vaatwassers

Hoe kies je een vaatwasser?

Koopgids

De meeste vaatwassers wassen, spoelen en drogen tamelijk goed. En er is nog meer goed nieuws: ze verbruiken ook steeds minder water en elektriciteit. Toch bestaan er duidelijke verschillen tussen de prestaties van de verschillende modellen. Maak de juiste keuze!delijke verschillen tussen de prestaties van de verschillende modellen. Maak de juiste keuze!

Stap-voor-stap gids

Het is moeilijk kiezen, met zoveel keuze! Let op, niet alle modellen zorgen voor een even schitterend schone of volledig droge vaat. En de duurste zijn daarom niet altijd de meest efficiënte. Volg onze adviezen om de vaatwasser te vinden die het best overeenstemt met je budget en je gebruiksprofiel.

Bekijk ook de resultaten van onze tests die wij regelmatig bijwerken.

Terug naar boven

Welk type vaatwasser is geschikt voor mijn keuken?

Vrijstaand model - Een klassieke vaatwasser, geleverd met een bovenblad, die overal geplaatst kan worden in de buurt van een watertoevoer en een toegang tot een afvoer.

Voordeel

 • Als je verhuist, kun je hem gewoon meenemen. Dat is soms moeilijker met een inbouwmodel.
 • Ze zijn verkrijgbaar in een uitgebreid kleurengamma.
 • Het bedieningspaneel bevindt zich aan de buitenkant van het toestel, op de voorklep.

Nadeel

 • Ze gaan minder op in het decor van de keuken als de inbouwmodellen.


Inbouwmodel
- Geleverd zonder bovenwand en wordt volledig geïntegreerd: de hele voorkant is bekleed als een keukenmeubel. Het bedieningspaneel bevindt zich op de bovenrand van de voorklep.

Voordeel

 • Hij gaat helemaal op in het overige keukenmeubilair (indien je tenminste een identieke bekleding kiest als de andere meubelen).

Nadeel

 • Hij is minder gemakkelijk te verhuizen dan een vrijstaand model.
 • Je moet de voorklep openen om het bedieningspaneel te zien.
 • Je weet niet altijd of het toestel nog draait en of de cyclus beëindigd is (als er alleen een geluidssignaal wordt gegeven op het einde van de cyclus maar je bevindt je op dat moment niet in de keuken ...).


Semi-inbouwbaar model
- Dit model zit tussen het vrijstaande en het inbouwmodel in, en wordt geleverd zonder bovenblad en met een roestvrij stalen of gekleurde voorklep.

Voordeel

 • Het grootste deel van de voorkant wordt bedekt maar het bedieningspaneel blijft zichtbaar.


Compact vrijstaand model
- Het bedieningspaneel bevindt zich aan de buitenkant van het toestel, op de voorklep.

Voordeel

 • Als je verhuist, kun je hem gewoon meenemen. Dat is soms moeilijker met een inbouwmodel.
 • Ze zijn verkrijgbaar in een uitgebreid kleurengamma.
 • Ze zijn compact en passen daardoor ook in de kleine keukens.

Nadeel

 • Ze gaan minder op in het decor van de keuken als de inbouwmodellen.
 • Het energieverbruik per eenheid kan relatief hoog liggen.
Terug naar boven

Aan welke andere elementen moet ik ook aandacht besteden?

 • Poten van de vaatwasser - Controleer of ze gemakkelijk kunnen worden versteld.
 • Lawaai - Hoewel vaatwassers steeds geruislozer werken, bestaan er toch niet te verwaarlozen verschillen tussen de modellen. Vooral hoge geluidsfrequenties kunnen bijzonder irritant zijn.
 • Sproeiarm - Een grote sproeiarm maakt het mogelijk om tot in de kleinste hoekjes te komen. Deze arm kan vaak worden verwijderd, wat gemakkelijk is voor het onderhoud (de kleine openingen vrijmaken met een tandenstoker of een breinaald).
 • Filter - Deze moet vlot toegankelijk zijn met het oog op het onderhoud.
 • In de hoogte verstelbare bovenmand – Dat is praktisch als je met grote schotels of borden zit. De gemakkelijkst te verstellen roosters zijn voorzien van 2 clips aan weerszijden waarmee je de mand snel kunt losmaken.
 • Inklapbare rekjes - Een vaatwasser met inklapbare rekjes biedt ook ruimte aan grotere voorwerpen.
 • Energielabel - Tot voor kort kregen vaatwassers een energiescore van A+++ tot G, maar nieuwe vaatwassers met energieklassen lager dan A mochten in Europa al niet meer worden verkocht. Omdat de meeste toestellen zich in de hoogste klassen bevonden, heeft de EU besloten om de labels te herzien. Het nieuwe energielabel werd ingevoerd op 1 november 2020 en is vanaf 1 maart 2021 verplicht op nieuwe toestellen in de winkels. De schaal van A tot G keert terug, maar de toestellen worden op basis van andere meetmethoden en strengere normen in energieklassen ingedeeld. Gevolg daarvan is dat je vaatwassers met het nieuwe label niet kunt vergelijken met modellen met het oude label. Als je echter twee gelijkaardige vaatwassers met nieuw label onderling vergelijkt, zul je zien dat kiezen voor een hogere energieklasse het verbruik doet dalen, wat je zult merken aan je energiefactuur.
Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een vaatwasser.

Welk afwasmiddel voor je vaatwasser?

Zonder een goed vaatwasmiddel kan zelfs de beste vaatwasser geen vlekkeloze vaat afleveren. Als je onze tests raadpleegt, zul je vaststellen dat de duurste producten niet altijd de beste zijn.

