Koopgids

Koopgids wasmiddel

13 juni 2016
Koopgids wasmiddel

13 juni 2016

Waar moet u op letten bij uw keuze? Welke vragen moet u zich stellen om het meest geschikte wasmiddel te vinden? In onze koopgids vindt u meer uitleg en advies.

Welk soort wasmiddel?

Welk wasmiddel u het best gebruikt, hangt af van het soort textiel dat u wilt wassen. Een doorsnee gezin heeft drie verschillende producten nodig.

 • Universeel wasmiddel: van oorsprong zijn dit de klassieke wasmiddelen die “overal goed voor zijn”. Ze bevatten veel bleekmiddelen, om bepaalde plantaardige vlekken goed aan te kunnen en om de was wit te houden. De keerzijde van deze ingrediënten is dat ze ook kleuren kunnen bleken. Daarom zijn deze producten vooral goed voor witte was of licht gekleurde was.
 • Bontwasmiddel: bevat minder of geen bleekmiddelen en bevat soms speciale bestanddelen om te voorkomen dat kleuren gaan “afgeven”. Alhoewel de werking hiervan beperkt is (niets kan helpen wanneer u een kledingstuk wast dat veel kleur afgeeft), zijn deze producten wel ideaal voor gekleurde was.
 • Wasmiddel voor wol en zijde (“delicate textiel”): delicate stoffen, zoals wol, op dezelfde manier behandelen als andere stoffen is uit den boze. Wol heeft immers de neiging om tijdens het wassen te condenseren, beter gezegd te krimpen en dikker te worden. Wasmiddelen voor delicate stoffen moeten wollen wasgoed daartegen beschermen. Naast een bijzonder wasmiddel is uiteraard ook een voldoende lage wastemperatuur belangrijk.

Tot slot bestaan er ook specifieke wasmiddelen voor zwarte en donkere was. Sommige bevatten speciale actieve bestanddelen die de kleuroverdracht van de ene op de andere stof voorkomen of maximaal beperken. Het gaat om polymeren die zich aan de stof hechten en zo de kleurstoffen fixeren. Tijdens het testen van dit soort producten in 2010 vonden we dat de meeste van deze wasmiddelen inderdaad de intensiteit van donkere kleuren weten te behouden. Maar helaas waren de meesten niet echt doeltreffendheid tegen vlekken, zeker wanneer het om eiwit- of zetmeelvlekken ging.

Vloeibaar of poeder?

Vroeger waste men met zeep, bereid uit plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Toen vanaf 1930 oliën en vetten als grondstof voor de zeepbereiding steeds duurder werden, ging men op zoek naar goedkope synthetische oppervlakteactieve stoffen (detergent). De eerste commerciële wasmiddelen, speciaal ontworpen voor het wassen van textiel, waren poeders.

Later kwamen er ook vloeibare wasmiddelen en gels (vloeibaar, maar minder visceus) bij. Deze vloeibare vorm is ideaal voor goede wolwasmiddelen en voor wasmiddelen voor gekleurde was. De eerste vloeibare universele wasmiddelen voldeden echter niet op het vlak van bleken. Intussen is de kloof met de poeders wat dit betreft al een stuk kleiner geworden, ook is het vrijwel steevast een poeder dat hier de beste resultaten behaalt.

De voor- en nadelen

Waspoeder

Werkt uitstekend tegen plantaardige lekken en beschermt de wasmachine tegen schimmelvorming. In waspoeder zit percarbonaat, dat schimmelvorming en de ontwikkeling van andere micro-organismen in de machine bestrijdt. Aangezien het om een witmaker gaat, geldt dit niet voor waspoeder voor gekleurde was. Percarbonaat is ook zeer doeltreffend tegen plantaardige vlekken, in tegenstelling tot veel vloeibare wasmiddelen.

Met een waspoeder hebt u wel een grotere kans op kalkaanslag. Die ontstaat door op een hoge temperatuur te wassen met waspoeder en hard water. De hardheid van uw leidingwater kunt u navragen bij uw watermaatschappij of zelf meten met behulp van een tester (onder meer verkrijgbaar bij aquariumwinkels).

