Dossier

Wasmiddelen en wasverzachters

06 september 2016
Buying guide wasmiddelen en wasverzachters

06 september 2016

Is een wasmiddel in poedervorm efficiënter dan een vloeibaar middel? Welk soort wasmiddel werkt het best? En hoe gaat u hardnekkige vlekken te lijf?

Vloeibaar of poeder?

Vroeger waste men met zeep, bereid uit plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Toen vanaf 1930 oliën en vetten als grondstof voor de zeepbereiding steeds duurder werden, ging men op zoek naar goedkope synthetische oppervlakteactieve stoffen (detergent). De eerste commerciële wasmiddelen, speciaal ontworpen voor het wassen van textiel, waren poeders. Later kwamen er ook vloeibare wasmiddelen en gels (vloeibaar, maar minder visceus) bij. Deze vloeibare vorm is ideaal voor goede wolwasmiddelen en voor wasmiddelen voor gekleurde was. De eerste vloeibare universele wasmiddelen voldeden echter niet op het vlak van bleken. Intussen is de kloof met de poeders wat dit betreft al een stuk kleiner geworden, ook is het vrijwel steevast een poeder dat hier de beste resultaten behaalt.

De voor- en nadelen:

Waspoeder

Voordeel

  • Werkt uitstekend tegen plantaardige lekken en beschermt de wasmachine tegen schimmelvorming. In waspoeder zit percarbonaat, dat schimmelvorming en de ontwikkeling van andere micro-organismen in de machine bestrijdt. Aangezien het om een witmaker gaat, geldt dit niet voor waspoeder voor gekleurde was. Percarbonaat is ook zeer doeltreffend tegen plantaardige vlekken, in tegenstelling tot veel vloeibare wasmiddelen.

Nadeel

  • Met een waspoeder hebt u wel een grotere kans op kalkaanslag. Die ontstaat door op een hoge temperatuur te wassen met waspoeder en hard water. De hardheid van uw leidingwater kunt u navragen bij uw watermaatschappij of zelf meten met behulp van een tester (onder meer verkrijgbaar bij aquariumwinkels).

Vloeibaar wasmiddel

Voordeel

  • Vloeibare wasmiddelen lossen beter in water op dan waspoeder. Dat is vooral belangrijk als u op lage temperaturen wast (wat vandaag hoe dan ook de tendens is).

Nadeel

  • Als u op een lage temperatuur wast met een vloeibaar wasmiddel worden de schimmels, bacteriën en het stof die in uw machine terechtkomen niet gedood door de warmte (of door het percarbonaat, als u een universeel waspoeder gebruikt), maar blijven ze leven en groeien ze zelfs aan. Dat kan voor een vieze geur en soms zelfs grijze vlekjes op het wasgoed zorgen.

Conclusie

Het maakt niet veel uit of u waspoeder of vloeibaar wasmiddel neemt. Maar als u vloeibaar verkiest, laat uw wasmachine dan af en toe draaien op een hoge temperatuur (60°C of meer). Gebruik ook af en toe een waspoeder omwille van de voordelen van percarbonaat. Het nadeel van de poeders, de kalkaanslag, die kunt u voorkomen door antikalkproducten te gebruiken. De aanslag verwijderen kan met behulp van ontkalkers.