Dossier

Wasmiddelen en wasverzachters

06 september 2016
Buying guide wasmiddelen en wasverzachters

06 september 2016

Is een wasmiddel in poedervorm efficiënter dan een vloeibaar middel? Welk soort wasmiddel werkt het best? En hoe gaat u hardnekkige vlekken te lijf?

Wasverzachters

Wasverzachters zorgen voor een heerlijk zachte (katoenen) was en doen hem lekker ruiken. Verder wordt er nog heel wat beweerd over deze producten, maar wat daarvan is waar?

WAAR of NIET WAAR?

Wasverzachter vergemakkelijkt het strijken

WAAR Door een wasverzachter te gebruiken, kunt u de strijkduur 10 tot 15 % inkorten. Bij katoen is het verschil groter dan bij synthetische stoffen. De vermelding "easy iron" die soms op de verpakking staat, maakt geen verschil: eender welke wasverzachter vergemakkelijkt het strijken.

Wasverzachter doet handdoeken minder goed absorberen

WAAR Bij een product dat zeer goed scoort voor de zachtheid, kan het absorptieverlies zelfs oplopen tot 30 %. Een zachte handdoek die u ook goed afdroogt, is dus niet eenvoudig te verkrijgen.

Wasverzachter heeft een antistatisch effect

WAAR Door het gebruik van een wasverzachter worden synthetische stoffen minder geladen met statische elektriciteit. Maar dat is dan ook het enige nut in dit geval, want zoals gezegd heeft een wasverzachter geen verzachtend effect bij synthetische stoffen.

Wasverzachter doet de was trager drogen

NIET WAAR Wij hebben gemeten hoelang het duurde eer de was in de openlucht droog was en stelden geen verschil vast naargelang er wel of geen wasverzachter was gebruikt. In de droger is het wasgoed mits gebruik van een wasverzachter wel iets sneller droog en ook minder gekreukt.

Hoe maakt u de was zacht?

Kan dat ook zonder wasverzachter? Wij maakten de vergelijking naargelang u de was aan de waslijn of in de droger droogt, waspoeder of vloeibaar wasmiddel gebruikt en al dan niet over zacht water beschikt.

Onze conclusies:

  • Poeder maakt wasgoed zachter dan een vloeibaar wasmiddel.
  • De was is zachter als u hem in de droogkast in plaats van in de openlucht laat drogen. 
  • Wassen met zacht water levert geen beduidend beter resultaat op. 
  • Zelfs met een minder goede wasverzachter verkrijgt u een zachter resultaat dan zonder wasverzachter.

De verschillende methodes die we hebben getest, kunnen we als volgt rangschikken van goed naar slecht wat betreft zachtheid:

  1. Waspoeder + wasverzachter
  2. Droogkast (+ vloeibaar wasmiddel)
  3. Waspoeder
  4. Vloeibaar wasmiddel + zacht water
  5. Vloeibaar wasmiddel (bijna hetzelfde resultaat als 4)