1148 Keer bekeken
12 Reacties
1 Likes
Koopgids
Stoomstrijkijzers en stoomcentrales
31 augustus 2017

Je wilt een nieuw strijkijzer kopen? Kies je dan best voor een klassiek stoomstrijkijzer of voor een stoomcentrale? Wij lijsten op waar je moet op letten voor je tot aankoop overgaat.
Je wilt een nieuw strijkijzer kopen, maar je twijfelt tussen een “gewoon” stoomstrijkijzer en een stoomcentrale? Je raakt maar niet wijs uit de vele modellen? Wij helpen je bij je keuze!
De vragen die je moet stellen bij de aankoop van een strijkijzer:
Wij testen regelmatig nieuwe modellen van strijkijzers van verschillende categorieën. Werp een blik op de resultaten van onze tests voor stoomstrijkijzers en voor stoomcentrales.
Hoe je strijkijzer kiezen?
Er zijn twee grote groepen strijkijzers voor huishoudelijk gebruik:- gewone stoomstrijkijzers
- stoomcentrales, ook wel stoomgenerators genoemd.
De vragen die je moet stellen bij de aankoop van een strijkijzer:
Stoomcentrale of stoomstrijkijzer?
Alles hangt af van je gebruik:
- Klassiek strijkijzer: dit is geschikt als je niet veel strijkt (bijvoorbeeld omdat je je was naar een professionele strijkcentrale brengt), als je budget beperkt is of als je weinig plaats hebt.
- Stoomcentrale: dit systeem is ideaal als je regelmatig grote hoeveelheden was strijkt, ook grote of sterk gerimpelde stukken, en wanneer je niet om de haverklap wilt moeten stoppen met strijken om water bij te vullen.
Welk type stoomcentrale?
Er bestaan verschillende types stoomcentrales. In onze tests en in onze koopwijzer maken wij het onderscheid tussen 3 types:
- Continu bijvulbare stoomcentrales. Dat is het meest voorkomende type. De stoom wordt geproduceerd in de centrale (de sokkel) en onder druk naar het ijzer gestuurd. Je kunt steeds water toevoegen aan het reservoir;
- Strijkijzers met een extern reservoir. Dit zijn de hybride modellen tussen de gewone strijkijzers en de centrales in. Zij lijken sterk op centrales maar de stoom wordt in het strijkijzer zelf geproduceerd en dus niet in de centrale om daarna onder druk naar het strijkijzer te worden geleid. De centrale pompt water uit het reservoir; daarom praten de fabrikanten over “pompdruk” (dat is de kracht waarmee het water wordt opgepompt) eerder dan over gewoon “druk”. Voor de gebruiker is er niet echt een verschil met een echte stoomcentrale. Ook hier kun je steeds water bijvullen;
- (Zeldzame) stoomcentrales met waterverwarmer onder druk. Hier staat het water tijdens het verwarmen onder druk, zoals in een snelkookpan. Het grote nadeel is dat het langer duurt vooraleer het toestel is opgewarmd en dat je ook moet wachten tot het reservoir is afgekoeld - en de druk dus is weggevallen - om het opnieuw te kunnen bijvullen. Als je veel moet strijken, zul je dus in fasen moeten werken wat erg lastig is. Dit type strijkijzer komt niet veel voor.
Voor- en nadelen van stoomstrijkijzers
Voordelen
|
Nadelen
|
Voor- en nadelen van stoomcentrales
Voordelen
|
Nadelen
|
Op welke kenmerken moet je letten?
- Comfortabele handgreep - De meeste handgrepen zijn zacht, gemakkelijk om vast te nemen en niet te breed om te zorgen voor een zeker comfort bij het hanteren. Controleer of er geen gleuven of inkepingen zitten in het plastic van de handgreep, dat kan letsels veroorzaken aan de palm van uw hand.
- Gemakkelijk snoer - Controleer of het elektrische snoer voldoende lang is (ongeveer 3 meter) met een kogelgewricht voor zoveel mogelijk flexibiliteit en of het gemakkelijk rond de hiel van het ijzer gewikkeld kan worden.
- Thermostaat – De nieuwe trend bij de fabrikanten bestaat erin de strijkijzers te voorzien van een thermostaat met één stand, dus zonder handmatige regeling. De meningen hierover zijn erg verdeeld. Sommigen vinden het handig om de thermostaat niet meer te moeten regelen en de was niet meer te moeten sorteren in functie van de strijktemperatuur. Anderen vinden dan weer dat de zool niet warm genoeg wordt om alle plooien perfect glad te strijken. Aan jou de keuze.
- Dunne zool - De zolen van strijkijzers voor huishoudelijk gebruik zijn vaak voorzien van een keramisch laagje om goed te glijden. Geef de voorkeur aan een zool met een spitse punt. De zool zelf moet voldoende breed zijn om in één keer een groot stuk stof te kunnen strijken. Op bepaalde stoomcentrales is de achterkant van de zool afgerond waardoor je beter in twee richtingen kunt werken.
- Antikalksysteem - Alle strijkijzers zijn voorzien van een systeem tegen kalk: een staafje, een cartridge of een klep, een kalkreservoir, thermische schok, ... Ze vertragen allemaal min of meer de afzetting van kalk maar uiteindelijk ontsnap je niet aan een regelmatig manueel onderhoud (naargelang het model: het staafje of de verzamelaar uitspoelen, de cartridge vervangen, het reservoir uitspoelen, ...).
- Extra stoomjet - Op vraag kan extra stoom gegenereerd worden om valse plooien weg te werken. Deze functie is niet beschikbaar op alle strijkijzers.
- Groot, doorschijnend en eenvoudig te vullen reservoir - Kies een strijkijzer met een groot waterreservoir om te vermijden dat je het strijken moet onderbreken en een lichte kleur om het peil goed te kunnen zien. Een los reservoir is erg handig, je kunt dit rechtstreeks onder de kraan vullen. Nog beter is het als de vulopening redelijk breed is en het maximale vulniveau duidelijk is aangegeven.
- Het ijzer vastzetten op de sokkel - Op sommige generators kan het ijzer op de sokkel worden vastgezet, wat handig is voor het transport.
- Automatische uitschakeling - Het ijzer wordt uitgeschakeld wanneer het een bepaalde tijd niet gebruikt wordt, meestal na 8 minuten inactiviteit in verticale positie en 30 seconden in horizontale positie. Als je de neiging hebt om te vergeten om het strijkijzer uit te zetten als je naar een andere kamer gaat, kies dan een model met deze functie!