stoomstrijkijzers en strijkijzers

Hoe kies je een strijkijzer?

Op zoek naar informatie over strijkijzers en stoomcentrales? Je bent op de juiste plek. Met onze expertise en onafhankelijkheid adviseren we je vóór en na de aankoop.

Stap-voor-stap gids

Twee soorten strijkijzers

Er zijn twee grote groepen strijkijzers voor huishoudelijk gebruik:

  • Gewone stoomstrijkijzers
  • Stoomcentrales, ook wel stoomgenerators genoemd. 

Er bestaan ook strijkplanken met ingebouwde stoomgenerator en strijkijzer en strijkpersen. Maar die worden bij particulieren veel minder gebruikt en daarom nemen we ze ook niet op in onze tests.

 
Terug naar boven

Alles hangt af van je gebruik

Om tussen de twee soorten een keuze te maken, kies je welk profiel het meest overeenkomt met je strijkgewoontes.

  • Klassiek strijkijzer: dit is geschikt als je niet veel strijkt (bijvoorbeeld omdat je je was naar een professionele strijkcentrale brengt), als je in kleine porties strijkt, als je budget beperkt is of als je weinig plaats hebt. 
  • Stoomcentrale: dit systeem is ideaal als je regelmatig grote hoeveelheden was strijkt, ook grote of sterk gerimpelde stukken, en wanneer je niet om de haverklap wilt moeten stoppen met strijken om water bij te vullen.
Terug naar boven

Verschillende types stoomcentrales

Er bestaan verschillende types stoomcentrales. In onze test maken wij een onderscheid tussen 3 types:

  • Continue bijvulbare stoomcentrales. De centrale (het basisstation) tapt steeds een beetje water af uit het reservoir, en verhit dit tot stoom onder druk. Dan stuurt het deze stoom, onder druk, naar het strijkijzer via het stoomsnoer. Aangezien het reservoir zelf niet onder druk komt te staan, kan je steeds water bijvullen. 
  • Strijkijzers met een extern reservoir. Dit zijn de hybride modellen tussen de gewone strijkijzers en de centrales in. Zij lijken sterk op centrales maar de stoom wordt in het strijkijzer zelf geproduceerd en dus niet in de centrale om daarna onder druk naar het strijkijzer te worden geleid. De centrale pompt water uit het reservoir; daarom praten de fabrikanten over “pompdruk” (dat is de kracht waarmee het water wordt opgepompt) eerder dan over gewoon “druk”. Voor de gebruiker is er niet echt een verschil met een echte stoomcentrale. Ook hier kun je steeds water bijvullen.
  • (Zeldzame) stoomcentrales met waterreservoir onder druk. Hier wordt al het water in het reservoir, tegelijk opgewarmd tot stoom onder druk. Het grote nadeel is dat het langer duurt vooraleer het toestel is opgewarmd en dat je ook moet wachten  tot het reservoir is afgekoeld - en de druk dus is weggevallen - om het opnieuw te kunnen bijvullen. Als je veel moet strijken, zul je dus in fasen moeten werken wat erg lastig is. Dit type strijkijzer komt niet veel meer voor.
 
Terug naar boven

Op welke kenmerken moet je letten?

Comfortabele handgreep 

De beste handgrepen zijn zacht, gemakkelijk om vast te nemen en niet te breed om te zorgen voor een zeker comfort bij het hanteren. Controleer of er geen gleuven of inkepingen zitten in het plastic van de handgreep, dat kan letsels veroorzaken aan de palm van uw hand.

Gemakkelijk snoer

Controleer of het elektrische snoer voldoende lang is (ongeveer 3 meter) met een kogelgewricht voor zoveel mogelijk flexibiliteit en of het gemakkelijk rond de hiel van het ijzer gewikkeld kan worden.

Thermostaat

De trend bij de fabrikanten bestaat erin de stoomgeneratoren te voorzien van een thermostaat met één stand, dus zonder handmatige regeling. De meningen hierover zijn erg verdeeld. Sommigen vinden het handig om de thermostaat niet meer te moeten regelen en de was niet meer te moeten sorteren in functie van de strijktemperatuur. Anderen vinden dan weer dat de zool niet warm genoeg wordt om alle plooien perfect glad te strijken. Aan jou de keuze.

