Steelstofzuiger

Hoe kies je een steelstofzuiger?

Vind de steelstofzuiger die het meest voldoet aan jouw behoeften

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Types steelstofzuigers

Steelstofzuigers zijn vaak draadloos, maar er bestaan ook modellen met draad. Draadloze steelstofzuigers worden vooral gebruikt om snel even schoon te maken en zijn bijzonder geschikt voor wie over weinig opbergruimte beschikt en geen draad wil die in de weg zit of het onmogelijk maakt het toestel te gebruiken op plaatsen waar geen stopcontact is. 

Intussen worden draadloze steelstofzuigers al vaker als hoofdstofzuiger gebruikt. Let wel: als je een groot huis in één keer wil stofzuigen, heb je misschien niet voldoende batterijcapaciteit. Stofzuig je tussendoor een paar kamers en laad je daarna de stofzuiger opnieuw op, dan kan een steelstofzuiger voor jou de geknipte keuze zijn. 

Om het model te kiezen dat het meest voldoet aan jouw vereisten, kan je je enkele eenvoudige vragen stellen: moet je veel ruimtes schoonmaken? Zijn het omvangrijke of eerder kleine kamers? Hoe vaak maak je je huis schoon? Om echt wendbaar en functioneel te zijn, moeten steelstofzuigers over een aantal eigenschappen beschikken. Wil je er een kopen? Hier vind je alles wat je moet weten.

Terug naar boven

Eigenschappen van steelstofzuigers

Een goede steelstofzuiger weegt tussen 2 en 4 kg: wil je meer wendbaarheid, dan vermijd je best de zwaardere modellen. Probeer indien mogelijk ook eens uit hoe het gewicht verdeeld is: om de vloer te kuisen is gewicht laag bij de grond goed. Om je gordijnkasten eens te stofzuigen is een sledestofzuiger toch minder vermoeiend omdat je dan enkel de steel en het mondstuk in de hoogte moet tillen.

Een beperkte omvang en gewicht zorgen voor gebruiksgemak en praktisch nut, maar betekenen (hoogstwaarschijnlijk) ook minder zuigkracht dan stofzuigers met draad. Wanneer je een draadloze steelstofzuiger koopt, moet je in eerste instantie kiezen tussen gebruiksgemak en vermogen.

Een aantal steelstofzuigers hebben ook een plooibaar handvat, wat handig is om ruimte te besparen wanneer je het apparaat opbergt. We raden aan om het mechanisme in de winkel uit te proberen: niet alle stofzuigers blijken immers even gebruiksvriendelijk. Nog een heel nuttige eigenschap (die niet alle steelstofzuigers hebben) is dat het toestel zelfstandig rechtop blijft staan als je even pauzeert, zodat je het niet stevig gestut tegen een muur moet zetten.

In tegenstelling tot toestellen met draad zijn draadloze steelstofzuigers haast allemaal zonder zak: eenmaal geleegd, kan het reservoir gewoon met water worden schoongemaakt. Deze modellen betekenen dus een besparing omdat je geen stofzuigerzakken moet kopen (geen navullingen), maar je komt wel in contact met het stof, wat problemen kan veroorzaken voor wie allergisch is. Je kiest daarom beter een steelstofzuiger met een groot reservoir, zodat je het niet te vaak hoeft leeg te maken.

Terug naar boven

Draad of batterij?

De overgrote meerderheid van de steelstofzuigers is draadloos (en dat zijn ook degene die we testen). Ze werken op een batterij waarmee je de opgeladen steelstofzuiger kan gebruiken zonder een stopcontact. De autonomie van deze producten is echter beperkt, zoals eerder al vermeld.

Het is belangrijk om voor de aankoop te informeren hoelang het duurt om de stofzuiger op te laden en hoelang je met het volledig opgeladen toestel kan stofzuigen. Bij steelstofzuigers met een draad moet je vooral kijken naar de lengte van het snoer: hoe langer dit is, hoe meer manoeuvreerruimte je hebt.

Voordelen van een draadloze stofzuiger

Een draadloze stofzuiger verplaatsen is gemakkelijk: je kan niet struikelen over de draad en het maakt niet uit of er een stopcontact in de buurt is. Draadloze stofzuigers zijn ideaal om snel even schoon te maken en dus voor wie zijn stofzuiger vaak gebruikt. Sommige modellen zijn uitsluitend ontworpen voor het schoonmaken van vloeren, terwijl andere modellen over accessoires beschikken waardoor ze ook voor kleinere schoonmaakklussen kunnen worden gebruikt. Dit is handig als je de auto of trap wil schoonmaken zonder ingewikkelde acrobatische toeren uit te halen. 

Wat vaak voorkomt, is een 2-in-1-systeem: een steelstofzuiger waar een ‘kruimeldief’ is ingebouwd of waar je de grote buis en het mondstuk af kan halen. Zo heb je een kruimeldief met de zuigkracht van een echte stofzuiger.

Dit zijn alle belangrijkste voordelen:

  • Ze zijn lichter dan andere stofzuigers;
  • Je wordt niet beperkt door de lengte van de draad of de nabijheid van een stopcontact;
  • Ze zijn perfect voor kleinere of specifieke schoonmaakklussen;
  • Ze zijn kleiner en dus gemakkelijker op te bergen en nemen minder ruimte in;
  • Ze zijn ideaal voor trappen: gemakkelijker de trap op te dragen dan een sledemodel en handiger om de trap te stofzuigen omdat je niet beperkt wordt door de snoerlengte.

