Reinigen met stoom, hoeveel kost dat?

De stoomreiniger kan op een stijgende belangstelling rekenen. Het is een snelle, efficiënte en ecologische schoonmaakmethode, maar hoeveel kost het nu precies om op die manier te poetsen? Het antwoord is genuanceerd: er zijn enerzijds kosten waar je rekening mee moet houden en anderzijds posten waarop je bespaart.
Aankoopprijs en verbruikskosten
Voor een apparaat met heel wat mogelijkheden is de doorsnee stoomreiniger betrekkelijk goedkoop. De aankoopprijs ligt ver onder die van een doorsnee stofzuiger of vloerreiniger, een toestel dat droog en nat reinigt. Onze test van april 2022 toont aan dat je ook in de lagere prijsklassen toestellen van goede kwaliteit vindt.
Bij de aankoopprijs van de machine moet je uiteraard de verbruikskosten tellen. Enerzijds zijn er de kosten voor het energieverbruik. Als je een jaar lang wekelijks een oppervlak van 100 m² schoonmaakt, verbruik je grosso modo 84,7 kWh energie om stoom te genereren, wat je aan het gemiddelde tarief in april 2022 ongeveer 30,5 euro per jaar kostte.
Daarbij komen de kosten van ontkalkingsmiddel. Bij sommige merken moet je een antikalkmiddel aan het water toevoegen. Andere werken met een antikalkcassette. Die moet regelmatig worden vervangen. Met twee, drie of zelfs vier vervangingen per jaar aan een kostprijs van meer dan 10 euro per cassette zijn dat extra kosten om rekening mee te houden.
Posten waarop je bespaart
Op andere posten bespaar je dan weer. Je verbruikt maar een minieme hoeveelheid water. Eén liter levert genoeg stoom om een klein appartement schoon te maken. Dat is een fractie van de hoeveelheid water die in een conventionele schoonmaakbeurt met emmer en dweil kruipt.
Je spaart ook de kosten van detergent uit. Ter vergelijking: bij klassiek poetsen heb je voor allerlei oppervlakken specifiek schoonmaakmiddel nodig, voor de vloer, sanitair, tapijt, tegels, enz., soms een kast vol. En in een vloerreiniger moet je vaak duur merkeigen detergent gebruiken.
Duurder dan emmer en dweil, goedkoper dan een vloerreiniger
Het allergoedkoopst blijft de klassieke schoonmaakmethode met emmer en dweil. Het materiaal kost peanuts en je verbruikt geen stroom. Je verbruikt wel veel water, moet schoonmaakproduct toevoegen en kunt enkel de vloer onder handen nemen.
Met een stoomreiniger kun je snel en zonder chemische producten heel wat meer dan alleen de vloer schoonmaken, maar alles bijeengenomen ben je toch iets duurder af dan met emmer en dweil.
Stoomreinigen is wel een pak goedkoper dan met een vloerreiniger. Die laatste is duurder in aankoop en verbruikt naast schoonmaakdetergent van de fabrikant ook vrij veel water en energie. Hij is ook enkel geschikt voor de vloer.
Plan je een stoomreiniger te kopen? Raadpleeg onze koopwijzer om het toestel met de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.