Dunne zool

De zolen van strijkijzers voor huishoudelijk gebruik zijn vaak voorzien van een keramisch laagje om goed te glijden. Geef de voorkeur aan een zool met een spitse punt. De zool zelf moet voldoende breed zijn om in één keer een groot stuk stof te kunnen strijken. Op bepaalde stoomcentrales is de achterkant van de zool afgerond waardoor je beter in twee richtingen kunt werken.

Antikalksysteem

Alle strijkijzers zijn voorzien van een systeem tegen kalk: een staafje, een anti-kalkcassette of een klep, een kalkreservoir, thermische schok, ... Ze vertragen allemaal min of meer de afzetting van kalk maar uiteindelijk ontsnap je niet aan een regelmatig manueel onderhoud (naargelang het model: het staafje of de verzamelaar uitspoelen, de cartridge vervangen, het reservoir uitspoelen, ...). 

Extra stoomstoot

Op vraag kan extra stoom gegenereerd worden om valse plooien weg te werken. Deze functie is niet beschikbaar op alle strijkijzers.

Groot, doorschijnend en eenvoudig te vullen reservoir

Kies een strijkijzer met een groot waterreservoir om te vermijden dat je het strijken moet onderbreken en een lichte kleur om het peil goed te kunnen zien. Een los reservoir is erg handig, je kunt dit rechtstreeks onder de kraan vullen. Nog beter is het als de vulopening redelijk breed is en het maximale vulniveau duidelijk is aangegeven.

Het strijkijzer vastzetten op de basis

Op sommige generators kan het ijzer op de sokkel worden vastgezet, wat handig is voor het transport. 

Automatische uitschakeling

Het strijkijzer wordt uitgeschakeld wanneer het een bepaalde tijd niet gebruikt wordt, meestal na 8 minuten inactiviteit in verticale positie en 30 seconden in horizontale positie. Als je de neiging hebt om te vergeten om het strijkijzer uit te zetten als je naar een andere kamer gaat, kies dan een model met deze functie!

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een strijkijzer.

Kan ik een strijkijzer met ecocheques betalen?

Nee, je kunt je strijkijzer niet betalen met ecocheques. Het idee van ecocheques is dat je er energiezuinige toestellen mee kunt kopen. Helaas hebben strijkijzers geen energielabel, waardoor er geen vergelijking gemaakt kan worden tussen zuinige en minder zuinige toestellen. 

Wat zijn de voordelen en nadelen van een stoomstrijkijzer?

Voordelen:

- Minder duur dan een stoomgenerator.

- Warmt snel op.

- Kleiner, eenvoudiger te transporteren en op te bergen. 

 

Nadelen:

-  Produceert minder stoom dan een centrale waardoor het strijken langzamer en moeizamer. gaat, vooral voor plooien.

- Kan zwaarder zijn om te gebruiken.

- Het waterreservoir moet regelmatig worden bijgevuld.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een stoomgenerator?

Voordelen:

- Produceert veel meer stoom dan een stoomstrijkijzer en ook langer, wat ideaal is voor grote bergen was.

- Bevat veel meer water dan een klassiek stoomstrijkijzer, wat betekent dat je niet al te vaak moet stoppen om bij te vullen.

- Strijkt snel en moeiteloos glad, ook bij hardnekkige plooien.

- Maakt het mogelijk om dik textiel, zoals dekbedhoezen of lakens glad te strijken.

- Lichter dan de meeste stoomstrijkijzers omdat het water in een apart reservoir zit.

 

Nadelen :

- Veel duurder dan een gewoon strijkijzer.

- Zwaar om dragen, neemt veel plaats in.

- Sommige modellen zijn te zwaar voor bepaalde strijkplanken.

- Maakt meer lawaai.

- Sommige modellen (met waterreservoir) vergen een lange wachttijd vooraleer je kunt beginnen met strijken en/of het waterreservoir kunt bijvullen.

Terug naar boven