Nadelen van een draadloze stofzuiger

Indien je zou besluiten om een draadloze stofzuiger te kopen, dan moet je wel een aantal compromissen sluiten:

  • Autonomie. De meeste draadloze stofzuigers hebben op maximaal vermogen een gebruiksduur van 10 minuten: sommige hebben batterijen die in de 'besparingsmodus' meer dan 60 minuten meegaan, maar die kosten uiteraard ook meer. In ‘eco/besparingsmodus’ zijn de prestaties van de stofzuiger heel wat minder goed dan op maximaal vermogen. Heb je het volledige vermogen van de stofzuiger nodig, bijvoorbeeld wanneer je een groot tapijt moet schoonmaken, dan zal je merken dat de batterij heel snel leeg is.
  • Beperkte stofopvangcapaciteit. Doorgaans kan een draadloze stofzuiger 0,6 liter opvangen, terwijl dat bij een stofzuiger met draad 2 tot 3 liter is. Dus je wint tijd tijdens het kuisen, maar verliest ook tijd omdat je de stofzuiger veel vaker moet leegmaken en de filters vaker moet schoonmaken. Doe je dat niet, dan wordt de stofzuiger al snel minder efficiënt.

Dit zijn de belangrijkste nadelen:

  • De beperkte gebruiksduur;
  • De beperkte stofopvangcapaciteit;
  • Op de plek waar je de draadloze stofzuiger opbergt, heb je een stopcontact nodig om hem op te laden.
Terug naar boven

Gewicht

Een goede steelstofzuiger moet licht maar stevig zijn: het verschil in gewicht tussen de verschillende modellen komt door de gebruikte materialen. Opgelet met lichte apparaten, soms zijn die vervaardigd uit materialen van slechte kwaliteit.
Terug naar boven

Wendbaarheid

De draadloze stofzuiger moet wendbaar zijn: om het apparaat heel de poetsbeurt gemakkelijk in de hand te kunnen houden, is niet alleen het gewicht van belang, maar ook de handgreep die praktisch en comfortabel moet zijn. De aan/uit-knop en de systemen voor het wisselen van accessoires en het legen moeten ook gebruiksvriendelijk en handig zijn.
Terug naar boven

Vermogen

Nog een fundamenteel argument bij de aankoop van een steelstofzuiger is ongetwijfeld het vermogen. Ook de vormgeving van het zuigsysteem en in het bijzonder de zuigmond speelt een belangrijke rol.

De zuigkracht van een doorsnee draadloze steelstofzuiger is echter niet te vergelijken met die van een steel- of sledestofzuiger met draad. Bovendien zijn de reservoirs van steelstofzuigers kleiner dan die van een sledestofzuiger en moeten ze dus vaker worden geledigd. Ook daarmee hou je best rekening.

Terug naar boven

Autonomie en laadtijd

Een ander pijnpunt betreft de autonomie van de batterij en de laadtijd: de autonomie is eerder beperkt (ongeveer 10 minuten op 'maximaal vermogen', hoewel de high-end modellen langer kunnen meegaan) en de laadtijd is duidelijk lang.

Bij sommige toestellen is de batterij afneembaar. Als je een tweede opgeladen batterij hebt, kan je gewoon van batterij wisselen en doorgaan met stofzuigen.

Vaak is de batterij merk-specifiek, maar wordt dezelfde batterij ook in andere toestellen van dat merk gebruikt, bijvoorbeeld ook in een boormachine. Handig, maar anderzijds ook een verkoopsargument om toch maar producten van hetzelfde merk te kopen. Hou er ook rekening mee dat tegen de tijd dat een toestel kapot gaat en je een nieuwe stofzuiger moet aanschaffen, er een redelijke kans is dat het model van batterij intussen anders is.

Terug naar boven

Accessoires

Doorgaans komen steelstofzuigers met een hele reeks accessoires die de eigenschappen en functionaliteit van het toestel moeten verbeteren. Welke accessoires er bij het toestel zitten, hangt af van het merk en het type steelstofzuiger. Uiteraard hebben alle extra accessoires een impact op de prijs. Van alle accessoires zijn de nuttigste een telescopische of flexibele buis (om smalle plekjes tussen meubels te bereiken) en verschillende borsteltypes (specifiek voor tapijt of parket, zoals bij gewone stofzuigers).

En dan zijn er nog de 'twee-in-een' steelstofzuigers. Deze kan je gemakkelijk omvormen tot een handige kruimeldief die je kan gebruiken om hogere oppervlakken, zoals zetels en tafels, schoon te maken.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen over steelstofzuigers.

Koop ik beter een steelstofzuiger, een sledestofzuiger of een robot?

Steelstofzuigers (vooral draadloze modellen) zijn heel wendbaar en gemakkelijk te hanteren, vooral dankzij hun beperkte gewicht. De zuigkracht is echter meestal minder dan die van een sledestofzuiger en het reservoir is kleiner.

De voornaamste beperking van een draadloze steelstofzuiger is de duur van de batterij. Je kan het apparaat dus niet gebruiken voor langere schoonmaakklussen. Het is wel ideaal voor wie vaak poetst en dus minder stof moet opzuigen, en ook voor meubels en boekenplanken, omdat het licht en dus mobieler is.

 

Hoe laad je een draadloze stofzuiger op?

Een draadloze stofzuiger laad je op met een lader, bevestigd aan de muur of gewoon los.

Wat zijn de beste merken van draadloze stofzuigers?

Wij testen continu steelstofzuigers in het labo. Raadpleeg de testresultaten om te weten welke merken en types momenteel als beste uit de test komen.

Welke draadloze stofzuigers zijn het zuinigst?

Er is niet echt een variant die zuiniger is dan de andere. Je kunt onze test bekijken om een product te vinden met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Terug naar boven