Dossier

Gebruikstips voor je vaatwasmachine

09 oktober 2020
gebruikstips

Met een vaatwasmachine wordt het leven een stuk eenvoudiger. Haal er het maximum uit door ze op de juiste manier te gebruiken.

Zuinig de vaat wassen

Een schone vaat met zo min mogelijk water, energie en kosten. We geven je een paar tips om zo zuinig mogelijk de vaat schoon te krijgen.

Spoel de vaat niet voor

Het is zonde van water en energie als je de vaat voorspoelt voordat het de vaatwasser in gaat. Bovendien is het onnodig. Schraap wel de etensresten van de borden en pannen voordat ze in de machine gaan.

Draai de vaatwasser als hij vol is

Je maakt optimaal gebruik van het water en de energie van de afwasbeurt, wanneer je de vaatwasser economisch inlaadt. Laat de vaatwasser alleen draaien als hij vol is.
Stapel de vaat niet op, want dan kunnen de waterstralen niet bij de vaat komen. Vaat die niet schoon is geworden opnieuw afwassen is niet efficiënt.

Programma’s voor halve belading verbruiken meer dan de helft en zijn daarom minder zuinig. Lees meer tips voor het vullen en leegmaken van de vaatwasser.

Draai de vaatwasser met het ecoprogramma

Wanneer de vaat normaal bevuild is, kun je het best het ecoprogramma gebruiken. Gemiddeld bespaar je hiermee zo’n €20 per jaar ten opzichte van het hoofdprogramma. Veel vaatwassers behalen prima resultaten met het ecoprogramma. Om het lagere water- en energieverbruik te compenseren duren deze programma’s een stuk langer.

Heb je een erg vuile vaat, kies dan bijvoorbeeld voor het automatische programma. Met sensoren wordt het programma aangepast op hoe vuil de vaat is.

Draai de vaatwasser op het nachttarief

Vaatwassers hebben vaak een optie om de starttijd uit te stellen. Heb je een energiecontract met nachttarief, start dan de vaatwasser 's nachts zodat de vaatwasbeurt minder kost.

Handafwas zuiniger dan vaatwasser

Vaatwassers worden steeds zuiniger met water en energie. Toch is in de meeste gevallen de handafwas zuiniger en dus goedkoper dan zelfs de zuinigste vaatwasser. Ook als je met warm water voorspoelt.

Afwassen met de hand is niet goedkoper als je overmatig veel water gebruikt. We gaan er daarbij vanuit dat er jaarlijks meer teiltjes voor de handafwas worden gevuld dan het aantal keren dat de vaatwasser draait.

Wanneer je veel water verbruikt voor de handafwas of het water wordt verwarmd met elektriciteit, dan is een zuinige vaatwasser de besparende optie.

Tips voor zuinig afwassen met de hand

  • Gebruik niet meer water dan nodig.
  • Spoel niet voor als het niet hoeft, maar schraap etensresten eraf.
  • Is voorspoelen nodig? Doe dit dan in een teiltje met koud water.
  • Gebruik een teiltje.
  • Verwarm het water met een HR-combiketel.
  • Was meer vaat af per klaargemaakt teiltje.
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren