Dossier

Gebruik en onderhoud van uw strijkijzer

08 oktober 2018
het onderhoud

Door zorg te dragen voor uw strijkijzer, kunt u de levensduur verlengen. We geven enkele praktische tips.

Te weinig stoom, kalkaanslag, lekken in het reservoir ... het zijn maar enkele problemen die geregeld voorkomen bij strijkijzers en stoomcentrales. Wij geven u alvast enkele tips mee om ze te voorkomen!

Leidingwater of niet?

Leidingwater bevat op sommige plaatsen tamelijk wat calcium, waardoor uw strijkijzer al snel last kan hebben van kalkaanslag. Een interessant alternatief is gedistilleerd water. Dit wordt verkregen door water te koken en de geproduceerde stoom op te vangen. Die is namelijk zuiverder dan het water, omdat er geen vaste deeltjes meer in zitten, zoals kalk, wat moeilijk oplost bij hoge temperaturen. Naast gedistilleerd water bestaat er ook zoiets als gedemineraliseerd water. Dat water is chemisch behandeld om alle minerale zouten eruit te halen. Het probleem is dat beide snel zuur kunnen worden en gevoelige onderdelen van het strijkijzer aantasten. Temeer doordat dit bij hoge temperaturen nog sneller gebeurt. Bovendien zijn bepaalde antikalksystemen hier gevoelig voor. (Gedemineraliseerd water kan nog enige reststoffen van de chemische behandeling bevatten, in minieme concentraties.) Gebruik dus altijd het soort water dat de fabrikant aanbeveelt! De meeste fabrikanten raden tegenwoordig af om zuiver gedemineraliseerd/gedistilleerd water te gebruiken. Als uw kraantjeswater heel hard is, kan u overwegen om dit zelf te mengen met gedemineraliseerd/gedistilleerd water, om zo zachter water te bekomen. Een waterverzachter die met zout werkt kan, afhankelijk van het toestel, ook voor problemen zorgen in uw strijkijzer: zoutresten kunnen door de hoge temperaturen aanplakken zoals kalk, en zelfs uw toestel beschadigen.

Verzorg de zool

  • Maak de zool van het strijkijzer schoon als het nog wat warm is, met een doek of niet-metalen spons en niet-schurend schoonmaakmiddel.
  • Zet het strijkijzer niet neer op een metalen oppervlak om de zool niet te bekrassen of te beschadigen.

Bij problemen

  • Als er niet genoeg stoom vrijkomt, controleer dan of er nog water in het reservoir zit. Is dat het geval, ontkalk dan de stoomkamer of reinig het antikalkstaafje.
  • Komt er niets meer uit de sproeier, doe dan meer water in het reservoir, want wellicht zit dat niet vol genoeg.
  • Komen er kalkdeeltjes uit de strijkzool, dan is het hoog tijd om het strijkijzer te ontkalken en te reinigen.
  • Als er bruine druppels uit de zool komen die het wasgoed bevuilen, kan het zijn dat textielvezels zich in de gaten van de zool hebben opgehoopt en door de hitte zijn verbrand. Maak de zool dan voorzichtig schoon. Controleer ook of u geen te hoge temperatuur hebt ingesteld.
  • Loopt er water uit de gaten van de zool, dan is het strijkijzer misschien niet warm genoeg om stoom te produceren. Controleer de thermostaat. Blijkt dat het stoomdebiet te hoog is, verlaag dat dan.