Tips

Draadloze stofzuigers repareren is beter voor het milieu

14 april 2022

De steeds populairder wordende draadloze stofzuigers hebben het voordeel dat ze zeer praktisch zijn. Ze zijn helaas heel slecht voor het milieu, dus als je toestel kapot is, kun je die beter laten repareren dan een nieuwe te kopen.

Voor je wasmachine kan je gewoon milieuvriendelijkere wasproducten kopen, maar de milieu-impact van je stofzuiger verminderen is een stuk moeilijker. Je energieverbruik maakt hierbij weinig verschil.

Voor het maken van een stofzuiger is er veel elektronica en onderdelen nodig, die samen met de batterij 57% van de totale milieu-impact voor hun rekening nemen. 

Kies voor reparatie 

In de strijd tegen geprogrammeerde veroudering is het zinvoller om je apparaat te laten repareren dan het te vervangen door een nieuw model. Om dit aan te moedigen zouden fabrikanten een langere garantie en reparaties tegen redelijke prijzen moeten aanbieden, en ook reserveonderdelen beschikbaar moeten stellen. Ze zouden bij de productie en recyclage ook ecologischer moeten zijn, vooral voor elektronica. België is een van de slechtst presterende landen op het gebied van recycling: slechts 62,9% van het stofzuigermateriaal wordt teruggewonnen. Dat is veel minder dan in andere Europese landen.
Om consumenten aan te moedigen hun toestellen zelf te repareren, hebben wij onze Repairguide gemaakt als onderdeel van het Europese SHAREPAIR-project om de hoeveelheid afgedankte elektrische en elektronische apparatuur te verminderen. Je vindt er tips om een toestel zelf te repareren (printers, laptops of smartphones) of om het door een professional te laten doen.

Ontdek onze repairguide