Dossier

Zelf uw vaatwasser herstellen?

07 oktober 2015
zelf herstellen

Uw vaatwasser herstellen, het lijkt misschien een moeilijke klus maar u kunt zelf meer doen dan u denkt. Meestal gaat het om een lek of om een vreemd geluid dat het toestel maakt. Volg onze tips en bespaar uzelf mogelijk de kosten van een technieker.

Vooraleer u begint met welke reparatie dan ook, schakel eerst uw vaatwasser uit. Trek de stekker uit en als u er niet bij kunt, schakel dan gewoon de elektriciteit uit voor de groep toestellen waartoe uw vaatwasser behoort.

Er blijft water staan in de vaatwasser

Een van de meest voorkomende problemen is dat er water in machine blijft staan. In het beste geval wordt dit veroorzaakt door een opstopping in de afvoerpijp. Vervelender is het als de pomp kapot is en u die moet laten vervangen door een technieker. Dit kunt u zelf doen om de oorzaak van het probleem te proberen opsporen:

 • Kijk de filters na. Verstopte filters zorgen ervoor dat de machine niet leegloopt. De filters zitten onderin de vaatwasser. U kunt ze gemakkelijk uitnemen door ze los te draaien om ze schoon te maken.
 • Kijk de afvoerpijp na. Haal de machine van haar plaats en kijk achteraan of er geen deuk in de afvoerpijp zit. Als dat zo is, raakte die wellicht daardoor verstopt. Zorg ervoor dat uw afvoerpijp voldoende ruimte heeft. 
 • Als de vaatwasser is aangesloten op de afvoerleiding van de gootsteen, kijk dan na of die niet verstopt zit.
 • Als geen van bovenstaande 3 opties van toepassing is, bel dan een technieker, want dan is de pomp waarschijnlijk kapot.

Er lekt water uit de deur

 • Kijk na of de sproeiers vrij kunnen ronddraaien en de rekken of de vaat niet raken. Als de sproeiers worden gehinderd of geblokkeerd, kan er te veel water tegen de deur terechtkomen waardoor die gaat lekken. U kunt de sproeiers gemakkelijk verwijderen (doe het wel voorzichtig). Verstopte sproeikoppen kunt u met een naald weer openen. Als dat niet werkt, moet u nieuwe sproeiers installeren.
 • Kijk de rubberen afsluiting aan de binnenkant van de deur na. Is ze proper en onbeschadigd? Sluit ze de deur nog goed af? Indien niet kunt u ze gemakkelijk vervangen.
 • Kijk het onderste sluitstuk van de deur na. Als u dat moet vervangen, dan haalt u er beter een technieker bij, want dat is vrij ingewikkeld.

De vaat is niet meer proper gewassen

Uiteraard zijn er verschillen in prestaties onder de verschillende vaatwassers, maar als de kwaliteit achteruit gaat, kunt u daar waarschijnlijk wel iets aan doen. 

 • Controleer 2 à 3 keer per week of de sproeikoppen niet verstopt zijn. Het water moet vrij en gelijkmatig kunnen worden verspreid. Met een naald of een tandenstoker kunt u ze schoonmaken. Raadpleeg de handleiding van uw vaatwasser om te weten hoe u de sproeiers kunt verwijderen. 
 • Reinig de filter na elke wasbeurt. Het vuil komt in de filter terecht en als die niet proper is, werkt dat geurtjes en een vuile vaat in de hand.
 • Misschien is er niet genoeg druk op het water. U kunt de druk van de sproeiers vaak verhogen. Raadpleeg daarvoor de handleiding.

Stinkende vaatwasser

Een vaak voorkomend probleem, zijn vervelende geurtjes. Gelukkig bestaan er eenvoudige remedies. 

 • Maak de filter proper (zie hierboven). De meest voor de hand liggende oplossing is om de filter te reinigen. Verdroogd of fijn afval blijft in de filter hangen en kan geurtjes veroorzaken. Dat kunt u voorkomen door minstens eenmaal per week uw filter te reinigen. 
 • Maak de deurafsluiting proper. Reinig om de drie maanden de rubberen afsluiting van de deur met een natte doek en allesreiniger.
 • Reinig de sproeiers  (zoals hierboven reeds uitgelegd).
 • Gebruik geurverfrissers

Raakt uw probleem met deze tips niet opgelost? Het kan helpen om een lege machine te laten draaien op de hoogste temperatuur met een kwart van een citroen in de bestekbak. U kunt tegelijkertijd een kopje azijn toevoegen om de kalkaanslag te verwijderen. In de winkel kunt u ook gespecialiseerde producten verkrijgen: geurverwijderaars en geurverfrissers. 
Geurverfrissers verspreiden een geur, wat soms vervelend kan zijn. Geurverwijderaars verwijderen meestal wel de geur, maar verspreiden soms zelf ook een geur. Deze middelen zijn vooral nuttig als u uw vaatwasser niet dagelijks gebruikt. 

De vaat wordt niet goed gedroogd

Uiteraard verschillen toestellen en merken ook op het vlak van drogen. De prestaties kunnen op dat vlak worden verhoogd.

 • Zorg ervoor dat er genoeg zout en spoelmiddel in de machine is.
 • Zorg dat de machine juist staat ingesteld voor het zout en spoelmiddel. Raadpleeg de handleiding.
 • Gebruikt u alleen “all-in-1” tabletten? Gebruik daarnaast dan ook zoutkorrels en spoelmiddel.
 • Zet de deur open na afloop van het wasprogramma zodat het resterende vocht kan verdampen. Houd er rekening mee dat er dan meer vochtigheid in de kamer zal zijn.
 • Het maakt geen verschil om de temperatuur hoger in te stellen. Het gaat immers om de watertemperatuur tijdens het wassen, niet de temperatuur van het spoelwater. Bij elke wascyclus is de temperatuur van het spoelwater ongeveer 70° C. Met het ecoprogramma is die temperatuur een beetje lager, maar dat zorgt niet voor merkbare verschillen bij het drogen. 

Beschadigde vaat

Jammer genoeg kan het gebeuren dat uw vaat beschadigd raakt in uw vaatwasser. Kijk na of uw vaat vaatwasbestendig is. Dat staat vaak vermeld in de handleiding van het product. Onderstaande producten zijn niet vaatwasbestendig:

 • Antiek: in het algemeen  alles waarop is geschilderd, decoraties op zijn aangebracht of dat dateert van voor de uitvinding van de vaatwasser.
 • Houten bestek en servies.
 • Plastieken producten die niet hittebestendig zijn.
 • Koper, tin en aluminium.

Er bestaan detergenten die beschermen tegen glascorrosie en kalkaanslag. Lees er meer over in ons dossier over vaatwasdetergenten.

Vaatwasser werkt helemaal niet meer

 • Als het wasprogramma niet naar behoren werkt, is er wellicht een probleem met een van de sensoren of werkt de thermostaat niet.
 • Voelt uw vaat koud aan na het wasprogramma? Problemen met de elektronica worden vaak veroorzaakt door falen van sensoren of de thermostaat. Als die laatste niet meer werkt, wordt het spoelwater niet meer opgewarmd. Een andere mogelijkheid is dat het opwarmelement kapot is.