Op het internet vind je ook allerlei recepten om zelf afwasmiddel te maken. Wij vroegen ons af of glazen en borden daarmee wel proper uit de machine komen. En aldus gingen we in de marge van onze vaatwasmiddelentest op zoek naar de ideale formule voor huisbereid detergent.
Lees hier ons artikel over zelfgemaakt vaatwasmiddel.

Zijn er nog andere interessante kenmerken?

 • Uitgestelde start - Met deze functie kun je het begintijdstip uitstellen, bv. om gebruik te maken van het goedkopere nachttarief voor elektriciteit (als je een dubbele meter hebt).
 • Veiligheidsvergrendeling - Dit kan handig zijn als je kinderen hebt en het vermijdt ook dat de instellingen worden gewijzigd tijdens het gebruik.
 • Overstromingsbescherming- Deze functie voorkomt een overstroming bij problemen met de vaatwasser. Het systeem detecteert ook water onderin de machine en voorkomt dat je het toestel te vol steekt.
 • Besteklade - Deze bevindt zich bovenin de vaatwasser. Dat is minder gevaarlijk dan het traditionele bestekmandje onderin het toestel omwille van onder meer de scherpe punten van vorken en messen. Deze lade neemt wel een zekere ruimte in bovenaan.
 • Indicatie van de resterende tijd - Dat kan nuttig zijn. Maar als je echt wilt weten hoever je zit in de cyclus, kan een keukenwekker of de timer van een gsm ook helpen.
 • Indicatielampjes zout en spoelmiddel - Zij geven aan wanneer je zout en spoelmiddel moet toevoegen. Het is iets praktischer wanneer deze aan de buitenkant van de vaatwasser zitten.
 • Spoelsensor - Hij meet de mate van vervuiling van het water in de machine en past de temperatuur en de duur van de wascyclus daaraan aan. Vooral de duurdere modellen zijn vaak met een dergelijke sensor uitgerust.
 • Zeoliet - Tijdens het drogen gebruiken sommige toestellen zeoliet, een mineraal met een poreus oppervlak dat grote hoeveelheden water kan absorberen en een intense warmte kan verspreiden. Resultaat: het waterverbruik wordt gehalveerd.
 • Vuilherkenning - Herkent het vuil en past het spoelproces automatisch aan.

Welke zijn de nuttige programma’s?

Sommige vaatwassers beschikken over een groot aantal programma’s terwijl andere het tot een minimum beperken. De keuze van een programma beïnvloedt de duur van de cyclus, de temperatuur van het water en het verbruik van water en elektriciteit. In onze tests kijken we vooral naar de programma’s “Normaal” en “Eco” maar er zijn er nog andere.

 • Normaal - Op bijna alle vaatwassers wast het “hoofdprogramma” of het “normale” programma op 65°C. Dat is perfect voor een normale vaat.
 • Eco - Het zuinige en zelfs milieuvriendelijke programma bespaart op water en elektriciteit maar duurt langer dan het standaardprogramma. De doeltreffendheid is nagenoeg dezelfde.
 • Intensief - Dit is perfect voor potten en pannen en erg vuile schotels die normaal even hadden moeten weken vooraleer ze in de vaatwas werden geplaatst. Dit programma verbruikt meer water en elektriciteit dan de andere programma’s.
 • Kort – Dit programma doet de afwas sneller, in 30 minuten of 1 uur. Het is handig om borden, schotels, glazen en bestek vlug af te wassen. Potten en pannen krijg je er niet goed proper mee. Het afwasresultaat verschilt enorm naargelang van de hardnekkigheid van het vuil en het gebruikte programma. Met het programma van 1 uur komt een bord dat op het aanrecht is blijven staan bijna even proper uit de machine als met de programma's Normaal en Eco. Met de afwascyclus van 30 minuten is het bord minder goed afgewassen. Snelle programma's hebben moeite met vuile ovenschotels en braadpannen waar aanbaksels in achtergebleven zijn. Het resultaat is maar op het randje aanvaardbaar. Snelle cycli falen in de zwaarste test, met name potten en pannen. Die komen nooit goed proper uit de machine. Wat het drogen betreft, kunnen snelle afwasprogramma's niet tippen aan de traditionele programma's. Met de cyclus van 1 uur is de vaat nog min of meer droog, al moet je er wel nog met de vaatdoek over gaan. Het 30-minutenprogramma heeft geen droogfase, wat betekent dat je de vaat volledig met de hand moet afdrogen. 
 • Delicaat - Dit programma is bedoeld voor kwetsbaar vaatwerk zoals glazen en porselein. Behalve als je vaak dit soort vaatwerk in de machine plaatst, kun je gemakkelijk zonder een dergelijk programma.
 • Halve lading - Als je maar weinig vaat hebt, kun je met dit programma 10 tot 25% water en elektriciteit besparen. Een machine halfvol laten draaien verbruikt in verhouding dus nog veel meer dan volledig gevulde machine met een normale cyclus maar dit programma is wel nuttig wanneer je niet kunt wachten tot de vaatwasser vol zit (omdat je binnenkort op vakantie vertrekt bijvoorbeeld). Dit programma is instelbaar in de klassieke en de ecomodus. Je wint er gemiddeld een halfuur mee. In 2020 hebben we deze optie op een aantal machines getest. De resultaten waren behoorlijk, behalve voor potten en pannen. Drogen met halve lading in ecomodus lukt minder goed dan met een volgeladen machine in ecomodus. In de gewone modus is dat verschil minder uitgesproken.
Terug naar boven