Koopgids

Koopgids stofzuiger

14 februari 2017
Koopgids stofzuigers

Er is een enorm aanbod aan stofzuigers, maar die maken niet allemaal even goed schoon. Een bekend merk of een hoge prijs garandeert trouwens niet noodzakelijk de beste prestaties. In deze aankoopgids krijgt u een aantal tips om het beste model te kiezen naargelang van uw budget en het gebruik dat u voor ogen hebt.

Wij testen alle soorten stofzuigers. Bekijk dus ook onze testresultaten voor een beoordeling van de nieuwste modellen en ontdek onze aanraders:

Vergelijk
stofzuigers
 Vergelijk
robotstofzuigers
 Vergelijk
steelstofzuigers

Wij testen elke stofzuiger op tapijt, tegels (harde vloer) en parket met voegen. Sommige modellen werken doeltreffend op tapijt maar niet op harde vloeren, voor andere geldt het omgekeerde. Met onze Beste Kopen kunt u bovendien honderden euro’s uitsparen in vergelijking met duurdere modellen van dezelfde kwaliteit.

Welke stofzuiger voor welk gebruik?

Elk type heeft voor- en nadelen, waarmee u rekening moet houden in functie van uw woning. Er bestaan 5 grote categorieën van stofzuigers:

 • Sledestofzuiger met zak – Dit is het meest verkochte type.

  Voordelen: licht en compact model op wieltjes dat gemakkelijk door het hele huis te verrijden is en gewoonlijk een grote actieradius heeft. Het is ook geschikt om op trappen en moeilijke toegankelijke plaatsen te stofzuigen. Het heeft een grotere capaciteit dan een stofzuiger zonder zak en veroorzaakt minder vuiligheid bij het leegmaken.
  Nadelen: de zak waarin het stof wordt opgevangen moet u telkens als hij vol zit vervangen, wat extra kosten met zich meebrengt.

 • Sledestofzuiger zonder zak – Het stof belandt in een harde, verwijderbare opvangbak.

  Voordeel: u moet geen geld uitgeven aan stofzuigerzakken.
  Nadelen: stofzuigers zonder zak zijn gewoonlijk minder doeltreffend en luidruchtiger. U moet de opvangbak geregeld leegmaken en de filters vaker met de hand afwassen dan bij een klassieke stofzuiger. Dat kan een vuile klus zijn, aangezien het stof vaak alle kanten opwaait of in de hoekjes van de opvangbak blijft zitten. Als u allergisch bent voor stof, laat u dat dus beter aan iemand anders over.

 • Stofzuiger zonder zak met waterfilter 

  De opvangbak is gevuld met water, waarop het vuil en stof neerslaan. Aangezien het water daardoor modderig wordt, giet u de opvangbak beter uit in een rioolputje. De bedoeling is dat er op deze manier minder stof vrijkomt dan bij andere stofzuigers, maar dat blijkt niet altijd het geval.

 • Steelstofzuiger – Een snoerloze steelstofzuiger is handig om snel kleine oppervlakken schoon te maken. 

  Voordelen: lichter dan een klassieke stofzuiger met snoer. Normaal gezien voorzien van een turboborstel, die doeltreffend stof, dierenharen, glassplinters en andere kleine deeltjes, zoals kruimels, verwijdert op harde vloeren.
  Nadelen: Minder doeltreffend op tapijt. Beperkte gebruiksduur en opvangcapaciteit. Met een volle batterij kunt u naargelang van het model 15 tot 60 minuten stofzuigen. De opvangbak heeft een kleine inhoud van ongeveer 0,5 l en die moet u dus heel regelmatig leegmaken. Doordat een steelstofzuiger minder krachtig is dan een gewone stofzuiger, kan hij minder goed vuil opnemen op tapijt, in spleten, langs randen en in hoeken. Hij geeft ook veel stof af en is dus niet aan te raden als u daar allergisch voor bent.

 • Robotstofzuiger – Deze kleine, slimme stofzuiger werkt volledig automatisch. Hij beweegt zelfstandig over de vloer en gaat rond en onder alle obstakels dankzij ultrasone sensoren.

  Voordelen: u kunt iets anders doen terwijl het apparaat het werk grotendeels van u overneemt. Sommige modellen keren meteen terug naar het laadstation zodra hun opvangbak vol is, om die leeg te laten maken.
  Nadelen: relatief duur in aankoop. De laatste jaren is de technologie verbeterd en de prijs wat gezakt, maar toch presteert een robotstofzuiger nog altijd minder goed: hij kan wel probleemloos kruimels en ander oppervlakkig vuil opzuigen, maar verwijdert haren en stof niet altijd even goed. Doordat het apparaat gewoonlijk rond is, raakt het ook niet tot in de hoeken. Sommige zijn vrij luidruchtig (dus rustig tv kijken in dezelfde ruimte kunt u dan vergeten). Om het toestel doeltreffend te laten werken, moet u ervoor zorgen dat er niets op de vloer rondslingert, zodat het niet geblokkeerd kan raken.

Is het vermogen van de motor van belang?
 • Nee – Ook al beweren de fabrikanten van wel, een stofzuiger met een lager vermogen zuigt niet noodzakelijk minder goed. Het maximale vermogen weerspiegelt eenvoudigweg het stroomverbruik.
 • Vermogen daalt - Sinds 2014 moeten alle stofzuigers die in de EU worden gemaakt of ingevoerd, een motor met een vermogen van maximaal 1 600 watt hebben. Sinds september 2017 werd het maximale vermogen zelfs verlaagd tot 900 watt. De meeste modellen voldoen wel al aan deze richtlijn.
Wat betekent het label?
 • Van A tot G – Elke stofzuiger moet een label dragen, waarop het verbruik, de stofopname op harde vloeren en tapijt en de stofuitstoot zijn weergegeven door een klasse, die van A tot G gaat. Er bestaat ook een nieuw Europees label dat in de hele EU op gelijkaardige wijze de energieklasse weergeeft (A tot G), alsook het jaarlijks verbruik (maximaal 62 kWh per jaar) en de doeltreffendheid op zowel harde vloeren als tapijt.
 • Meestal zuinig – Sinds de EU het toegelaten motorvermogen heeft beperkt, zijn zowat alle stofzuigers relatief zuinig. Gemiddeld verbruiken ze ongeveer 0,27 kWh om 10 m² te stofzuigen tegen het maximale vermogen. Hun gemiddelde jaarverbruik bedraagt maximaal 62 kWh.
Telt de inhoud van de zak of bak?
 • Voor grote huizen – Als u een groot huis hebt dat u regelmatig moet stofzuigen, kiest u inderdaad beter een model met een grote stofzak of opvangbak. Dan moet u minder vaak de zak vervangen of de bak leegmaken.
 • Doeltreffendheid neemt af – Sommige stofzuigers nemen echter steeds minder stof op naarmate de zak of bak voller geraakt. Daarom kunt u beter de zak vervangen of de opvangbak leegmaken vooraleer die propvol zit. Dat verlengt de levensduur van de motor en zorgt voor een optimale werking.
Wat is het nut van de filters?
 • 3 filters – Elke stofzuiger heeft drie filters: een aan de motor, een bij de uitgang en dan nog de zak of opvangbak zelf. Die moeten enerzijds de motor beschermen en anderzijds het stof in het toestel houden om te voorkomen dat het weer in de lucht terechtkomt.
 • Gemakkelijk te vervangen – Om uw stofzuiger goed te laten werken en lang te laten meegaan, moet u niet alleen tijdig de zak vervangen, maar ook regelmatig de filters vervangen of schoonmaken. Koop geen stofzuiger waarbij de filters niet afwasbaar of moeilijk te vervangen zijn.
En als u allergisch bent voor stof?
 • 40 % is allergisch – Naar schatting krijgt ongeveer 40 % van de bevolking in de loop van zijn leven met een allergie te kampen. Als iemand in huis allergisch is voor stof of huisstofmijt, helpt het om regelmatig te stofzuigen.
 • Meer kwaad dan goed – Bij het opzuigen en verzamelen van het vuil komt er echter ook nog altijd stof vrij. Wie allergisch is, kan daar last van hebben. Daarom is het belangrijk om een model te kiezen dat zo weinig mogelijk stof doorlaat en het zo goed mogelijk vasthoudt in de zak of opvangbak. Bij sommige modellen laat de constructie of de filter te wensen over, waardoor er toch nog kleine deeltjes in de lucht terechtkomen. Die bezorgen mensen met een allergie dus nog meer hinder.
 • Anti-allergische HEPA-filter – De meeste stofzuigers zijn uitgerust met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air). Zo’n filter zou beter microscopisch kleine deeltjes tegenhouden dan de gewone filters. Dat is echter niet altijd het geval.
 • Vraag hulp – Dat is de beste raad voor wie echt allergisch is voor stof: laat stofzuigen aan iemand anders over. Ook al gebruikt u een goede stofzuiger met een HEPA-filter, er waait altijd onvermijdelijk wat stof op.
Welke zakken zijn aan te raden?
 • Originele zakken – Deze zakken lijken ons het meest aanbevelenswaardig, zelfs met hun duurdere reputatie. Koop bij voorkeur een zak met sluiting. Daarmee kunt u de opening van de zak afdekken voordat u hem uit de stofzuiger haalt en vermijdt u dat er stof vrijkomt. Kijk goed naar de referentie van uw stofzuiger voordat u nieuwe zakken koopt. Niet alle zakken passen immers op elk model.
 • Generieke zakken – Deze zakken passen op een beperkt aantal stofzuigermodellen en zijn niet altijd goedkoper dan originele zakken. Net als bij de originele zakken moet u goed naar de referentie van uw stofzuiger kijken als u nieuwe zakken koopt. Dit om te vermijden dat u het verkeerde model koopt.
 • Universele zakken – Deze zakken lijken eenvoudig en minder duur, maar oordeel niet te snel. Ze zijn namelijk niet zo praktisch. Bij sommige modellen zit er rond de opening een eenvoudige klevende rand, waaraan u het bevestigingssysteem van een originele zak moet vastmaken. Eens de zak vol is, moet u die bevestiging weer losmaken en hergebruiken voor de volgende zak.

  Andere universele modellen zijn voorzien van een tweedelige plastic bevestiging. Een van de delen moet u na gebruik losklikken en hergebruiken bij de volgende zak. In beide gevallen dwarrelt het stof alle kanten op zodra u aan de zak gaat prutsen. Bovendien zijn universele zakken niet altijd goedkoper dan zakken van het merk zelf.
Welke accessoires zijn handig?
 • Speciale borstel – Met een zachte borstel kunt u gordijnen en toetsenborden stofzuigen en ook meubels schoonmaken zonder krassen.
 • Spleetzuigmond – Handig om in smalle ruimtes en op smalle oppervlakken (zoals plinten) te stofzuigen.
 • Andere borstels – Er bestaan ook speciale parketborstels met langere haren en mondstukken met draaiende borstels voor de verwijdering van dierenharen (elektroborstel of turboborstel).
 • Opbergvak – Sommige stofzuigers hebben geen opbergvak voor hun borstels en mondstukken, wat minder handig is.
Waar moet u op letten in de winkel?
 • Gewicht – Een zware stofzuiger is soms onhandiger, zeker om mee naar boven te nemen of trappen te stofzuigen. Sommige modellen wegen bijna 10 kg!
 • Actieradius – Controleer of u met de stofzuiger ver genoeg raakt voor u van stopcontact moet veranderen. De actieradius omvat de lengte van het snoer, de stofzuiger en de slang met mondstuk.
 • Werkingsgeluid – Test de stofzuiger even uit op de vloer om te horen hoeveel lawaai hij echt maakt. Wat de ene persoon aanvaardbaar vindt, klinkt voor de andere misschien te luid.
 • Lange slang – Een voldoende lange slang is zeer handig, vooral om trappen te stofzuigen, en als u groot bent, voor het gebruik in het algemeen.
 • Luchtverlies – Zet de stofzuiger aan en controleer of er geen lucht ontsnapt bij de koppelingen van de slang. Als dat wel het geval is, werkt het toestel immers minder doeltreffend.
 • Gebruik – Ga na of alle onderdelen handig zijn en efficiënt werken: de wendbaarheid van de wieltjes, de flexibiliteit van de slang, de vervanging van de borstel, de filters en de zak, het legen van de opvangbak, de toegang tot en indeling van het opbergvak enz.
Community

Huishoudgerei

community

Gerelateerde discussies