Stoomreinigers

Hoe kies je een stoomreiniger?

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Welk type stoomreiniger kiezen?

Je hebt zoals bij stofzuigers de keuze tussen een sledemodel of een steelmodel. Er bestaan ook combitoestellen die ook kunnen stofzuigen, en handstoomreinigers die eruitzien als een kruimeldief (niet getest). Bij veel steelmodellen kun je de stoomunit van het moedertoestel losmaken om te gebruiken als handstomer.

Welk apparaat je kiest, zal grotendeels afhangen van het gebruik dat je ervan wenst te maken. Opgelet: een stoomreiniger is niet geschikt voor gebruik op hout zonder waterdichte coating, linoleum (vinyl), houten en gelijmde meubels en elektrische toestellen. Een overzicht van de types en hun toepassingen:

Sledestoomreinigers

Een sledestoomreiniger heeft dezelfde vorm als een sledestofzuiger. De stoom wordt verdeeld via een flexibele slang waarop buizen, borstels en andere specifieke accessoires worden aangesloten. Deze categorie is het meest veelzijdig, krachtig en duurzaam, maar anderzijds ook zwaar en log.

Je kunt er naast harde vloeren ook andere gladde oppervlakken mee reinigen (sanitair, badkamermuren, werkbladen, ruiten ...).
Met aangepaste opzetstukken kun je ook spleten, voegen en kleine hoekjes, tapijt, vloerkleden, gordijnen, kranen enz. aanpakken.

Steelstoomreinigers

Stoomreinigers van dit type zijn aantrekkelijk om hun compacte ontwerp en snelle opstart. De stoom is beschikbaar enkele tientallen seconden na het inpluggen.

Steelstoomreinigers zijn hoofdzakelijk bedoeld voor het schoonmaken van vloeren, maar op veel toestellen kun je de stoomunit van de steel losmaken om te gebruiken als handstomer, eventueel aangevuld met opzetstukken, voor een heleboel andere schoonmaakklussen zoals tegelwanden, ruiten, spiegels, stoffen meubels, sanitair, werkbladen enz.

Handstoomreinigers

Een handstoomreiniger heeft het formaat van een kruimeldief en is bestemd voor oppervlakken als werkbladen, kranen, ruiten of spiegels.

Combireinigers

Dit type is een combinatie van een stofzuiger en een stoomreiniger. Het biedt een grote veelzijdigheid maar is vaak volumineuzer en zwaarder. En zoals bij alle 2-in-1 apparatuur, kan het uitvallen van een van de twee onderdelen de hele eenheid onbruikbaar maken.

Weetje

Snoerloze stoomreinigers zijn haast niet te vinden. Het opwarmen van het water vereist veel energie, die moeilijk door een eenvoudige batterij kan worden geleverd.

Terug naar boven

Waarop letten als je een stoomreiniger koopt

Opwarmtijd

Afhankelijk van de gekozen technologie varieert de opwarmtijd. De opstarttijd van stoomreinigers met onbeperkte autonomie is over het algemeen korter.

Autonomie

De meeste sledemodellen genereren continu stoom. Daardoor hebben ze een onbeperkte autonomie, wat betekent dat je de tank op elk moment kunt bijvullen en onbeperkt kunt doorgaan met schoonmaken.
Sommige toestellen hebben een waterreservoir met geïntegreerd verwarmingselement. Zij zetten al het water in één keer om in stoom, waardoor hun autonomie beperkt is. Hoe lang je kunt stomen, hangt af van de hoeveelheid ingebracht water, het debiet en de frequentie waarmee je stoom vraagt. Wanneer de tank leeg is, moet je wachten tot de boiler is afgekoeld voordat je water kunt bijvullen, wat enkele uren kan duren.

Afneembare of transparante tank

Een afneembare of doorzichtige tank is praktischer dan een vaste of ondoorzichtige tank. Sommige machines hebben een controlelampje al dan niet met geluidssignaal voor laag waterpeil, maar het is handiger om het laag waterpeil in één oogopslag te zien terwijl de machine in werking is.

Keuzeschakelaar stoomdebiet

Hiermee kun je het debiet, dus de hoeveelheid stoom, instellen, hetzij traploos hetzij in twee of drie standen. Interessant om de stoomkracht aan te passen aan het oppervlak: zachter op gevoelige ondergrond als gecoat laminaat, krachtiger op tegels.

Turbofunctie

Knop om het stoomdebiet tijdelijk te verhogen.

Ontkalkingssysteem

Sommige toestellen bieden de mogelijkheid een antikalkmiddel aan het water toe te voegen. Nog andere werken met antikalkcassettes die je regelmatig moet vervangen. Handiger, maar ook prijziger en het is opletten dat de cassettes gedurende de hele levensduur van het toestel verkrijgbaar blijven.

Veiligheidsvoorzieningen

Sommige modellen hebben extra veiligheidsvoorzieningen, zoals een veiligheidsthermostaat die de boiler uitschakelt wanneer hij leeg is of te heet wordt.

