Stijltangen

Hoe kies je een stijltang?

Met een stijltang kun je krullend haar gladstrijken en sluik haar in model brengen. Wat de beste stijltang voor jou is, hangt grotendeels af van je haartype en de kapsels die je wil creëren. Lees hier waar je op moet letten, zodat je de beste keuze maakt.

Stap-voor-stap gids

Materiaal van de warmteplaten

De warmteplaten van een stijltang kunnen vervaardigd zijn uit verschillende materialen. Welk type voor jou het meest geschikt is, hangt af van je haartype en de staat van je haar.

Keramische platen hebben de eigenschap om de warmte gelijkmatig te verspreiden en het haar in zachtheid steil te maken. Een stijltang met keramische platen is de beste keuze om fijn of gekleurd haar te stylen. Keramische platen doen er wel iets langer over om op temperatuur te komen.
Sommige stijltangen hebben aluminium platen bekleed met een keramische coating. Die hebben hetzelfde effect, maar zijn slijtagegevoeliger en daardoor minder geschikt voor zeer frequent gebruik.

Titaniumplaten kunnen hogere temperaturen aan en zijn daardoor bijzonder geschikt om dik en krullend haar glad te strijken. Voor fragiel haar zijn de hoge temperaturen echter nefast.

Sommige stijltangen hebben platen in een mix van keramiek en titanium.

Soms wordt toermalijn aan de keramiek toegevoegd om het plaatoppervlak extra glad te maken en het risico op haarbeschadiging te verkleinen. Stijltangen met toermalijn zijn duurder. We hebben ze niet opgenomen in onze testselectie.
Terug naar boven

Grootte van de warmteplaten

Het formaat van de platen moet aangepast zijn aan je haartype en -lengte.

Smalle of korte platen zijn geschikt voor dun haar en werken aangenamer bij kortere kapsels.

Brede platen zijn ideaal om dik haar te bewerken. Je kunt grotere haarlokken in één keer pakken en dat scheelt in tijd.

Kies lange platen om lang haar te stylen. Je kunt er meer lokken in één keer mee samennemen en bent sneller klaar.
Terug naar boven

Temperatuurstanden

Welke temperatuur de warmteplaten kunnen bereiken, verschilt van stijltang tot stijltang. Temperaturen kunnen variëren van 80 tot 235°C. Soms heb je de keuze uit een drietal standen, soms kun je de temperatuur nagenoeg traploos instellen op het gewenste aantal graden. Sommige stijltangen hebben een schermpje waar je de temperatuur van kunt aflezen.

Kies een stijltang die de temperatuurstanden biedt afgestemd op jouw haartype en de staat van je haar.

  • Normaal haar: een temperatuur rond 180° C is door de band genomen ideaal.
  • Fijn of gekleurd haar neemt snel warmte op en laat zich gemakkelijk gladstrijken. Een temperatuur tussen 120 en 160°C volstaat voor een fraai effect met een mooie glans.
  • Dik, stug of kroezend haar laat zich moeilijker in vorm brengen. Voor dat haartype zijn iets hogere temperaturen aangewezen. Je mag tot 200°C gaan om een strak effect te bereiken dat lange tijd aanhoudt.
Terug naar boven

Opwarmtijd

Ook de opwarmtijd is een aandachtspunt. Onder de halve minuut is ideaal.

Uit de test blijkt dat niet alle toestellen even snel op temperatuur komen. De snelste is 6 keer sneller opgewarmd dan de traagste.

Terug naar boven

Nuttige functies en eigenschappen

Ionentechnologie tegen statisch haar

Heb je gemakkelijk last van statisch haar, zoek dan een stijltang uit met ionentechnologie. Die verspreidt negatieve ionen in je haar, waardoor de positieve lading wordt geneutraliseerd en de haarschubben weer dichtgaan. Resultaat is glanzend glad haar dat niet opspringt en pluist.

Meedraaiend snoer

Het snoer moet lang genoeg zijn om je vlot te volgen in je bewegingen met de stijltang. Een snoer dat meedraait met je bewegingen maakt het stylen aangenamer en gaat slijtage van de kabelaansluiting tegen. Je hebt ook draadloze stijltangen (niet getest). Daarmee moet je niet zoeken naar een stopcontact en heb je volledige bewegingsvrijheid. Je moet ze wel regelmatig opladen.

Dubbel voltage

Wil je de stijltang ook in het buitenland gebruiken, kies dan een toestel met dubbel voltage, zodat het ook op 110 volt werkt.

Multifunctioneel toestel

Sommige stijltangen kun je ook als krultang gebruiken. Wil je ook krullen creëren, kies dan een toestel met afgeronde platen. Platen met scherpe randen laten lelijke knikken achter in het haar.

Flexibele platen

Met flexibele platen die wat losser zitten (maar ook vastgezet kunnen worden) beweeg je de stijltang extra vlot door je haren. Dat maakt het makkelijker om krullen of slag in je haar te creëren.

Accessoires

Bij sommige stijltangen zijn accessoires inbegrepen zoals een hittebeschermend product voor je haar, een handschoen, een etui of een hittebestendig matje om de stijltang op neer te leggen.

Terug naar boven