Koopgids

Koopgids wasmachine

12 oktober 2016
Koopgids Wasmachine

Waar moet je op letten bij jouw keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Bij de keuze van een wasmachine spelen heel wat aspecten een rol: de prijs, het laadvermogen van de trommel, het stroomverbruik, de spoel- en zwierprestaties, het geluid enz. In deze aankoopgids zetten we alle aandachtspunten op een rijtje en helpen we je het meest geschikte model te vinden.

In onze Koopwijzer wasmachines vind je alle testresultaten van de vrijstaande (niet-ingebouwde) wasmachines uit onze jaarlijks tests, en ontdek je welke modellen wij aanbevelen. 

Bekijk meteen ook de resultaten van onze test van kleurwasmiddelen en universele wasproducten in onze Koopwijzer wasmiddelen.

Welk type van wasmachine verkiest u?

Er bestaan twee soorten wasmachines:

 • Voorladers. Die zijn het meest in trek.
 • Bovenladers. Van deze toestellen, die ook wel “topladers” worden genoemd, zijn er minder modellen verkrijgbaar in België.

  Voordeel

  • Ze zijn smaller (40-46 cm) en dus ook geschikt voor kleine ruimtes.

  Nadelen

  • Je moet de was aan de bovenkant in de machine stoppen
  • Een toplader past dus niet onder een werkblad
  • De keuze is beperkt.

Wat je je moet afvragen bij aankoop van een wasmachine:

 

Waar moet de wasmachine staan?

Ga je ze in de berging zetten of bijvoorbeeld in de badkamer? Verkies je een model dat ook dienst kan doen als droger? Wil je het inbouwen in je keuken?

Vrijstaand model 
Dat kun je eender waar plaatsen, ook onder een werkblad (opgelet dat het niet te hoog is om eronder te passen). Je kunt er ook je droger op zetten, liefst met behulp van een stapelkit. Zo win je heel wat ruimte op de grond. Voordelen
 • Er zijn modellen verkrijgbaar met een laadvermogen tot 17 kg.
 • Sommige modellen zijn beschikbaar in verschillende kleuren.
 • Er zijn meer opties verkrijgbaar.
 • Nadeel
 • De machine is prominent aanwezig en niet in de kasten rondom te integreren.
 • Inbouwmodel

  Deze modellen zijn gemaakt om in een omkasting of onder een tablet te schuiven

  Voordeel

  • Op de voorkant kan een frontpaneel worden aangebracht uit hetzelfde materiaal als de kasten ernaast.

  Nadeel

  • Meestal duurder.
  Is de zwiersnelheid van belang?

  De zwiersnelheid is sterk geëvolueerd. Sommige wasmachines centrifugeren tegen maximaal 400 toeren per minuut, terwijl andere toestellen een snelheid van meer dan 1 000 tpm, tot zelfs 1 800 tpm, halen.

  Voordeel

  • Hoe hoger de centrifugeersnelheid, hoe sneller de was buiten of in de droogkast droogt en hoe meer je het enorme verbruik van een droger kunt terugdringen.

  Nadelen

  • Modellen met een hoge centrifugeersnelheid zijn doorgaans duurder.
  • Sneller droogzwieren maakt meer herrie.
  • Bepaalde soorten textiel verdragen geen hoge centrifugeersnelheid (meer bepaald delicate stoffen)
  • Om katoen goed droog te zwieren is een centrifugeersnelheid van 1200 tpm aan te bevelen.
  Welk laadvermogen past het best bij jou?
  De standaardcapaciteit van wasmachines bedraagt 7 kg, maar tegenwoordig zijn er ook modellen met een laadvermogen tot 15 kg verkrijgbaar. Die zijn echter niet noodzakelijk voordeliger in gebruik. Enkel als je een groot gezin hebt of als je bv. een sport beoefent waar veel was bij komt kijken, kan een grote capaciteit een voordeel zijn. Met een grote wasbeurt i.p.v. twee kleinere bespaar je tijd, water en elektriciteit.
  • Terwijl het laadvermogen alsmaar groter wordt, wassen we steeds kleinere hoeveelheden en zit de trommel zelden helemaal vol. Maar hoe groter de trommel, hoe hoger het verbruik.
  • Gewoonlijk berekenen de fabrikanten het aantal kg wasgoed dat de machine aankan op basis van een katoenprogramma. Hiervoor zijn de verschillen het grootst. Het opgegeven laadvermogen voor een programma voor synthetisch of delicaat wasgoed, verschilt echter weinig, zelfs al is de trommel groter.

