Nieuws

Steelstofzuigers te rap kapot

13 februari 2018
vrouw ligt op zetel terwijl man steelstofzuiger gebruikt om te stofzuigen

Uit een nieuwe test blijkt dat batterijen van steelstofzuigers een beperkte autonomie hebben en erg duur zijn om te laten vervangen. Bij een panne ben je zo haast verplicht meteen een nieuw toestel te kopen. Dat is slecht voor het milieu en voor je portefeuille.

Is je stofzuiger of ander apparaat verdacht snel aan vervanging toe? Meld het op onze webpagina Te rap kapot.

Naar ons meldpunt Te rap kapot

Steelstofzuigers op batterijen winnen aan populariteit. Het aantal verkochte modellen steeg naar 138 500 in 2017 tegenover 104 000 het jaar voordien. Ze zijn doorgaans lichter dan een gewone stofzuiger en makkelijk in gebruik.

Sommige steelstofzuigers kunnen concurreren met de prestaties van een klassieke stofzuiger, vooral op een harde vloer. Ook haar uit tapijten verwijderen gaat goed, op enkele uitzonderingen na. Stof opzuigen op tapijt en uit spleten is daarentegen vaak een minpunt.

Batterij zorgt voor wegwerpspul

Voor onze test van 19 steelstofzuigers gebruikten we alle toestellen op de hoogste stand waarna duidelijk werd dat de autonomie van de batterij erg beperkt was. Daar komt bij dat de oplaadtijd erg lang is. Een en ander bevestigt dat een draadloze steelstofzuiger vooral wordt gebruikt voor kleine ruimtes of korte, oppervlakkige schoonmaakbeurten. Dat blijkt ook uit de veeleer beperkte capaciteit van het stofreservoir dat schommelt tussen 0,4 liter en 1 liter.

Geen garantie op de batterij is onwettelijk

Opvallend en tegelijk onaanvaardbaar is dat één model geen vervangbare batterij had. Gezien het feit dat dit een kwetsbaar onderdeel is, betekent dit dat de hele stofzuiger moet worden weggegooid wanneer de batterij de geest geeft.

Sommige producenten gaven bovendien geen garantie op de batterij, wat compleet onwettelijk is. Koop je toch een nieuwe batterij, dan kost je dat voor 12 van de geteste modellen minstens 25 % van de minimum aankoopwaarde. Bij één uitschieter zelfs 75 %. Een gemiddelde steelstofzuiger kost 214 euro, dus je betaalt dan al snel € 50 of € 60 voor een nieuwe batterij.

Te rap kapot: zet fabrikanten onder druk

Op het onlinemeldpunt Te rap kapot zijn al heel wat meldingen binnengekomen over stofzuigers en in het geval van steelstofzuigers op batterijen of robotstofzuigers is de batterij of de adapter vaak de boosdoener.

Uit navraag bleek dat de meeste consumenten het te duur vinden om een nieuwe batterij te laten plaatsen en opteren voor een ander toestel. Dat bewijst dat er nog steeds veel werk aan de winkel is in de strijd tegen vervroegde veroudering. Wij gebruiken al jullie meldingen om fabrikanten aan te sporen hun producten te verbeteren.

Bovendien zouden fabrikanten de geschatte levensduur moeten aangeven op de verpakking en een langere garantietermijn aanbieden. Ze moeten ook verplicht worden wisselstukken bij te houden en herstellingen aan te bieden aan een redelijke prijs zodat reparatie – niet vervanging – de regel wordt.