Leidingwater gebruiken of niet?

Moet water voor in uw strijkijzer gedistilleerd of gedemineraliseerd zijn? En wat kunt u doen om uw toestel tegen kalkaanslag te beschermen?
Gedistilleerd water wordt verkregen door water te koken en de geproduceerde stoom op te vangen. Die is namelijk zuiverder dan het water, omdat er geen vaste deeltjes meer in zitten, zoals kalk, wat moeilijk oplost bij hoge temperaturen. Dat is waarom strijkijzers zo snel last hebben van kalkaanslag.
Gedemineraliseerd water is dan weer chemisch behandeld om alle minerale zouten eruit te halen. Het probleem is dat dit water snel zuur wordt en gevoelige onderdelen van het strijkijzer kan aantasten. Temeer doordat dit bij hoge temperaturen nog sneller gebeurt. Bovendien zijn bepaalde antikalksystemen hier gevoelig voor. Gebruik dus altijd het soort water dat de fabrikant aanbeveelt!
Condenswater van uw koelkast of condensatiedroger is absoluut af te raden: dat mag dan wel arm zijn aan kalk, zelfs na filtering bevat het nog minuscule deeltjes die de stoomgaatjes kunnen verstoppen en het ijzer kunnen beschadigen.
Ten aanval tegen kalk
Alle strijkijzers krijgen te kampen met kalkaanslag in de stoomkamer. Daarom voorzien de fabrikanten in verschillende systemen tegen kalkvorming. Zo maken strijkijzers (zonder stoomgenerator) gebruik van het "thermische schok"-systeem. Daarbij warmt de strijkzool wel op, maar het water in het reservoir niet. Wanneer u dan het ontkalkmechanisme activeert, gaat het koude water door de gaatjes van de warme zool en breekt de kalk af.
Sommige modellen hebben dan weer een antikalkstaafje, waaraan de kalk zich vasthecht. Dat moet u geregeld schoonmaken met azijn.
En dan zijn er nog de modellen met een antikalkcassette die door een chemische werking kalkvorming voorkomt. Een lampje of geluidssignaal geeft aan wanneer de cassette aan vervanging toe is. Zo'n cassette kost € 10 tot € 15 en is goed voor 50 liter water.