Betrouwbaarheid van wasmachines

Beperk pannes, koop een betrouwbaar merk. Om te weten welke merken je het minst in de steek laten, hebben we een enquête afgenomen bij duizenden gebruikers.
Zoals elk jaar hebben we, in samenwerking met andere consumentenorganisaties in Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk, onze grote enquête gehouden. In het totaal ontvingen we van onze respondenten meer dan 80 000 antwoorden wat betreft de tevredenheid over alle toestellen die ze in huis hebben. En daarnaast kunnen we beoordelen hoe betrouwbaar die toestellen zijn, op basis van hun levensduur en de problemen waarmee ze al te kampen hadden.
Op basis van dit grote aantal antwoorden hebben we representatieve resultaten uitgewerkt, die we hebben omgezet in een klassement met index 100.
- De betrouwbaarheidsscore geeft – op 100 – weer hoeveel problemen een toestel van dit merk heeft gehad en hoe ernstig die waren, rekening houdend met de leeftijd en het gebruik.
- De tevredenheidsscore – ook op 100 – is het gemiddelde van de scores die alles respondenten hebben gegeven aan de merken die zij in huis hebben.
Meest voorkomende problemen
- Filter: 8,1%
- Draaifunctie: 8%
- Deur: 7,9
- Bedieningstoetsen: 7,7%
- Evacuatiepomp: 7,1%
Kies wat bij jou past
Onze onderzoeken bevestigen het jaar na jaar: de merken die het bij jullie goed doen op het vlak van betrouwbaarheid en tevredenheid , scoren ook steeds goed op onze tests. Met een toestel dat het tot Beste Koop of Beste van de test heeft geschopt, zit je dus goed. Je ontdekt ze in onze koopwijzer.
Een defect of een fout? Zo ga je te werk
Ga eerst na of de garantie nog van toepassing is. Voor elektrische huishoudtoestellen schrijft de wet een minimale garantie van twee jaar voor. Binnen die tijdspanne moeten herstellingen te wijten aan een inherent gebrek gratis worden uitgevoerd of moet het toestel worden vervangen. Duikt het probleem op in de eerste zes maanden, dan wordt er sowieso van uit gegaan dat de fout er al was bij aankoop. Na zes maanden moet je zelf kunnen bewijzen dat het defect er al vanaf het begin was, wat vaak niet eenvoudig is.
Om misverstanden met de dienst na verkoop te vermijden wat betreft de garantie, raden we je aan om steeds duidelijk aan te geven of je een herstelling, dan wel een vervanging onder garantie vraagt. De meeste fabrikanten van huishoudtoestellen hebben, bovenop de wettelijke garantie, een eigen fabrieksgarantie, vaak ook voor twee jaar, die soms gemakkelijker kan worden ingeroepen als de panne plots opduikt na meer dan zes maanden.
Heb je problemen om je recht op garantie af te dwingen? Dan kun je je klacht rechtstreeks naar de fabrikant sturen via onze onlinemodule.
Verleng de levensduur van je wasmachine
Om problemen met de evacuatiepomp van je wasmachine en eventuele lekken te vermijden, kun je de volgende tips volgen.
- Kijk altijd goed na alle zakken van kledingstukken leeg zijn voordat je ze inlaadt. Kleine voorwerpen zoals paperclips, speldjes en muntstukken kunnen de pomp immers blokkeren of beschadigen.
- Lekken aan de deur van je wasmachine kun je voorkomen door de deur dicht te duwen met het handvat i.p.v. ze dicht te duwen. Op die manier zal het slot minder snel slijten. Bovendien is het aangeraden om de rubber regelmatig schoon te maken en af te drogen.
Benieuwd naar meer tips? Lees dan zeker ons dossier “Hoe onderhoud ik mijn wasmachine?”
Neen tegen geplande veroudering
Ga naar onze website (www.terapkapot.be) en neem deel aan onze actie tegen geplande veroudering. Hoe meer klachten we krijgen, hoe meer we het fenomeen in kaart kunnen brengen, duurzame toestellen kunnen aanbevelen en fabrikanten van deze problematiek bewust kunnen maken.