Gebruiksgemak

Besteed aandacht aan alle aspecten die een regelmatig gebruik van de stoomreiniger vergemakkelijken: gewicht, draaghendels, zwenkbare wielen voor sledetoestellen ....

Snoerlengte

Controleer de lengte van het snoer: hoe langer het is, hoe gemakkelijker. Je hoeft dan niet van stopcontact te wisselen of een verlengsnoer te gebruiken. Anderzijds zal het toestel zwaarder zijn en moeilijker op te bergen.

Parkeerpositie

Het is een voordeel als het toestel zelfstandig rechtop kan staan. Dan hoef je het niet bij elke pauze ergens tegen te plaatsen. Sommige steeltoestellen hebben een steel die in alle richtingen scharniert, waardoor ze gemakkelijk omvallen als je ze niet goed gestut wegzet.

Lipje om de vloerdoek los te maken

Als de vloerdoek verwijderbaar is door met je voet op het lipje te trappen, hoef je je niet te bukken om hem te verwijderen.

Standaard microvezeldoeken

Controleer of er standaarddoeken op de vloerborstel kunnen worden bevestigd. Sommige bevestigingssystemen vereisen het gebruik van merkeigen doeken, die mogelijk duurder en moeilijker verkrijgbaar zijn.

Opberging

De mogelijkheid om het snoer rond het apparaat te wikkelen maakt het gemakkelijker om de stoomreiniger op te bergen. Hetzelfde geldt voor de rechtopstaande parkeerpositie van steelmodellen.

Veiligheidsvoorzieningen

Sommige modellen hebben een veiligheidsvergrendeling die moet worden uitgezet vooraleer het toestel stoom kan afgeven. Dat voorkomt dat het toestel uit zichzelf aangaat door een verkeerde beweging of manipulatie door een kind.

Terug naar boven

Welke accessoires heb je nodig?

Stoomreinigers worden verkocht met accessoires voor specifieke oppervlakken. Controleer goed of alle opzetstukken die jij wenst in het pakket zitten, want afzonderlijk verkochte accessoires kunnen duur zijn.

Vloerborstel

De vloerborstel wordt gebruikt om de meeste vloeren schoon te maken. Je maakt er een microvezeldoek aan vast. Dat wordt met het toestel meegeleverd, maar je kunt ook standaarddoeken kopen in de supermarkt, wel even de compatibiliteit checken.

Driehoekig mondstuk

Dit opzetstuk met bijbehorende hoes is bedoeld voor het schoonmaken in hoeken.

Puntig mondstuk

Een smal mondstuk maakt het mogelijk om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken (rond de wastafel en het toilet, voegen enz.) en om krachtig en heel gericht te stomen. Je kunt er een kleine ronde borstel op bevestigen om hardnekkige vlekken op die plaatsen te verwijderen.

Textielborstel

Deze kleine borstel is voorzien van een overtrek voor de zachte reiniging van stoffen meubels, gordijnen enz.

Ruitenreiniger

Met dit opzetstuk met trekker kun je ruiten en spiegels schoonmaken. Het vraagt wat handigheid om ermee overweg te kunnen, want je moet de stoomunit in de ene hand en de stoommond met trekker in de andere hand vasthouden.

Tapijtglijder

Met dit kunststof hulpstuk glijdt de stoomreiniger beter over tapijt.

Terug naar boven

Hoe lang gaat een stoomreiniger mee?

De levensduur van een stoomreiniger varieert. Onze test simuleert 5 jaar gebruik met één uur per week voor sledetoestellen en 3 jaar met dezelfde frequentie voor steeltoestellen. Het doel is potentiële storingen op te sporen, in het bijzonder kalkafzetting, de belangrijkste oorzaak van storingen. Bekijk onze testresultaten voor de meest duurzame stoomreinigers.

Wij raden af een tweedehands stoomreiniger te kopen, omdat het onmogelijk is te weten of hij regelmatig is ontkalkt en dus de vervuiling en slijtage van de verborgen onderdelen te beoordelen.

Terug naar boven

Toestellen vergelijken

Stoomreinigers van diverse merken op de Belgische markt, met name Kärcher, Rowenta, Leifheit, Black+Decker, Polti, Shark en Bissell, zijn door onze experts uitgebreid getest. Vileda vernieuwde zijn volledige gamma stoomreinigers op het moment van onze test en is bijgevolg niet opgenomen in de selectie.

Onze laboratoriumtests zijn erop gericht om je te loodsen naar de stoomreiniger van je dromen, dat wil zeggen een toestel met een lange levensduur dat alle oppervlakken waarvoor het geschikt is goed reinigt en optimaal gebruikscomfort biedt.

Op basis van de resultaten krijgen ze een score op 100, die overeenkomt met een bepaald kwaliteitsniveau: “slechte, redelijke, goede of uitstekende kwaliteit.

In onze koopwijzer kun je gericht zoeken door te filteren op prijs, kwaliteit ... Zo vind je gemakkelijk de stoomreiniger die voor jou de beste keuze is.

Terug naar boven