Dossier

Afwasmiddel voor uw vaatwasser

16 september 2014
afwasmiddel

16 september 2014

Zonder een goed vaatwasmiddel kan zelfs de beste vaatwasmachine geen vlekkeloze vaat afleveren. Meestal worden hiervoor alles-in-ééntabletten gebruikt. Maar dit wil niet zeggen dat spoelmiddel en zout steeds overbodig zijn. En deze tabletten bevatten ook stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

Alles-in-één tabletten

Alles-in-éénproducten hebben de laatste jaren bijna volledig de plek ingenomen van de standaard vaatwasdetergenten. "Alles in één", dat betekent dat u er in principe geen zout of glansspoelmiddel moet aan toevoegen. Maar omdat de vaat met dergelijke produkten (meestal tabletten) doorgaans minder goed droogt, voegt u er in de meeste gevallen toch beter spoelmiddel aan toe. Is uw leidingwater hard (d.i. als het veel kalk en magnesiumzouten bevat), dan is ook regeneratiezout aangewezen. Dit zout helpt ook om kalksporen op uw vaat te vermijden. Hoe vaak u het moet aanvullen, is afhankelijk van de hardheid van het water.

Als u onze tests raadpleegt, zult u vaststellen dat de duurste tabletten niet altijd de beste zijn. Zo kunt u tientallen euro per jaar uitsparen door te kiezen voor de Beste Koop (zout en spoelmiddel inbegrepen voor standaardprodukten).