussies