Dossier

Energielabel en maximum vermogen voor stofzuigers

22 september 2017
Nieuw energielabel voor stofzuigers

Europa legt in een nieuwe richtlijn het energieverbruik van stofzuigers aan banden. Sinds september 2017 is het maximaal vermogen beperkt tot 900 watt. De meeste toestellen voldoen reeds aan deze richtlijn.

De stofzuigers met de hoogste wattages (> 900W) verdwijnen binnenkort van de markt, of zijn intussen al uitgeput, en worden stilaan vervangen door toestellen met de nieuwe energielabels en dus een lager vermogen. Moet je daarom nog snel naar de winkel lopen om toch nog zo’n krachtiger toestel te lopen? Het antwoord lees je hieronder. Wij zijn intussen volop bezig om de nieuwe modellen te testen, de resultaten daarvan vind je binnenkort in onze Koopwijzer stofzuigers.

Vermogen niet hetzelfde als zuigkracht

Al sinds de jaren 70 doen fabrikanten ons graag geloven dat het maximaal vermogen van een stofzuiger doorslaggevend is voor zijn doeltreffendheid. Uit onze tests blijkt echter keer op keer dat goede prestaties veeleer te danken zijn aan eigenschappen zoals een goed ontworpen buis en zuigmond, en de zuigkracht van het toestel.

Een hoog vermogen betekent dus niet dat je beter zult schoonmaken, wél dat je meer energie verbruikt. Een nieuwe Europese richtlijn maakt daar een eind aan: stofzuigers mogen sinds september 2017 nog een maximaal vermogen van 900 watt hebben.

De meeste toestellen voldoen wel al aan die richtlijn. Sowieso is een hoog wattage geen garantie voor de beste prestaties. Ook het aantal decibels is voortaan beperkt tot 80 db.

Van A tot G

Stofzuigers krijgen sedert 2014 een Europees energielabel label, met een uniforme presentatie van enkele belangrijke parameters. Niet alleen geeft dat de energieklasse weer (A tot G), maar vermeldt het ook het jaarlijks energieverbruik (maximaal 43 kwh per jaar) en de doeltreffendheid op zowel harde vloeren als op tapijt.

Natuurlijk zullen fabrikanten wel altijd het meest gunstige beeld willen schetsen van hun toestel en voor de hoogst mogelijke energieklasse kiezen ... Hoewel het systeem op dat vlak verdere verfijning kan verdragen, vinden we het toch al een flinke stap vooruit.

Als consument krijg je het namelijk een pak gemakkelijker om te vergelijken tussen toestellen, al blijft onze Koopwijzer stofzuigers natuurlijk de allergemakkelijkste manier. Wij volgen immers alle ontwikkelingen op de voet.