  Met andere woorden, voor een doorsneegezin is een laadvermogen van 7 of 8 kg ruim voldoende.

  Mag de trommel helemaal vol?

  Je mag de trommel altijd goed vullen, zonder het wasgoed aan te drukken. Als de was echter heel vuil is, stop je de trommel beter niet helemaal vol.
  Waar moet je nog op letten?
  • Wasprestaties. Bij de meeste wasmachines valt daar niets op aan te merken. Dit criterium is dus niet bepalend bij je keuze.
  • Prijs. Aangezien wasmachines over het algemeen prima prestaties leveren, garandeert een hogere prijs niet noodzakelijk een betere kwaliteit. Je kiest dus beter voor een van onze Beste Kopen. Neem ook de moeite om de prijzen te vergelijken, want in de ene winkel kost hetzelfde model soms ruim € 200 meer dan in de andere!
  • Wasprogramma’s. Doorgaans kun je zowel voor katoenen als voor synthetisch wasgoed uit meerdere programma’s met een verschillende temperatuur kiezen. Alle machines hebben ook minstens één programma voor delicaat wasgoed, zoals wol, zijde en handwas.
   Behalve de temperaturen verschillen ook de centrifugeersnelheid, de duur van de programma’s, het waterverbruik en het laadvermogen naargelang van het model. De duurdere modellen hebben misschien meer programma’s, maar de kans is klein dat je die ook allemaal gebruikt. Kies dus liever voor een eenvoudiger model.
  • Goed om weten: de maximale hoeveelheid wasgoed verschilt naargelang van het programma. Voor katoen is die gelijk aan het opgegeven laadvermogen van de machine (bv. 6, 7, 9 kg). Voor synthetisch wasgoed raden de fabrikanten door de band aan om de trommel maar voor de helft te vullen en voor delicaat wasgoed nog minder.
  • Spoelen. Dit blijft een pijnpunt bij de meeste modellen, aangezien de fabrikanten hun machines zo weinig mogelijk water willen laten verbruiken. Maar ze voorzien dan wel in functies zoals “spoelen plus”, “extra spoelen” of iets gelijkaardigs. Die functie zorgt soms – maar niet altijd – voor een beter spoelresultaat, maar natuurlijk ook voor een hoger waterverbruik.
  • Energielabel. In theorie gaat dat van A+++ tot D, maar de grote meerderheid van de machines die wij testen, behoort tot de klasse A+++. Hoe dan ook verbruikt een A+++ model maar 10 % minder dan een A++ model. Het loont meer om te wassen op een lagere temperatuur. Niettemin blijft het verstandig om het stroomverbruik te vergelijken voor je een keuze maakt. Gemiddeld kost het stroomverbruik van de modellen die wij hebben getest, jaarlijks ongeveer € 30 voor een machine van 7 kg, het waterverbruik € 42.
  • Geluid. Als je de wasmachine in de keuken of de badkamer plaatst (dicht bij de woonkamer of de slaapkamers), is het belangrijk dat ze niet te veel lawaai maakt tijdens het wassen en vooral het zwieren. Welk geluidsniveau aanvaardbaar is, blijft niettemin een persoonlijke kwestie.
  • Gebruiksgemak.
   - Let erop dat de deur de juiste draairichting heeft (afhankelijk van de positie van de machine en van een eventuele droger ernaast). Aangezien de deur hermetisch moet sluiten, kun je die nadien immers niet vervangen.
   - Ga na hoe ver de deur opengaat (het liefst 180°) en hoe groot de opening is. Hoe groter, hoe gemakkelijker je de machine kunt vullen en leeghalen.
   - Controleer of het bedieningspaneel voldoende leesbaar is voor jou en of je gemakkelijk aan de knoppen kunt draaien en de toetsen kunt indrukken. 
