Dossier

Op zoek naar een energiezuinige vaatwasser

10 november 2020

Hoeveel elektriciteit een vaatwasser verbruikt, lees je af van het energielabel. Vanaf november 2020 kun je het nieuwe, herziene label al bij sommige toestellen aantreffen. Op 1 maart 2021 wordt het officieel van kracht en vervalt het huidige label.

Huidig en nieuw energielabel

Aan de hand van het energielabel kun je in één oogopslag de energie-efficiëntie van verschillende vaatwassers vergelijken. Dat helpt om duurzamere keuzes te maken die voordelig zijn voor het milieu en voor je portemonnee.

Bij de huidige energieclassificatie zijn de vaatwassers ingedeeld van A+++ voor de zuinigste toestellen tot D voor de minst zuinige. Om een zo gunstig mogelijk label te verkrijgen hebben fabrikanten hun toestellen in de loop der jaren alsmaar zuiniger gemaakt. Intussen mogen enkel vaatwassers die minimaal een A-label hebben nog worden verkocht.

Nieuwe indeling in energieklassen

Aangezien de energievreters langzaam maar zeker uit de markt zijn geduwd en de meeste toestellen zich tegenwoordig in de categorieën A++ en A+++ bevinden, heeft de EU besloten om de labels te herzien. Men stapt af van de plusjes en werkt voortaan met een schaal van A tot en met G. De kleurencode van groen tot donkerrood blijft wel behouden. De A-klasse zal in het begin weinig of geen toestellen bevatten om te anticiperen op toekomstige modellen die nóg energiezuiniger zullen zijn

Niet alleen de schaalindeling, maar ook de berekeningsmethode verandert.

  • De criteria om te bepalen in welke klasse een vaatwasser valt, worden veel strenger.
  • Het elektriciteitsverbruik wordt niet meer per jaar berekend, maar per 100 afwasbeurten, en zonder rekening te houden met het standbyverbruik.
  • Het waterverbruik wordt niet langer per jaar maar per afwascyclus weergegeven.
  • De droogefficiëntieklasse wordt niet meer op het label vermeld.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Ik vindt het nu al kiet gemakkelijk om te kiezen uit sommige apparaten met al die ++++ er achter. Gelukkig komt er nu verandering in mijn gezin willen onze afdruk op het klimaat zo klein mogelijk houden. Dit zal nu misschien weer iets makkelijker zijn.

@ Testaankoop misschien een idee om in jullie tool de mogelijkheid dat je zonnepanelen hebt te zetten als je een toestel wil kopen daar ook rekening mee gehoden wordt.

Wij moeten nu door verbouwingen kiezen voor warmwater ofwel gas of elektriciteit. Dit vind je nergens in weer wat dan de beste keuze is. Boiler of gasbrander.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Hallo David, het is inderdaad niet evident om te weten welk verwarmingssysteem je best kiest. Ga gerust ons dossier hierover raadplegen via volgende link : https://bit.ly/36fRy9H  . Je post heb ik alvast intern doorgestuurd naar de betrokken dienst zodat die kunnen bekijken of het technisch mogelijk is om deze informatie op te nemen in de tool. Uiteraard kan je als abonnee bij ons terecht voor meer en gepersonaliseerd advies, je kan hiervoor bellen naar de Energielijn op het nummer 02/542.33.86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). Mvg, ^An