Nieuws

Hoe fabrikanten mist spuien over stoomstoot

23 april 2021
Stoom uit een strijkijzer.

Fabrikanten van stoomcentrales pakken graag uit met hoge stoomstootwaarden. Maar hoe komen ze daaraan? En is het echt een meerwaarde?

450 gram. 500 gram per minuut. 550 gram per minuut. Wie biedt meer? Ook in onze meest recente test van strijkijzers zien we hoe stoomcentrales elkaar de loef proberen af te steken met om ter hoogste “stoomstoten”. Dat is de hoeveelheid stoom die je op korte tijd krijgt en die helpt om hardnekkige kreuken uit je wasgoed te krijgen. Maar is dit echt hét criterium om je aankoop op te baseren?

Niet per minuut

Als klant is het niet zo eenvoudig om wegwijs te raken in die stoomstoten. Sommige fabrikanten hebben het immers over een stoomstoot in gram, andere spreken dan weer over gram per minuut. Dat maakt het alvast niet gemakkelijk om te vergelijken. Ook de soms torenhoge waarden en hoe ze precies worden berekend, leiden tot verwarring.

“Sowieso gaat het niet om een stoomstoot gedurende een volle minuut, maar wel een grotere hoeveelheid stoom gedurende enkele seconden, die dan zou helpen om die ene vervelende kreuk weg te werken”, zegt onze expert Bart Marrez. Toch wordt de stoomstoot meestal per minuut uitgedrukt. “We gaan er dan ook van uit dat de fabrikanten de hoeveelheid stoom meten die hun toestel in een of enkele seconden levert, en dit dan omrekenen naar een minuut,” zegt Bart.

Maar onze metingen in het labo staven de vaak hoge waarden niet. “Wij komen bij een stoomstoot van pakweg 3 seconden uit op een hoeveelheid stoom van maximaal 8 of 9 gram. Reken je dat om, dan zit je aan 180 gram per minuut. Dat is heel wat minder dan wat er wordt geclaimd”, aldus Bart nog.

“Elke fabrikant een eigen methode”

De enige die ons dus kunnen vertellen hoe ze aan die hoge waarden komen, zijn dus de fabrikanten zelf. Maar daar worden we niet heel veel wijzer. Braun bevestigt dat zij een stoomstoot van 8 gram per seconde omrekenen naar 480 gram per minuut. “Maar 8 gram in een seconde, dat is wel erg veel”, meent Bart.

Bij Groupe Seb, die de merken Calor, Rowenta en Tefal onder haar vleugels heeft, verkiest men om niet dieper in te gaan op hun manier van berekenen. Volgens hen gaat het om vertrouwelijke informatie en bestaat er geen standaardmethode om de stoomstoot te berekenen. “Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen methode”, klinkt het.

Transparantie gevraagd

Gezien het grote verschil in claims die de fabrikanten maken over hun stoomstoot en gezien het feit dat het een echt verkoopsargument is geworden, vragen wij ten eerste dat de fabrikanten transparant communiceren over hoe zij de waarde berekenen. Daarnaast vragen we dat de stoomstoot op een uniforme en vergelijkbare manier wordt weergegeven, d.w.z. dat elk merk gram per seconde of kortweg gram gebruikt. Dit zal het voor de consument veel eenvoudiger maken om de merken en modellen onderling te vergelijken. Gram per minuut vinden we minder aangewezen, omdat een stoomstoot sowieso nooit langer dan enkele seconden duurt.

Intussen dienen wij klacht in hij de FOD Economie o.w.v. de hoge stoomstootwaarden en het feit dat de fabrikanten onvoldoende kunnen uitleggen hoe ze die berekenen, of omdat ze helemaal geen antwoord gaven op onze vraag om verduidelijking.

Stoomstoot is niet enige criterium

Maar een toestel met een hoge geclaimde stoomstoot is geen must, als je een stoomcentrale wilt kopen. Je kunt ook in onze koopwijzer op zoek naar een toestel met een goed stoomdebiet, met dus een goede continue stoomtoevoer. Als die tussen 80 en 140 gram per minuut zit, dan is dat voldoende. Helaas zijn er ook heel wat toestellen die niet aan die 80 gram per minuut komen.

Ook het gebruiksgemak, hoe zwaar het toestel is en hoe draagbaar het is, kan van belang zijn bij een aankoop. In onze koopwijzer ontdek je alle testresultaten voor de verschillende toestellen.

75 Topkwaliteit
Beste
Koop
vanaf  99,00
78 Topkwaliteit
vanaf  199,00
78 Topkwaliteit
vanaf  139,00