Hoe wij testen

Hoe wij wasmachines testen

15 oktober 2018

We verwachten dat een wasmachine week na week de was van het hele gezin schoon krijgt. Maar helaas leveren niet alle toestellen even goed werk. Om een model te vinden dat onberispelijk presteert en past binnen je budget, bekijk je dus maar beter onze testresultaten.

Wasprestaties

Tegenwoordig beschikken zowat alle wasmachines over een heleboel programma’s, die onmogelijk te vergelijken zijn. Daarom beperken we onze test tot de meest gebruikte programma’s: het standaardprogramma voor katoen en synthetische stoffen. Op die manier kunnen we ook het programma beoordelen dat de fabrikanten kiezen voor de toekenning van het energielabel, want dat is bijna altijd een katoenprogramma.

 • Voor het katoenprogramma op 40 °

  We vullen de trommel gewoonlijk voor 80 % van de aangekondigde capaciteit. Een machine met een laadvermogen van 10 kg vullen we bijvoorbeeld met 8 kg wasgoed. Dat komt overeen met de hoeveelheid wasgoed die je gemakkelijk in de trommel krijgt, zonder het erin te proppen. Het programma op 60°C testen we niet meer, want uit onze enquêtes blijkt dat de gebruikers steeds meer wassen op 40°C in plaats van op 60°C, omdat dat minder verbruikt.
 • Voor het synthetisch programma op 40 ° C

  We stoppen de maximale aangekondigde lading in de trommel. Gewoonlijk komt dat ongeveer overeen met de helft van de maximale lading op het katoenprogramma. Aangezien het synthetisch programma bij alle modellen aanwezig is en veel wordt gebruikt, is het heel geschikt om de modellen onderling te vergelijken.

  Voor onze tests vullen we de wasmachines met wasgoed dat we hebben bevuild met lippenstift, wijn, chocolade-ijs enz. Na de wasbeurt beoordelen we het resultaat door middel van een accurate techniek met lichtweerkaatsing op de plaats van de vlek. Omdat de vlekken niet bij elke was volledig identiek zijn, vergelijken we de resultaten telkens met die van een referentiemachine uit dezelfde categorie.

  Om een score toe te kennen, nemen we het gemiddelde van de resultaten van drie wasbeurten. Als verschillende wasbeurten met dezelfde machine echter heel uiteenlopende resultaten opleveren, doen we voor alle zekerheid nog twee extra wasbeurten.

  Door een dertigtal wasmachines met een capaciteit van meestal 8 kg (voor 80 % gevuld, dus met 6,4 kg katoenen of 3,5 tot 5 kg synthetisch wasgoed) drie keer te laten draaien, wassen we met andere woorden meer dan 900 kg wasgoed per jaar!