Dossier

Wasmiddelen en wasverzachters

06 september 2016
Buying guide wasmiddelen en wasverzachters

06 september 2016

Is een wasmiddel in poedervorm efficiënter dan een vloeibaar middel? Welk soort wasmiddel werkt het best? En hoe gaat u hardnekkige vlekken te lijf?

Welk soort wasmiddel?

Welk wasmiddel u het best gebruikt, hangt af van het soort textiel dat u wilt wassen. Een doorsnee gezin heeft drie verschillende producten nodig.

  • Universeel wasmiddel: van oorsprong zijn dit de klassieke wasmiddelen die “overal goed voor zijn”. Ze bevatten veel bleekmiddelen, om bepaalde plantaardige vlekken goed aan te kunnen en om de was wit te houden. De keerzijde van deze ingrediënten is dat ze ook kleuren kunnen bleken. Daarom zijn deze producten vooral goed voor witte was of licht gekleurde was.
  • Bontwasmiddel: bevat minder of geen bleekmiddelen en bevat soms speciale bestanddelen om te voorkomen dat kleuren gaan “afgeven”. Alhoewel de werking hiervan beperkt is (niets kan helpen wanneer u een kledingstuk wast dat veel kleur afgeeft), zijn deze producten wel ideaal voor gekleurde was.
  • Wasmiddel voor wol en zijde (“delicate textiel”): Delicate stoffen, zoals wol, op dezelfde manier behandelen als andere stoffen is uit den boze. Wol heeft immers de neiging om tijdens het wassen te condenseren, beter gezegd te krimpen en dikker te worden. Wasmiddelen voor delicate stoffen moeten wollen wasgoed daartegen beschermen. Naast een bijzonder wasmiddel is uiteraard ook een voldoende lage wastemperatuur belangrijk.

Tot slot bestaan er ook specifieke wasmiddelen voor zwarte en donkere was. Sommige bevatten speciale actieve bestanddelen die de kleuroverdracht van de ene op de andere stof voorkomen of maximaal beperken. Het gaat om polymeren die zich aan de stof hechten en zo de kleurstoffen fixeren. Tijdens het testen van dit soort producten in 2010 vonden we dat de meeste van deze wasmiddelen inderdaad de intensiteit van donkere kleuren weten te behouden. Maar helaas waren de meesten niet echt doeltreffendheid tegen vlekken, zeker wanneer het om eiwit- of zetmeelvlekken ging.

In het schema hieronder ziet u in een oogopslag de basistips om een wasbeurt tot een goed einde te brengen.


Welk wasmiddel kopen?

Bent u op zoek naar het beste wasmiddel of het product met de beste prijs-kwaliteitsverhouding?

DREFT 3 en 1 Pods
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 0,50 / dosis
OMO Active
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 0,27 / dosis
BONUX Bonux 3 in 1 Lilac
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 0,20 / dosis