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibare wasmiddelen lossen beter in water op dan waspoeder. Dat is vooral belangrijk als u op lage temperaturen wast (wat vandaag hoe dan ook de tendens is).

Als u op een lage temperatuur wast met een vloeibaar wasmiddel, kunnen er wel schimmels, bacteriën en stof in uw machine achterblijven. Dat kan voor een vieze geur en soms zelfs grijze vlekjes op het wasgoed zorgen.

Hoeveelheid niet belangrijk

Het maakt niet veel uit of u waspoeder of vloeibaar wasmiddel neemt. Maar als u vloeibaar verkiest, laat uw wasmachine dan af en toe draaien op een hoge temperatuur (60°C of meer). 

Gebruik ook af en toe een waspoeder omwille van de voordelen van percarbonaat. Het nadeel van de poeders, de kalkaanslag, die kunt u voorkomen door antikalkproducten te gebruiken. De aanslag verwijderen kan met behulp van ontkalkers.

Wasverzachters

Wasverzachters zorgen voor een heerlijk zachte (katoenen) was en doen hem lekker ruiken. Verder wordt er nog heel wat beweerd over deze producten, maar wat daarvan is waar?

Wasverzachter vergemakkelijkt het strijken

WAAR. Door een wasverzachter te gebruiken, kunt u de strijkduur 10 tot 15 % inkorten. Bij katoen is het verschil groter dan bij synthetische stoffen. De vermelding "easy iron" die soms op de verpakking staat, maakt geen verschil: eender welke wasverzachter vergemakkelijkt het strijken.

Wasverzachter doet handdoeken minder goed absorberen

WAAR. Bij een product dat zeer goed scoort voor de zachtheid, kan het absorptieverlies zelfs oplopen tot 30 %. Een zachte handdoek die u ook goed afdroogt, is dus niet eenvoudig te verkrijgen.

Wasverzachter heeft een antistatisch effect

WAAR. Door het gebruik van een wasverzachter worden synthetische stoffen minder geladen met statische elektriciteit. Maar dat is dan ook het enige nut in dit geval, want zoals gezegd heeft een wasverzachter geen verzachtend effect bij synthetische stoffen.

Wasverzachter doet de was trager drogen

NIET WAAR. Wij hebben gemeten hoelang het duurde eer de was in de openlucht droog was en stelden geen verschil vast naargelang er wel of geen wasverzachter was gebruikt. In de droger is het wasgoed mits gebruik van een wasverzachter wel iets sneller droog en ook minder gekreukt.

Hoe maakt u de was zacht?

Kan dat ook zonder wasverzachter? Wij maakten de vergelijking naargelang u de was aan de waslijn of in de droger droogt, waspoeder of vloeibaar wasmiddel gebruikt en al dan niet over zacht water beschikt.

Onze vaststellingen:

 • Poeder maakt wasgoed zachter dan een vloeibaar wasmiddel.
 • De was is zachter als u hem in de droogkast in plaats van in de openlucht laat drogen.
 • Wassen met zacht water levert geen beduidend beter resultaat op.
 • Zelfs met een minder goede wasverzachter verkrijgt u een zachter resultaat dan zonder wasverzachter.

De verschillende methodes die we hebben getest, kunnen we als volgt rangschikken voor de zachtheid van het wasgoed:

 1. waspoeder + wasverzachter
 2. droogkast (+ vloeibaar wasmiddel)
 3. waspoeder
 4. vloeibaar wasmiddel + zacht water
 5. vloeibaar wasmiddel (bijna hetzelfde resultaat als 4)

Milieubewust wassen

Kies een milieuvriendelijk wasmiddel. In onze tests besteden we hier steeds de nodige aandacht aan: niet alleen aan de samenstelling van de wasmiddelen, maar ook aan de verpakking. Onze ervaring is dat de producten die beweren beter te zijn voor het milieu, dit meestal ook daadwerkelijk zijn.

Kies de laagst mogelijke temperatuur voor een goed wasresultaat. Onderhoud de machine (zie artikel onderhoud wasmachine), zodat deze lang meegaat.

Community

Huishoudgerei

community

Gerelateerde discussies