Tips

Zo gebruik je een stijltang

24 augustus 2022
wasmachine herstellen

Krullend haar gladstrijken of steil haar extra strak in model brengen? Daarvoor heb je een stijltang nodig. Met deze tips gebruik je ze op de correcte manier en houd je je haar in gezonde conditie.

Met een stijltang, ook wel steiltang, ontkruller of straightener genoemd, kun je een strak, glad kapsel creëren. Je klemt de lokken tussen de warme platen en strijkt ze van de aanzet naar de punten toe plat. Met deze tips voorkom je dat de hitte van de platen je haar beschadigt.

Op volledig droog haar

Een stijltang mag je nooit gebruiken op nat haar, zelfs niet op handdoekdroog haar. Je haar moet volledig droog zijn.

Bescherm je haar

Het is altijd sterk aanbevolen om vooraf een hittebeschermend product of heat protector op je haar aan te brengen. Daarmee leg je een onzichtbaar laagje rond de haren, waardoor de structuur van je lokken intact blijft bij de hitte van de stijltang. Bij sommige stijltangen wordt een hittebeschermend product meegeleverd, bij andere moet je het apart aankopen.
Een stoomstijltang werkt op lagere temperatuur. Dit type stijltang is iets zachter voor je haar, maar ook hier is een hittebeschermend product aangeraden.

Gebruik een geschikte stijltang

Gebruik een kwalitatieve stijltang in een materiaal dat aangepast is aan jouw haartype. Een stijltang met keramische platen is de beste keuze om fijn of gekleurd haar te stylen. Titaniumplaten kunnen hogere temperaturen aan en zijn daardoor bijzonder geschikt om dik en krullend haar glad te strijken. Meer uitgebreide kooptips vind je in onze koopgids.

Stel de aangepaste temperatuur in

Stem de temperatuur af op je haartype en de staat van je haar. Dun en fragiel haar neemt snel warmte op en laat zich gemakkelijk gladstrijken met een matig verhitte stijltang. Dik en stug haar laat zich moeilijker in vorm brengen en vraagt styling op hogere temperaturen. Twijfels over je haartype? Vraag raad aan je kapper.

Dit zijn de vuistregels voor de temperatuurinstelling van je stijltang:

  • Normaal haar: rond 180°C
  • Fijn of gekleurd haar: tussen 120 en 160°C
  • Dik, stug of kroezend haar: tot 200°

Gebruik je een te koele stand, dan krijg je het haar niet goed strak. Bij te hoge temperatuur kan je haar verbranden of splitsen en kroezen. De enige oplossing die dan nog overblijft, is de beschadigde lokken afknippen.

Niet met afgesleten keramische coating

Let op met stijltangen die geen volledig keramische of titanium platen hebben, maar enkel een keramische coating over aluminium platen. Bij frequent gebruik gaat zo'n coating na verloop van tijd slijten. Dan wordt je haar blootgesteld aan de onderlaag en zal het sneller beschadigen. Vervang de stijltang als de keramische laag afgesleten is.

 

Op zoek naar een goede stijltang die past bij jouw haartype? Kijk naar de testresultaten in onze prijsvergelijker.

Naar de koopwijzer stijltangen