Dossier

Wat is de gemiddelde levensduur van een apparaat?

02 oktober 2019

Hoe oud moet een toestel worden voordat je een nieuwe koopt? Vanaf welke ouderdom heeft het repareren ervan geen zin meer? We vroegen het aan onze leden en toetsten hun antwoord aan het oordeel van onze experts.

Je laptop gaat kapot. Laat je hem repareren of koop je een nieuwe? Een netelige vraag waar heel wat factoren een rol in spelen. Wat is het probleem, hoelang heb je het toestel al, wat heeft het gekost, kan de winkel betrouwbaar advies geven, is de markt veel veranderd sinds je laatste aankoop …

23% van de gevallen onherstelbaar

Uit onze enquête onder 1 400 lezers blijkt dat het meest recente probleem met hun laptop (dus niet noodzakelijk het eerste) in 23 % van de gevallen niet kon worden verholpen. Zolang de pc nog behoorlijk functioneerde, hoefde dat ook niet altijd. Bij wasmachines was het meest recente probleem slechts in 13 % van de gevallen onherstelbaar. Meer dan 40 % van de gebruikers die afzagen van een reparatie gaf als reden dat de kosten te hoog lagen in verhouding tot de waarde van de machine. Ook bij de andere toestellen worden onevenredige kosten het vaakst aangehaald als reden om niet te repareren.

Levensduur hightech apparaten

Hoelang moet de levensduur van hightech apparaten zijn volgens onze lezers? Is dat een realistische inschatting?

Wat is de levensduur van een laptop?

Als een laptop de leeftijd van vier jaar en tien maanden voorbij is wanneer hij kapotgaat, zal de gemiddelde gebruiker hem niet meer laten herstellen. Op zich zou dat niet onredelijk zijn. Een laptop gaat vijf à zes jaar mee. Op dat moment begint de ouderdom te wegen op de prestaties, vooral van nieuwe applicaties en programma’s.

Wat is de levensduur van een smartphone?

Gebruikers schatten dat ze hun smartphone niet meer zullen laten repareren wanneer het toestel kapotgaat op een ouderdom van drie jaar en vijf maanden is. Dat lijkt ons realistisch.

De meeste fabrikanten stoppen na twee à drie jaar met de automatische updates van de software op verkochte modellen. Dat begint na enige tijd de prestaties te hinderen. Bij smartphones is de verleiding groot om een kapot toestel sneller dan nodig te vervangen. Een van de redenen daarvoor is dat ze de laatste jaren sterk verbeterd zijn. De motivatie voor een reparatie is niet zo sterk als je er een verouderd model aan overhoudt. Bovendien vind je tegenwoordig goede modellen voor minder dan € 200. Ook een korting bij het inleveren van de oude foon kan mensen over de streep trekken.

Wat is de levensduur van een tablet?

Tabletgebruikers menen dat ze hun apparaat zullen afdanken wanneer hij na bijna vier jaar kapotgaat. Dat is vrij jong voor een tablet.

De laatste jaren hebben we weinig innovaties in deze producten gezien, dus je mist geen toffe nieuwe snufjes als je je kapotte toestel laat maken. Met een nieuwe batterij kun je weer jaren voort. In theorie zou een tablet het minstens vijf jaar moeten uithouden, als hij software-updates krijgt en de vervangonderdelen beschikbaar blijven.

Wat is de levensduur van een televisie?

Een televisie hoort minimaal zeven jaar mee te gaan, schatten onze leden. Als hij daarna kapotgaat, laten ze hem waarschijnlijk niet meer herstellen. Deze verwachting lijkt ons te bescheiden. Een tv moet het zeker tien jaar uithouden.

Levensduur huishoudelijke apparaten

Hoelang moet de levensduur van huishoudelijke apparaten zijn volgens onze lezers? Is dat een realistische inschatting?

Wat is de levensduur van een wasmachine?

Gebruikers hebben vrij hoge verwachtingen van hun wasmachine. Die moet minstens negen jaar meegaan, vinden ze. Gaat ze daarna kapot, dan zullen ze haar wellicht niet meer laten repareren. Deze verwachting lijkt ons redelijk. Een wasmachine moet zijn tiende verjaardag kunnen halen.

Wat is de levensduur van een stofzuiger?

Een stofzuiger moet minstens een kleine zes jaar meegaan, zo vinden gebruikers, en daarna heeft een herstelling weinig zin meer. Dat is een realistische inschatting.