Dossier

Het energielabel voor vaatwassers

13 januari 2016
labels

Hoeveel elektriciteit en water uw vaatwasser verbruikt, dat kunt u aflezen van het energie-etiket. Maar er staat nog andere informatie op ook. En we rekenen ook uit hoeveel u nu precies bespaart met een zuinig label.

A tot G werd A+++ tot D

Vroeger, bij de oude energieclassificatie, werden de toestellen opgedeeld in zeven klassen: A tot G. Zuinigere toestellen hadden een A-label, de minst zuinige kregen G.

Eind 2011 werd deze classificatie evenwel herzien. Voortaan bleven enkel de klassen A tot D over, waarbij de A-klasse werd onderverdeeld in A+, A++ en A+++. Hoe meer plustekens, hoe zuiniger het toestel. Daarnaast kregen de etiketten ook enkele nieuwe pictogrammen waarvan we de milieu-impact en de geboekte technologische vooruitgang kunnen aflezen.

Enkel vaatwassers die minimaal een A-label hebben, mogen nog worden verkocht. En vanaf 1 december 2013 moeten alle vaatwassers zelfs aan de voorwaarden voldoen voor een A+ label. Kleinere vaatwassers tot tien couverts en met een breedte van 45 cm mogen wel nog een A-label dragen.

Wat staat er verder nog op het energielabel?

  1. De naam van de leverancier of het handelsmerk;
  2. De typeaanduiding van de leverancier, d.i. de doorgaans alfanumerieke code waarmee een specifiek model huishoudelijke vaatwasmachine wordt onderscheiden van andere modellen met hetzelfde handelsmerk of van dezelfde leverancier;
  3. De energie-efficiëntieklasse;
  4. Het energieverbruik per jaar in kWh, afgerond tot op het dichtstbijzijnde gehele getal;
  5. Het waterverbruik per jaar, afgerond tot op het dichtstbijzijnde gehele getal;
  6. De droogefficiëntieklasse;
  7. Het aantal couverts in de standaardcyclus;
  8. Het lawaai dat het toestel maakt, uitgedrukt in dB(A), afgerond tot op het dichtstbijzijnde gehele getal.

Verplicht vermeld in reclame

Fabrikanten en handelaars zijn verplicht om de energieklasse af te beelden in elke vorm van promomateriaal. Ook op het internet moet, naast de prijs, steeds het energie-etiket worden getoond.

Op het energie-etiket wordt het waterverbruik per jaar wel vermeld, maar dit wordt niet gebruikt om het energielabel te berekenen. Bovendien wordt er, om na te gaan welk label een toestel krijgt, steeds vanuit gegaan dat u altijd het ecoprogramma gebruikt.

In onze tests meten we steeds het werkelijke verbruik, dus zowel van het standaardprogramma als van het ecoprogramma. Om echt te weten hoeveel een toestel verbruikt, raadpleegt u dus het best onze testresultaten.

Zuinigste label vooral voor milieu, minder voor portemonnee

Loont het de moeite om te investeren in een vaatwasmachine met het zuinigste energielabel? Op het eerste zicht wel, want een A+++ toestel zou 30 % zuiniger zijn dan een toestel met label A, een toestel met A++ label is 20 % zuiniger en een met A+ is 10 % zuiniger. Toch blijkt de effectieve besparing veeleer beperkt, zoals blijkt uit onderstaande vergelijking. U kunt zelf zien of de besparing de meerprijs bij aankoop dekt. Indien niet, kunt u nog steeds een zuiniger toestel kopen uit milieu-overwegingen.

Het verbruik is telkens het totale bedrag voor elektriciteit gedurende 12 jaar.