Dossier

Tips voor bij het wassen

20 oktober 2016
Tips voor bij het wassen

20 oktober 2016

Of uw was kraaknet uit de wasmachine komt, is afhankelijk van de vraag of u het juiste wasmiddel gebruikt. Daarnaast is de manier waarop u de vlekken te lijf gaat ook van belang. Lees ook zeker goed de wasvoorschriften.

Slecht wasresultaat?

Bent u ontevreden over het wasresultaat, of heeft u vlekken waarvan u vreest dat ze niet verwijderbaar zijn?

  • Als uw was niet proper is, kunt u het opnieuw proberen. De wasresultaten zijn meestal beter als u wast op een hogere temperatuur, met uitzondering van bepaalde enzymatische vlekken, zoals bloed. Deze vlekken worden nl. gefixeerd bij hogere temperaturen: de verbinding met de textiel verandert, waardoor ze minder gemakkelijk verwijderd worden.
  • Zijn er witte vlekken op uw was? Dat kan het gevolg zijn van onvoldoende opgelost wasmiddel. Poeders lossen minder gemakkelijk op in water dan vloeibare wasmiddelen, zeker bij lage temperaturen. Het kan ook helpen om een extra spoelbeurt in te stellen, zodat het detergent alsnog uit de textiel wordt gespoeld.
  • Hebt u zwarte of bruine vlekken en ruikt de was muf? De kans is groot dat er micro-organismen, zoals schimmels, in uw wasmachine groeien. UV-licht van de zon op wasgoed doodt micro-organismes en bleekt de was, dus als het weer het toelaat, kunt u uw was buiten in de zon te drogen hangen. De kans op schimmelvorming is vooral groot wanneer u altijd met vloeibare wasmiddelen en bij lage temperaturen wast. Was af en toe eens op hogere temperaturen, met een universeel waspoeder of laat uw toestel om de zoveel tijd eens draaien aan 90°C, zonder wasgoed (zie ook “onderhoud wasmachine”).