Tips

Wat reinigen met een stoomreiniger en wat niet?

10 juni 2022
Met een stoomreiniger kun je o.a. tapijt reinigen

Een stoomreiniger is een polyvalent apparaat waarmee je heel wat zaken in je interieur snel en zonder detergent kunt schoonmaken. Een overzicht van wat je ermee kunt reinigen en wat niet.

Een stoomreiniger gebruikt hete stoom om vuil en vlekken los te weken en weg te nemen. Het is een apparaat dat je op een veelheid van oppervlakken kunt gebruiken.

Voor veel meer dan alleen de vloer

Een stoomreiniger is hoofdzakelijk bedoeld voor het reinigen van harde vloeren, maar met behulp van accessoires kun je ook tal van andere oppervlakken schoonmaken, onder meer sanitair, werkbladen, ruiten, spiegels, voegen en spleten, tapijten, vloerkleden, meubelstoffen, gordijnen enz. Zelfs behang afstomen behoort tot de mogelijkheden (dat hebben we echter niet uitgetest).

Dit zijn de voornaamste toepassingen per type stoomreiniger:

Steelstoomreiniger

Sledestoomreiniger

Handstoomreiniger

• Harde vloeren, tapijten en vloerkleden

• Indien voorzien van afneembare handstomer ook ruiten, werkbladen, spleten en kieren e.d.

• Harde vloeren, tapijten en vloerkleden

• Tegelwanden

• Ramen, ruiten, spiegels

• Werkbladen, sanitair

• Spleten en kieren

• Ramen, ruiten, spiegels

• Werkbladen, sanitair

• Spleten en kieren

Snelle schoonmaak van de vloer

Volledige schoonmaak van meerdere kamers

Snelle schoonmaak van kleine oppervlakken

Niet op onbehandeld hout en vinyl

Door de hete stoom kunnen bepaalde materialen kromtrekken of kan de toplaag ervan loskomen.

Zo is een stoomreiniger niet geschikt voor gebruik op hout zonder waterdichte coating en linoleum (vinyl).

Ook op laminaat met V-groeven of zonder waterbestendige coating is stoomreiniging afgeraden. Je kunt een stoomreiniger wel gebruiken op waterbestendige laminaatvloeren met afgeschuinde randen waar de decorlaag is ingeperst. Ga daarbij voorzichtig te werk: stel indien mogelijk de minimale stoomoutput in, beweeg de machine met vloerdoek in de lengterichting van de planken en houd de stoom niet te lang op dezelfde plek gericht, zeker niet op de naden. Voor de zekerheid kun je op een onopvallend plekje een testje doen met een minimale hoeveelheid stoom.

Het is afgeraden om stoom rechtstreeks te richten op lak- of kunststoflagen en verlijmde randen van keuken- en woonmeubilair, deuren e.d., omdat de vochtige hitte ze kan losweken.

Tot slot is het ten stelligste afgeraden een stoomreiniger te gebruiken voor de oven of andere elektrische toestellen. Vocht en elektriciteit gaan niet samen; je riskeert een elektrische schok.

Van plan een stoomreiniger aan te schaffen? Bedenk eerst wat je er allemaal mee wil schoonmaken en kies dan een toestel dat voor die taken de beste testresultaten kan voorleggen.

Naar de koopwijzer stoomreinigers