Dossier

Aankoopgids stofzuigers

11 maart 2015
Buying Guide stofzuigers

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

Aankoopgids

Er is een enorm aanbod aan stofzuigers, maar die maken niet allemaal even goed schoon. Een bekend merk of een hoge prijs garandeert trouwens niet noodzakelijk de beste prestaties. In deze aankoopgids krijg je een aantal tips om het beste model te kiezen naargelang van je budget en het gebruik dat je voor ogen hebt.

Wij testen alle soorten stofzuigers. Bekijk dus ook onze testresultaten voor een beoordeling van de nieuwste modellen en ontdek onze aanraders:

Wij testen elke stofzuiger op tapijt, tegels (harde vloer) en parket met voegen. Sommige modellen werken doeltreffend op tapijt maar niet op harde vloeren, voor andere geldt het omgekeerde. Met onze Beste Kopen kun je bovendien honderden euro’s uitsparen in vergelijking met duurdere modellen van dezelfde kwaliteit.

Hoe kies je een stofzuiger?

Maak in de eerste plaats een keuze op basis van het gebruik waarvoor de stofzuiger bedoeld is. Denk ook goed na welke functies en eigenschappen je echt nodig hebt.

Er bestaan 5 grote categorieën van stofzuigers:

Welke stofzuiger voor welk gebruik?
Elk type heeft voor- en nadelen, waarmee je rekening moet houden in functie van je woning.
 • Sledestofzuiger met zak – Dit is het meest verkochte type.
  Voordelen: licht en compact model op wieltjes dat gemakkelijk door het hele huis te verrijden is en gewoonlijk een grote actieradius heeft. Het is ook geschikt om op trappen en moeilijke toegankelijke plaatsen te stofzuigen. Het heeft een grotere capaciteit dan een stofzuiger zonder zak en veroorzaakt minder vuiligheid bij het leegmaken.
  Nadelen: de zak waarin het stof wordt opgevangen moet je telkens als hij vol zit vervangen, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Sledestofzuiger zonder zak – Het stof belandt in een harde, verwijderbare opvangbak.
  Voordeel: je moet geen geld uitgeven aan stofzuigerzakken.
  Nadelen: stofzuigers zonder zak zijn gewoonlijk minder doeltreffend en luidruchtiger. Je moet de opvangbak geregeld leegmaken en de filters vaker met de hand afwassen dan bij een klassieke stofzuiger. Dat kan een vuile klus zijn, aangezien het stof vaak alle kanten opwaait of in de hoekjes van de opvangbak blijft zitten. Als je allergisch bent voor stof, laat je dat dus beter aan iemand anders over.
 • Stofzuiger zonder zak met waterfilter – De opvangbak is gevuld met water, waarop het vuil en stof neerslaan. Aangezien het water daardoor modderig wordt, giet je de opvangbak beter uit in een rioolputje. De bedoeling is dat er op deze manier minder stof vrijkomt dan bij andere stofzuigers, maar dat blijkt niet altijd het geval.
 • Steelstofzuiger – Een snoerloze steelstofzuiger is handig om snel kleine oppervlakken schoon te maken.
  Voordelen: lichter dan een klassieke stofzuiger met snoer. Normaal gezien voorzien van een turboborstel, die doeltreffend stof, dierenharen, glassplinters en andere kleine deeltjes, zoals kruimels, verwijdert op harde vloeren.
  Nadelen: minder doeltreffend op tapijt. Beperkte gebruiksduur en opvangcapaciteit. Met een volle batterij kun je naargelang van het model 15 tot 60 minuten stofzuigen. De opvangbak heeft een kleine inhoud van ongeveer 0,5 l en die moet je dus heel regelmatig leegmaken. Doordat een steelstofzuiger minder krachtig is dan een gewone stofzuiger, kan hij minder goed vuil opnemen op tapijt, in spleten, langs randen en in hoeken. Hij geeft ook veel stof af en is dus niet aan te raden als je daar allergisch voor bent.
 • Robotstofzuiger – Deze kleine, slimme stofzuiger werkt volledig automatisch. Hij beweegt zelfstandig over de vloer en gaat rond en onder alle obstakels dankzij ultrasone sensoren.
  Voordelen: je kunt iets anders doen terwijl het apparaat het werk grotendeels van je overneemt. Sommige modellen keren meteen terug naar het laadstation zodra hun opvangbak vol is, om die leeg te laten maken.
  Nadelen: relatief duur in aankoop. De laatste jaren is de technologie verbeterd en de prijs wat gezakt, maar toch presteert een robotstofzuiger nog altijd minder goed: hij kan wel probleemloos kruimels en ander oppervlakkig vuil opzuigen, maar verwijdert haren en stof niet altijd even goed. Doordat het apparaat gewoonlijk rond is, raakt het ook niet tot in de hoeken. Sommige zijn vrij luidruchtig (dus rustig tv kijken in dezelfde ruimte kun je dan vergeten). Om het toestel doeltreffend te laten werken, moet je ervoor zorgen dat er niets op de vloer rondslingert, zodat het niet geblokkeerd kan raken.
Is het vermogen van de motor van belang?
 • Nee – Ook al beweren de fabrikanten van wel, een stofzuiger met een lager vermogen zuigt niet noodzakelijk minder goed. Het maximale vermogen weerspiegelt eenvoudigweg het stroomverbruik.
 • Vermogen daalt - Sinds 2014 moeten alle stofzuigers die in de EU worden gemaakt of ingevoerd, een motor met een vermogen van maximaal 1 600 watt hebben. Vanaf september 2007 wordt het maximale vermogen zelfs verlaagd tot 900 watt.
Wat betekent het label?
