Hoe wij testen

Hoe testen wij vaatwassers?

05 december 2019
Hoe wij testen

In deze video zie je op welke manieren wij vaatwassers testen in het labo. Je verneemt ook meer over onze werkwijze, van de aankoop van de toestellen tot de berekening van hun eindscore.

Onze test

Om te testen hoe goed afwasmachines de afwas doen, vullen we ze telkens opnieuw met dezelfde vuile vaat. Borden, kopjes, glazen, bestek, pannen en ovenschalen, ... we maken alles op exact dezelfde manier vuil met eigeel, spinazie, gehakt, koffie, havermout, tomatensap, ingekookte melk, thee en margarine. Zo kunnen we de afwasmachines goed vergelijken én telkens er een nieuwe op de markt komt, de proef onder juist dezelfde omstandigheden overdoen.

We testen de vaatwassers op het automatische programma en op het eco-programma. Bij elke afwasmachine doen we dat twee keer. Als de resultaten te veel afwijken dan testen we zelfs nog een derde keer. Tussen wasbeurten in maken we de filters niet schoon.

Hoe goed heeft de afwasmachine gedroogd? Item voor item tellen we hoeveel druppeltjes er nog op de vaat zitten. Daarna beoordelen we hoe schoon de vaat is geworden en kijken of het vuil niet op ander serviesgoed is terecht gekomen.

We meten nog een heleboel andere dingen, zoals het waterverbruik en de degelijkheid van de machine. Maar ook of die gemakkelijk te bedienen is, en hoe bijvoorbeeld de filters te reinigen zijn. Ten slotte meten we hoe lang de verschillende wasprogramma's duren en hoe luidruchtig de machine is.

Onze algemene werkwijze

  • Alle producten en diensten die wij testen, worden anoniem in de handel aangekocht of aangevraagd. Onze marktanalisten selecteren de merken binnen het gamma dat we testen (de zogenaamde scope), rekening houdend met de behoeften en aankoopgewoonten van de consument. Wij zijn op geen enkele manier gebonden aan de fabrikanten, leveranciers of verdelers van de geteste producten en diensten. Vanzelfsprekend aanvaarden we geen gratis exemplaren.
  • Onze experts stellen een testprocedure op om de kwaliteit van de toestellen, producten of diensten te beoordelen en eventuele gebreken of gevaren aan het licht te brengen. Onze organisatie werkt met gerenommeerde labo’s over de hele wereld, die ook volledig onafhankelijk zijn van de fabrikanten.
  • Tot slot rangschikken we de geteste producten en diensten op basis van hun resultaten voor de verschillende tests. Voor de berekening van de rangschikking kennen we een bepaalde weging toe aan elk criterium: de prestaties, het stroomverbruik, de betrouwbaarheid, het gebruiksgemak, de eventuele gebruikservaringen van een panel enz.