Nieuws

Vaatwasser op warm water aansluiten heeft weinig zin

26 mei 2023
kindje steekt bord in de vaatwasser

De prijzen van aardgas en stookolie zijn de laatste maanden sterk gedaald. Kun je de vaatwasser daarom beter aansluiten op warm water om je rekening voor elektriciteit te verlagen? Doe geen moeite, je kunt daar namelijk weinig tot niets mee besparen.

Vaatwasser aansluiten op warm water lijkt op eerste gezicht goed idee 

Aangezien een vaatwasser 9 tot 13 liter koud water en 0,7 tot 1 kWh verbruikt, is de potentiële besparing niet onbelangrijk. Je toestel rechtstreeks aansluiten op je warmwatervoorziening lijkt op het eerste gezicht dus een goed idee. Wij lieten 6 vaatwassers in verschillende scenario’s draaien op zowel het eco- als het standaardprogramma om te achterhalen op welke manier de meeste elektriciteit bespaart.

Vaatwasser voorzien van warm water valt vaak duurder uit

Hoewel vaatwassers gemiddeld minder verbruiken als ze warm water krijgen toegevoerd, kost het ook energie om dat water voor te verwarmen. Wanneer het water wordt verwarmd met een elektrische boiler of gasverwarming is het totale verbruik in kWh uiteindelijk hoger wanneer de vaatwasser wordt voorzien van warm water.

Als het water wordt voorverwarmd op aardgas of met een thermodynamische boiler, kom je echter wel goedkoper uit dan wanneer het wordt verwarmd door een elektrische weerstand, zoals in een vaatwasser of elektrische boiler.

Veel voorwaarden voor weinig resultaat

Hoe dan ook loont het alleen de moeite als je normaliter het "standaardprogramma" van je vaatwasser gebruikt en een "zuinig" systeem voor warm water hebt. Je vaatwasser aansluiten op een elektrische boiler komt bijvoorbeeld 15% duurder uit. En als je het ecoprogramma gebruikt, bespaar je amper iets door warm water aan te leveren.

Kortom, je vaatwasser zo optimaal mogelijk vullen en het ecoprogramma gebruiken is nog steeds de beste manier om te besparen op je water- en elektriciteitsfactuur. 

Meer weten over warmwatertoevoer vaatwasser