 • Van A tot G – Elke stofzuiger moet een label dragen, waarop het verbruik, de stofopname op harde vloeren en tapijt en de stofuitstoot zijn weergegeven door een klasse, die van A tot G gaat. Er is ook een nieuw Europees label op komst dat in de hele EU op gelijkaardige wijze de energieklasse weergeeft (A tot G), alsook het jaarlijks verbruik (maximaal 62 kWh per jaar) en de doeltreffendheid op zowel harde vloeren als tapijt.
 • Meestal zuinig – Sinds de EU het toegelaten motorvermogen heeft beperkt, zijn zowat alle stofzuigers relatief zuinig. Gemiddeld verbruiken ze ongeveer 0,27 kWh om 10 m² te stofzuigen tegen het maximale vermogen. Hun gemiddelde jaarverbruik bedraagt maximaal 62 kWh.
Telt de inhoud van de zak of bak?
 • Voor grote huizen – Als je een groot huis hebt dat je regelmatig moet stofzuigen, kies je inderdaad beter een model met een grote stofzak of opvangbak. Dan moet je minder vaak de zak vervangen of de bak leegmaken.
 • Doeltreffendheid neemt af – Sommige stofzuigers nemen echter steeds minder stof op naarmate de zak of bak voller geraakt. Daarom kun je beter de zak vervangen of de opvangbak leegmaken vooraleer die propvol zit. Dat verlengt de levensduur van de motor en zorgt voor een optimale werking.
Wat is het nut van de filters?
 • 3 filters – Elke stofzuiger heeft drie filters: een aan de motor, een bij de uitgang en dan nog de zak of opvangbak zelf. Die moeten enerzijds de motor beschermen en anderzijds het stof in het toestel houden om te voorkomen dat het weer in de lucht terechtkomt.
 • Gemakkelijk te vervangen – Om je stofzuiger goed te laten werken en lang te laten meegaan, moet je niet alleen tijdig de zak vervangen, maar ook regelmatig de filters vervangen of schoonmaken. Koop geen stofzuiger waarbij de filters niet afwasbaar of moeilijk te vervangen zijn.
En als je allergisch bent voor stof?
 • 40 % is allergisch – Naar schatting krijgt ongeveer 40 % van de bevolking in de loop van zijn leven met een allergie te kampen. Als iemand in huis allergisch is voor stof of huisstofmijt, helpt het om regelmatig te stofzuigen.
 • Meer kwaad dan goed – Bij het opzuigen en verzamelen van het vuil komt er echter ook nog altijd stof vrij. Wie allergisch is, kan daar last van hebben. Daarom is het belangrijk om een model te kiezen dat zo weinig mogelijk stof doorlaat en het zo goed mogelijk vasthoudt in de zak of opvangbak. Bij sommige modellen laat de constructie of de filter te wensen over, waardoor er toch nog kleine deeltjes in de lucht terechtkomen. Die bezorgen mensen met een allergie dus nog meer hinder.
 • Anti-allergische HEPA-filter – De meeste stofzuigers zijn uitgerust met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air). Zo’n filter zou beter microscopisch kleine deeltjes tegenhouden dan de gewone filters. Dat is echter niet altijd het geval.
 • Vraag hulp – Dat is de beste raad voor wie echt allergisch is voor stof: laat stofzuigen aan iemand anders over. Ook al gebruik je een goede stofzuiger met een HEPA-filter, er waait altijd onvermijdelijk wat stof op.
Welke zakken zijn aan te raden?
 • Alternatieve zakken – Door de band bevelen stofzuigerfabrikanten natuurlijk hun eigen zakken aan. Toch zijn alternatieve zakken van andere fabrikanten soms even doeltreffend. Meestal is er in de praktijk weinig verschil te merken. Vergelijk de prijzen niettemin, want alternatieve zakken zijn niet altijd goedkoper.
Welke accessoires zijn handig?
 • Speciale borstel – Met een zachte borstel kun je gordijnen en toetsenborden stofzuigen en ook meubels schoonmaken zonder krassen.
 • Spleetzuigmond – Handig om in smalle ruimtes en op smalle oppervlakken (zoals plinten) te stofzuigen.
 • Andere borstels – Er bestaan ook speciale parketborstels met langere haren en mondstukken met draaiende borstels voor de verwijdering van dierenharen (elektroborstel of turboborstel).
 • Opbergvak – Sommige stofzuigers hebben geen opbergvak voor hun borstels en mondstukken, wat minder handig is.
Waar moet u op letten in de winkel?
 • Gewicht – Een zware stofzuiger is soms onhandiger, zeker om mee naar boven te nemen of trappen te stofzuigen. Sommige modellen wegen bijna 10 kg!
 • Actieradius – Controleer of je met de stofzuiger ver genoeg raakt voor je van stopcontact moet veranderen. De actieradius omvat de lengte van het snoer, de stofzuiger en de slang met mondstuk.
 • Werkingsgeluid – Test de stofzuiger even uit op de vloer om te horen hoeveel lawaai hij echt maakt. Wat de ene persoon aanvaardbaar vindt, klinkt voor de andere misschien te luid.
 • Lange slang – Een voldoende lange slang is zeer handig, vooral om trappen te stofzuigen, en als je groot bent, voor het gebruik in het algemeen.
 • Luchtverlies – Zet de stofzuiger aan en controleer of er geen lucht ontsnapt bij de koppelingen van de slang. Als dat wel het geval is, werkt het toestel immers minder doeltreffend.
 • Gebruik – Ga na of alle onderdelen handig zijn en efficiënt werken: de wendbaarheid van de wieltjes, de flexibiliteit van de slang, de vervanging van de borstel, de filters en de zak, het legen van de opvangbak, de toegang tot en indeling van het opbergvak enz.