Dossier

Wat is vaatwaszout en hoe gebruik je het?

24 februari 2022
afwasmiddelzout gebruiken

Vaatwassers hebben vaatwaszout nodig om goed te kunnen functioneren.  Het bestaat uit natriumchloride, chemisch gezien hetzelfde gezuiverd zout dat we in de keuken gebruiken. Als je alles-in-een-tabletten gebruikt, kan je zonder vaatwaszout, tenminste als het water zacht genoeg is.

Het ‘regenererende’ vaatwaszout wordt gebruikt om de waterverzachter te reinigen. De waterverzachter is het onderdeel van je vaatwasser dat de kalkdeeltjes in je afwaswater absorbeert die anders zouden aanslaan op je glazen en borden.

Waar gaat het zout?

Het zoutcompartiment zit onderaan in je vaatwasser. Draai de dop eraf en giet het zout er voorzichtig in tot het reservoir vol is. Je gebruikt hierbij best een trechter. De precieze hoeveelheid kan bij elk model verschillen. Maak de rand van het reservoir schoon en draai de dop er weer op.

Heb je vaatwaszout nodig?

Vaatwaszout wordt gebruikt om de hardheid van het water te verzachten. In ‘hard’ water zit veel kalk en die kalk doet aanslag en kalkstenen ontstaan. Die kunnen je machine direct beschadigen en indirect de kwaliteit van de vaatwas onderuithalen. Sommige vaatwassers hebben een indicator met een lichtje om te zien of er nog genoeg zout in zit, maar die moet je niet blindelings vertrouwen. Als je merkt dat je afwaswater hard is, voeg gerust wat zout toe. Maar als je water zacht is, dan is een goed ‘all-in-onetablet’ voldoende, ook al staat de indicator aan. Bekijk onze vergelijker om de beste tabletten voor jouw vaatwasser te vinden.

Hoe doe je je vaat ecologischer?

Een vaatwasser gebruiken kan zuiniger zijn dan afwassen met de hand. Hier zijn een aantal tips om zo zuinig mogelijk te zijn.

  • Laat je vaatwasser alleen draaien als die vol is.
  • Gebruik zo veel mogelijk eco- of lage temperatuurprogramma’s als je vaat niet hardnekkig vuil is. Je bespaart zo veel water en elektriciteit.
  • Als je vaat echt zeer vuil is, gebruik een papieren doekje of een vochtige spons om het residu er met de hand af te vegen voor je het in de vaatwasser plaatst.

Gebruik een goede vaatwasser

Om een propere vaat te hebben is vaatwaszout alleen niet voldoende, je hebt ook een goede machine nodig. Met onze vergelijker kunnen wij jou helpen een vaatwasser te vinden die niet alleen goed is voor de natuur maar ook voor je portemonnee. 

vaatwastabletten vergelijken