Dossier

Afwasmiddel voor uw vaatwasser

16 september 2014
afwasmiddel

16 september 2014

Zonder een goed vaatwasmiddel kan zelfs de beste vaatwasmachine geen vlekkeloze vaat afleveren. Meestal worden hiervoor alles-in-ééntabletten gebruikt. Maar dit wil niet zeggen dat spoelmiddel en zout steeds overbodig zijn. En deze tabletten bevatten ook stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

Uw glazen beschermen tegen corrosie

Op glazen die u in de vaatwasser afwast, komen vlekken of strepen die niet meer verdwijnen.
Als er een blauwachtige schijn (irisering), evenwijdige strepen of nog een witte waas opduiken, is er sprake van corrosie van het glas. Dat verschijnsel is te wijten aan de manier waarop het glas is samengesteld en gefabriceerd maar ook aan de hoge temperatuur van het afwaswater en het detergent in de vaatwasser.

Om corrosie tegen te gaan, kunt u bijvoorbeeld Calgonit Protector gebruiken. Dit is een plastic houder in de vorm van een diamant, die u aande binnenkant van de onderste korf in de vaatwasser aanbrengt. Hij bevat minerale zouten (zink en fosfor), die aan het water worden toegevoegd doordat de diamant bij elke vaatwasbeurt een beetje oplost. In totaal gaat hij zo'n 50 beurten mee. Als het wordt gebruikt zoals voorgeschreven, namelijk als aanvulling op uw gewone vaatwasmiddel (en niet ter vervanging), dan remt het volgens onze test corrosie af.