Dossier

Gebruikstips voor uw vaatwasmachine

13 januari 2016
gebruikstips

13 januari 2016

Met een vaatwasmachine wordt het leven een stuk eenvoudiger. Hoe kunt u er zelf voor zorgen dat het toestel lang meegaat?

  1. Zonder restjes: verwijder etensresten met keukenpapier of met behulp van bestek vooraleer u het bord of de schotel in de machine plaatst.
  2. Start het afwasprogramma pas wanneer de machine volledig vol zit. Twee beurten van een halfvolle machine verbruiken veel meer energie dan één enkele beurt wanneer de machine vol zit.
  3. Afwasmiddel: gebruik enkel detergent dat geschikt is voor de vaatwas en respecteer de opgegeven hoeveelheid. Overdosering veroorzaakt te veel schuim in uw toestel en daarnaast is het een verspilling en schadelijk voor het milieu.
  4. Gebruik enkel programma’s op hoge temperatuur ("Intensief", bv. op 60° C, 70° C of 75° C) als dat echt nodig is. Een goed afwasmiddel geeft al behoorlijke resultaten op lagere temperaturen, zoals bij het ecoprogramma of bij het normale programma, en zo bespaart u elektriciteit. Het ecologische programma duurt vaak wel iets langer. Over afwasmiddelen leest u meer in ons dossier over afwasmiddelen.
  5. Om uw vaatwasser efficiënt te laten werken, spoelt u het best de filter regelmatig uit en maakt u de sproeiarmen en het bakje voor het detergent af en toe schoon. Ook als uw vaat na afloop nog vuil is, is het aangewezen om de filter, de sproeikoppen en de leidingen na te kijken. Gebruik indien nodig een reinigingsmiddel.
  6. Als u alles-in-ééntabletten gebruikt, hebt u in principe geen zout of glansspoelmiddel meer nodig. Toch blijkt het resultaat dan niet altijd even toereikend, zeker wat het drogen betreft. Om dit te verbeteren, voegt u dus het best nog wel spoelmiddel toe. Is uw leidingwater hard, d.w.z. met veel kalk en magnesiumzouten, dan is ook regeneratiezout aangewezen. Is het resultaat nog niet naar wens, dan kunt u de dosering steeds verhogen. Als uw vaat een blauwe schijn heeft, dan stelt u het best de dosering van het spoelmiddel lager in.
  7. Als u werkt met een tweevoudig elektriciteitstarief, dan kunt u de uitgestelde start-functie gebruiken om het toestel te laten werken in de daluren.