Tips

Zo onderhoud je een stoomreiniger

09 juni 2022

Een stoomreiniger zet water om in stoom. Om lang plezier te hebben van je toestel, moet je regelmatig ontkalken.

Een stoomreiniger werkt met water dat verhit wordt om stoom te genereren, en waar stoom is, is kalk. Om lang plezier te hebben van je stoomreiniger moet je kalkaanslag op de onderdelen die met water in aanraking komen (boiler, waterreservoir, slang en accessoires) voorkomen en verwijderen.

Hardheid van je leidingwater checken

Leidingwater wordt aanbevolen, maar te hard water bevordert de vorming van kalkaanslag. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing om te weten welke hardheid (calcium- en magnesiumconcentratie) geschikt is voor jouw apparaat. Als het drinkwater in jouw woonplaats te hard is, kun je gedemineraliseerd water gebruiken. De meeste fabrikanten raden echter af uitsluitend gedemineraliseerd water te gebruiken omdat te zacht water corrosief kan zijn en het toestel kan beschadigen. Ze adviseren een dosering van 50 % leidingwater en 50 % gedemineraliseerd water.

Vermijd in elk geval regenwater en water dat via een condensdroger wordt opgevangen. Beide kunnen deeltjes of resten van detergent bevatten.

Sommige merken bieden de mogelijkheid een antikalkmiddel aan het water toe te voegen. Doe dat alleen als de gebruiksaanwijzing het vermeldt, anders riskeer je de stoomreiniger te beschadigen.

Regelmatig spoelen of antikalkpatroon vervangen

Aan toestellen met antikalkpatroon heb je weinig werk: de antikalkcassette vervangen en klaar. Twee, drie of zelfs vier vervangingen per jaar doen de kosten wel oplopen. Sommige cassettes zijn ook niet gedurende de hele levensduur van het toestel verkrijgbaar, vooral met huismerken en witte producten is het opletten.

Bij andere toestellen moet je regelmatig de watertank onder stromend water spoelen met een antikalkproduct. Dat is wat omslachtiger, maar wel goedkoper dan elke keer een nieuw antikalkpatroon.

Kalkafzetting voornaamste oorzaak van defecten

Met onze duurzaamheidstest hebben we onderzocht hoelang de stoomreinigers goed blijven werken. We simuleerden één uur reiniging per week gedurende 5 jaar voor sledemodellen en dezelfde frequentie gedurende 3 jaar voor steelmodellen. Kalkafzetting is de belangrijkste oorzaak van storingen. Bekijk onze testresultaten voor de meest duurzame stoomreinigers.


We raden af een tweedehands stoomreiniger te kopen, omdat het onmogelijk is te weten of hij regelmatig is ontkalkt en je dus de vervuiling en slijtage van de verborgen onderdelen niet kunt beoordelen.


Op zoek naar een stoomreiniger die lang meegaat? Vind in onze koopwijzer de meest duurzame toestellen.

Naar de koopwijzer stoomreinigers