Dossier

Afwasmiddel voor uw vaatwasser

16 september 2014
afwasmiddel

16 september 2014

Zonder een goed vaatwasmiddel kan zelfs de beste vaatwasmachine geen vlekkeloze vaat afleveren. Meestal worden hiervoor alles-in-ééntabletten gebruikt. Maar dit wil niet zeggen dat spoelmiddel en zout steeds overbodig zijn. En deze tabletten bevatten ook stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

Slecht voor het milieu

In en om vaatwasmiddelen zitten heel wat stoffen die het milieu minder of meer belasten.

  • Waterontharders: deze stoffen verzachten het (kalkhoudend) water, waardoor de reinigende werking van de oppervlakte-actieve stoffen toeneemt. Klassiek zijn dat fosfaten, die echter een onevenwicht veroorzaken in de waterlopen, waardoor de algengroei toeneemt. Doordat algen alle zuurstof uit het water halen, kunnen andere organismen niet overleven. Vandaag worden fosfaten vervangen door polycarboxylaten en fosfonaten, maar deze stoffen hebben het nadeel dat ze slecht of onvolledig worden afgebroken in de natuur. Een alternatief dat minder schadelijk is voor het milieu, is natriumcitraat, dat bv. in het middel van Ecover te vinden is.
  • Bewaarstoffen en antimicrobiologische stoffen: in detergenten, en vooral in vloeibare producten en gels, kunnen micro-organismen gaan woekeren. Daarom voegen fabrikanten antibacteriële stoffen toe. Helaas zijn die schadelijk voor de waterfauna. Voorbeelden zijn zinkacetaat en zinksulfaat, die in het product van Una, respectievelijk W5 zitten.
  • Geurstoffen: limoneen is schadelijk voor het milieu. We kunnen ons afvragen of vaatwastabletten wel een geurtje moeten hebben. Alleszins zijn er milieuvriendelijkere oplossingen.
  • Oplosbare folie: bepaalde tabletten zijn omhuld door een folie uit PVA (polyvinylacetaat). Als dat in contact komt met water, lost het PVA-plastic vanzelf op. De afgebroken deeltjes zijn echter nog altijd plastic. Omdat ze vochtgevoelig zijn, moeten vaatwastabletten weliswaar worden verpakt, maar volgens ons is een individuele wegwerpverpakking minder milieubelastend.