Zo haal je het meest uit je robotstofzuiger

Robotstofzuigers worden steeds populairder. De verkoopcijfers stegen al voor de coronapandemie, maar sinds we met z'n allen vaker thuis werken is het toestel alleen nog maar populairder geworden. Toch stofzuigt een robot anders dan een gewone sledestofzuiger of een steelstofzuiger, waarbij je zelf alles in de hand hebt, en zijn de resultaten soms wat minder goed. Maar als je rekening houdt met de beperkingen, maar zeker ook met de troeven van zo'n toestel, kan een robotstofzuiger zeker een goede hulp in het huishouden zijn.
1. