Dossier

Tips voor minder dierenharen in huis

11 augustus 2023
Gezin met hond in een proper huis

Haren van je huisdier van je vloeren, tapijten en zetels verwijderen kan een lastige klus zijn, zelfs met een goede stofzuiger met aangepast mondstuk. Met onze tips heb je minder last van dierenharen in huis en krijg je ze gemakkelijker weg.

Een hond of kat in huis? Dan weet je wat je te doen staat: regelmatig de stofzuiger bovenhalen om de onvermijdelijke dierenharen te verwijderen.

Maar ook wanneer je een goede huisdiervriendelijke stofzuiger hebt, kan haren verwijderen een lastige en tijdrovende klus zijn. Met deze tips heb je minder dierenharen in huis en kun je ze gemakkelijker verwijderen. 

  • Laat je huisdieren wennen aan een dekentje om op uit te rusten en te slapen. Zo blijven hun haren op dat dekentje achter en niet op de sofa, het bed of elders in huis. Een dekentje is veel makkelijker schoon te maken door het uit te schudden en te wassen. 
  • Stofzuig in verschillende richtingen en ga meermaals over de schoon te maken zone: dat maakt het makkelijker om de haren op te zuigen. 
  • Rubber is doeltreffend, omdat haren de neiging hebben om er aan vast te blijven kleven. Latex handschoenen, borstels en andere producten kunnen dan ook helpen om haren die niet in de stofzuiger raken uit de wasmachine te houden.
  • Om kwalijke geuren van huisdieren te voorkomen op tapijten en andere oppervlakken, strooi je er best zuiveringszout op en wacht je 10 minuten voor je begint te stofzuigen. Dat zal de geur neutraliseren.
  • Als je huisdier veel haar verliest, is het beter om oppervlakken om de twee of drie dagen snel te stofzuigen dan langer te wachten met een grondige schoonmaak. Zo voorkom je dat de haren gaan vastkleven aan het oppervlak. 
  • Borstel of masseer je huisdier regelmatig. Zo worden de haren opgevangen door de borstel of de massagehandschoen en hoef je ze niet op andere plaatsen te verwijderen. 
  • Onderhoud de stofzuiger goed. Maak het reservoir van stofzuigers zonder zak na elk gebruik leeg en hou de borstels en filters schoon.  Als je die onderdelen niet tijdig schoonmaakt, kunnen ze verstopt raken door haren en neemt de zuigkracht van de stofzuiger af. Bovendien kan dat de motor belasten en beschadigen.