Dossier

Welk onderhoud vraagt uw wasmachine?

20 oktober 2016
Welk onderhoud vraagt uw wasmachine

20 oktober 2016

Een niet goed onderhouden wasmachine kan mettertijd minder goed gaan werken, vieze geurtjes afgeven, uw wasgoed ruw of vaal maken enz. Hoe kunt u dat voorkomen? En zijn onderhoudsproducten voor de wasmachine ook allemaal doeltreffend? Bekijk onze testresultaten en onderhoudstips.

Drie stappen

De eerste stap om uw wasmachine in een goede staat te houden, is zorg dragen voor de toegankelijke onderdelen. Reinig dus regelmatig het zeepbakje, de filter, de afdichting van de deur enz.

De volgende stap is de kalk aanpakken die zich in de machine afzet, voornamelijk op het verwarmingselement. Dat kan op twee manieren. Door een antikalkmiddel toe te voegen bij elke wasbeurt, kunt u kalkvorming beperken. Kalkaanslag die zich in de loop der maanden heeft opgestapeld, kunt u dan weer verwijderen met een ontkalker. Als u een goed product gebruikt,
zijn beide methodes even doeltreffend. Na 100 wasbeurten met een antikalkmiddel is het verwarmingselement nog steeds zo goed als nieuw. En dat is evengoed het geval als u na 100 wasbeurten zonder antikalkmiddel een ontkalker gebruikt. Welke methode u het best toepast, hangt af van uw wasgewoontes. Onze test heeft uitgewezen welke middelen u het best gebruikt. Dat hoeft u trouwens niet veel te kosten, want de beste producten zijn lang niet de duurste.

Denk er tot slot aan om al het stof, alle wasmiddelresten en micro-organismen die hier en daar achterblijven, te verwijderen.