Dossier

De juiste naaimachine kiezen

08 oktober 2018
machine à coudre

Zin om zelf aan het naaien te gaan? Dan hoeft u niet meer dan nodig uit te geven voor een goede naaimachine die doet wat u ervan verlangt. Waarop moet u letten bij uw keuze?

Kriebelen uw vingers om een naaimachine in huis te halen? Denk dan eerst goed na wat u ermee van plan bent. Om gordijnen of placemats te stikken hebt u immers niet dezelfde functies nodig als voor een rok, een hemd of een broek. We overlopen de belangrijkste keuzecriteria van naaldje tot draadje.

De steken en programma’s

Laat u bij de keuze van een naaimachine niet overdonderen door een waaier aan steekpatronen. Vijf basissteken volstaan voor het meeste naaiwerk: een rechte steek, een zigzagsteek, een blindzoomsteek, een overlocksteek en een stretchsteek voor elastische stoffen. Voor wie graag experimenteert met siersteken of kostuums maakt, kan een ruimere keuze aan steken echter wel interessant.

Ook handig zijn de functies om zelf de steeklengte en steekbreedte te kunnen aanpassen. Zo heeft u altijd de passende lengte en breedte voor het materiaal dat u wilt bewerken. 

Enkele handige functies 

  • Met de start-stopfunctie kunt u de machine bedienen zonder voetpedaal. De machine heeft dan een aparte knop die u kunt indrukken om automatisch te naaien aan een vaste snelheid. 
  • De snelheidsregeling is een functie waarmee u zelf de maximale naaisnelheid kunt instellen, bijvoorbeeld in 3 standen. Zowel de start-stopfunctie als de snelheidsregeling zijn erg handig voor beginners.
  • De naaldstoppositie is een functie waarmee u de stand van de naald kunt bepalen wanneer die stopt. Dat maakt het eenvoudiger om van richting te veranderen. Als u de naald in de benedenpositie laat stoppen kunt u de eerste steek in de andere richting perfect laten aansluiten op de laatste steek in de andere richting.
  • Een automatische draadinrijger is bijzonder praktisch: de machine stopt de draad automatisch in de naald.
  • Knoopsgatfunctie: Hiermee kunt u automatisch knoopsgaten maken in de gewenste grootte. 

Opbergvak en accessoires

In de naaiplaat zit een opbergvak, dat vaak uitneembaar is. De vrije arm moet zo smal mogelijk zijn, zodat u er gemakkelijk een broekspijp of een mouw overheen kunt trekken. Daarnaast moet het volledige naaioppervlak zo groot mogelijk zijn, zodat u gemakkelijk met grote stukken stof uit de voeten kunt.

Alle naaimachines hebben een standaard naaivoet, waar u vaak mee zal werken. Maar voor blinde zomen, ritsen, knopen en knoopsgaten heeft u andere naaivoeten nodig. Hoeveel voetjes standaard worden meegeleverd en hoe makkelijk ze te verwisselen zijn hangt af van machine tot machine. 

Gebruiksgemak

Neem als het kan even de handleiding door van de naaimachine die u op het oog hebt, zeker als dat een elektronisch model is. Een toestel met allerlei toeters en bellen is prima, zolang u het niet te ingewikkeld vindt. Anders is de kans groot dat u er al gauw de brui aan geeft. Veel elektronische naaimachines hebben een heleboel functies die zonder twijfel erg handig kunnen zijn, maar wel wat oefening vragen.

Grootte en gewicht

Is uw naaiplek en vooral uw opbergruimte beperkt, denk dan aan de afmetingen van de machine. Het gewicht is ook belangrijk als u vaak het toestel moet verplaatsen. Geeft u de voorkeur aan een licht model, controleer dan wel of het voldoende stabiel staat.

Prijs

Er zijn al naaimachines verkrijgbaar voor minder dan € 100. Andere kunnen een pak meer kosten. Welk model het meest geschikt is, hangt helemaal af van wat u ermee wilt doen. Voor eenvoudig naaiwerk overweegt u misschien een goedkoop basismodel. Weet dan wel dat dit doorgaans echt beperkte mogelijkheden biedt. Voor vrij dikke stof, knoopsgaten of een rits is zo’n machine minder handig.

Onze test

Bekijk in de video hieronder hoe machines worden getest in het labo.

Naast onze tests in het labo, namen ook een aantal zeer ervaren naaisters de machines onder de loep.
Wat vonden zij van de machines en onze testresultaten?

Community

Huishoudgerei

community

Gerelateerde discussies