  • Zeepbakje en dosering. Gewoonlijk bestaat het zeepbakje uit drie vakjes, namelijk voor de voorwas, de hoofdwas en de wasverzachter. Bij sommige modellen heb je in een van die vakjes nog een specifiek compartiment voor capsules of pods.
   Let wel altijd op de volgende aspecten:
   - Controleer of het zeepbakje gemakkelijk uitneembaar is, want om te voorkomen dat het verstopt raakt, moet je het geregeld schoonmaken.
   - Als je vloeibaar wasmiddel gebruikt, kun je bij sommige modellen gebruikmaken van een speciaal accessoire voor het zeepbakje, zodat het niet rechtstreeks in de trommel loopt.
   Sommige wasmachines beschikken over een automatisch doseersysteem, dat op de hoeveelheid wasmiddel en water voor het spoelen bespaart door die af te stemmen op de lading. Gewoonlijk hebben deze modellen echter maar één of twee bakjes, wat vervelend is als je verschillende wasmiddelen gebruikt voor witte was, bonte was, zwarte kleren, delicate stoffen, wol enz. Bovendien doet hun hogere aankoopprijs de beperkte besparing die ze opleveren teniet.
  • Uitgestelde start en uitgesteld einde. 
   - Heel wat modellen hebben een “uitgestelde start”-functie om het programma op een later moment te laten beginnen. Het programma start dan automatisch na de ingestelde tijd, zonder dat je in de buurt hoeft te zijn.
   - Andere beschikken dan weer over een knop “uitgesteld einde”, waarmee je kunt kiezen wanneer het programma klaar moet zijn. De wasmachine berekent dan automatisch de duur van de wasbeurt op basis van de lading en het gekozen programma.
   Enkele modellen hebben beide functies.
  Welke beveiligingssystemen bestaan er?
  Wasmachines zijn uitgerust met bepaalde beveiligingssystemen om lekkages of een verkeerd gebruik te voorkomen. Dit zijn de belangrijkste:
  Antilekbeveiliging. In geval van een lek loopt het water in een lekbak onder de kuip, van waaruit het wordt weggepompt.
  Aqualock. Een zogenaamd waterslot voorkomt lekkage als de waterslang bijvoorbeeld springt. Om de aanvoerslang heen zit een tweede buis waarin het water dan wordt opgevangen, terwijl de watertoevoer automatisch wordt afgesloten.
  Aquastop. Een waterstop is een beveiligingsklep die de watertoevoer afsluit aan de kraan zelf. De klep gaat enkel open als de wasmachine tijdens het vullen water oppompt.
  Overstromingsbeveiliging. Die laat de machine leegpompen zodra het water abnormaal stijgt.
  Kinderbeveiliging. Het kinderslot voorkomt dat kinderen aan de programmaknop kunnen draaien terwijl de wasmachine in werking is.
  Wat is er nieuw?

  Wasmachines met wifi. Vandaag bestaan er ook modellen met wifi, die je via een app op jouw smartphone kunt bedienen.
  - Deze modellen komen enkel voor in het hogere segment en zijn dus nog vrij duur.
  - Volgens ons heeft deze functie weinig nut.
  - Mogelijk kunnen er problemen met de wifiverbinding ontstaan als je je een nieuwe smartphone met een ander besturingssysteem aanschaft. Het is dan niet zeker of de bediening via wifi nog zal werken.

  Sommige van deze "smart" modellen zijn uitgerust met diagnose-functie. Dit houdt in dat je niet alleen een waarschuwing krijgt wanneer er een defect is of het toestel in panne valt, maar dat de app je ook zegt waaraan dit defect te wijten is. Al is dit pas echt interessant als het ook betrouwbaar blijkt. Al zal er altijd afwachten zijn of deze functie compatibel blijft aan de opeenvolgende systemen van Android en iOS op jouw smartphone.


  Afdrukken Versturen via e-mail