Schoonmaken met een stoomreiniger

Een stoomreiniger zet water om in stoom om vuil en vlekken van een veelheid van oppervlakken los te weken en te verwijderen. Je kunt er zonder veel inspanning je hele woning mee schoonmaken, en dat met slechts een kleine hoeveelheid water, zonder chemische schoonmaakproducten. Lees hier hoe je te werk gaat.
Watertank vullen
Vul de tank, bij voorkeur met leidingwater. Als je kraantjeswater erg hard (kalkhoudend) is, kun je het reservoir voor de helft vullen met gedemineraliseerd water en voor de andere helft met kraantjeswater. Met bepaalde stoomreinigers kun je puur gedemineraliseerd/gedistilleerd water gebruiken. De fabrikant moet dit wel expliciet aangeven.
Bij sommige toestellen kun je een antikalkmiddel aan het water toevoegen. Doe dat alleen als de gebruiksaanwijzing het vermeldt, anders riskeer je de stoomreiniger te beschadigen.
Het juiste opzetstuk monteren
Monteer het geschikte opzetstuk voor het oppervlak dat je wil reinigen:
- de vloerborstel met microvezeldoek erop bevestigd voor de vloer
- een smal, puntig opzetstuk voor locaal gerichte reiniging, bijvoorbeeld rond kranen en in kieren en spleten, eventueel met borstel om hardnekkige vlekken te verwijderen.
- een textielborstel met overtrek voor stoffen meubels en gordijnen
- een ruitenreiniger voor ruiten en spiegels
- de vloerborstel in combinatie met een tapijtglijder om de machine vlotter over tapijten en vloerkleed te laten bewegen
- kleine borstels o.a. voor metaal (denk aan barbecue), voegen en spleten e.d.
Stoom maken
Door de reiniger aan te schakelen activeer je de boiler. Het water wordt onder druk aan de kook gebracht om stoom te vormen. Afhankelijk van het type stoomreiniger varieert de opwarmtijd. De opstarttijd van stoomreinigers met een boiler apart van de watertank is over het algemeen korter dan wanneer het verwarmingselement in de watertank zit.
Afhankelijk van het model zal een controlelampje uitgaan of stoppen met knipperen zodra het water warm is en de stoomreiniger klaar is voor gebruik.
Stoomdebiet instellen
Veel stoomreinigers hebben een stoomkeuzeschakelaar om het debiet, dus de hoeveelheid stoom, in te stellen, hetzij traploos hetzij in twee of drie standen. De knop is te vinden op de handgreep of op de body van de stofzuiger. Sommige modellen hebben een turbofunctie die het debiet tijdelijk verhoogt.
Reinigen
Ga met de stoomreiniger over het te reinigen oppervlak en geef stoom met een druk op de schakelaar. Hoe hoger het debiet, hoe gemakkelijker vlekken kunnen worden verwijderd. Sommige toestellen geven continu stoom als je de aan-uit knop indrukt.
De hete stoom weekt het vuil los, de microvezeldoek neemt het op. De meeste vlekken zijn in enkele dweilbewegingen weg, enkel bij de laagst geklasseerde toestellen uit onze test zijn voor resp. mosterd of voetafdrukken meer dan 20 bewegingen nodig. Soms wordt niet al het vuil opgenomen, dan moet je op het einde toch met een doek het achtergebleven vuil wegnemen.
De gebruikte microvezeldoeken kun je in de wasmachine wassen (zonder wasverzachter!) en hergebruiken.
Water bijvullen
Een controlelampje licht op wanneer het waterpeil laag is. Dat gaat soms gepaard met een geluidssignaal. Deze functie is bijzonder nuttig wanneer de tank niet afneembaar of ondoorzichtig is.
De meeste stoomreinigers hebben een apart waterreservoir dat verbonden is met een boiler. Met die toestellen kun je op elk moment water bijvullen en dus onbeperkt aan de gang blijven.
Bij sommige stoomreinigers bevindt het verwarmingselement zich in de watertank. Al het water wordt dan tegelijk in stoom omgezet. Je kunt poetsen tot de tank leeg is. Hoelang dat duurt, hangt af van de hoeveelheid ingebracht water, het debiet en de frequentie waarmee je stoom vraagt.
Nadeel van een stoomreiniger met beperkte autonomie is dat je de tank niet op elk moment kunt bijvullen. Je moet wachten tot de boiler is afgekoeld, wat enkele uren kan duren. Als je niet zo lang wil wachten, kun je de boiler voorzichtig een beetje opendraaien, even wachten en dan weer een beetje verder openen, tot je water kunt bijvullen. Let dan wel extra goed op dat je geen stoom in je gezicht krijgt.
Veilig werken
Draai de slang nooit naar je toe terwijl ze stoom uitstoot. Sommige modellen hebben een veiligheidsvergrendeling die moet worden uitgezet vooraleer het toestel stoom kan afgeven. Dat voorkomt dat het toestel uit zichzelf aangaat door een verkeerde beweging of manipulatie door een kind. Bij modellen met een veiligheidsthermostaat wordt de boiler uitgeschakeld wanneer hij leeg is of te heet wordt.
Open de tank nooit tijdens het gebruik en ga nooit van te dicht kijken of er stoom uit komt. Je kunt je verbranden als er stoom uit de tank ontsnapt. Haal de stekker uit het stopcontact en wacht tot het apparaat is afgekoeld voordat je water bijvult.
Houd de stoomreiniger buiten het bereik van kinderen en laat hem niet onbeheerd achter wanneer hij aan staat.
Als je zichtbare schade of lekkage vaststelt, mag je de stoomreiniger niet meer gebruiken. Breng hem naar de winkel voor nazicht en reparatie indien nodig.
Tijdig ontkalken
Vergeet niet regelmatig te ontkalken. Hoe dat moet, hangt af van het toestel. Bij sommige toestellen moet je de watertank onder stromend water spoelen met een antikalkproduct.
Heb je een toestel met antikalkpatroon, dan moet je het patroon vervangen. Reken twee tot vier vervangingen per jaar.