Dossier

Op zoek naar een energiezuinige vaatwasser

11 februari 2021
Vaatwasser energieverbruik indicator via smartphone.

Hoeveel elektriciteit een vaatwasser verbruikt, lees je af van het energielabel. Vanaf november 2020 kon je het nieuwe, herziene label al bij sommige toestellen aantreffen. Op 1 maart 2021 werd het officieel van kracht.

Oud en nieuw energielabel

Aan de hand van het energielabel kun je in één oogopslag de energie-efficiëntie van verschillende vaatwassers vergelijken. Dat helpt om duurzamere keuzes te maken die voordelig zijn voor het milieu en voor je portemonnee.

Om een zo gunstig mogelijk label te verkrijgen hebben fabrikanten hun toestellen in de loop der jaren alsmaar zuiniger gemaakt. Enkel vaatwassers met minimaal een A-label mochten nog worden verkocht.

Nieuwe indeling in energieklassen

Aangezien de energievreters langzaam maar zeker uit de markt zijn geduwd en de meeste toestellen zich in de categorieën A++ en A+++ bevonden, heeft de EU besloten om de labels te herzien.

Het nieuwe energielabel werd ingevoerd op 1 november 2020 en is vanaf 1 maart 2021 verplicht op nieuwe toestellen in de winkels. De schaal van A tot G keert terug, maar de toestellen worden op basis van andere meetmethoden en strengere normen in energieklassen ingedeeld.

Er verandert dus heel wat:

  • De criteria om te bepalen in welke klasse een vaatwasser valt, worden veel strenger.
  • Het elektriciteitsverbruik wordt niet meer per jaar berekend, maar per 100 afwasbeurten, en zonder rekening te houden met het standbyverbruik.
  • Het waterverbruik wordt niet langer per jaar maar per afwascyclus weergegeven.
  • De droogefficiëntieklasse wordt niet meer op het label vermeld.

Gevolg daarvan is dat je vaatwassers met het nieuwe label niet kunt vergelijken met modellen met het oude label. Als je echter twee gelijkaardige vaatwassers met nieuw label onderling vergelijkt, zul je zien dat kiezen voor een hogere energieklasse het verbruik doet dalen, wat je zult merken aan je energiefactuur.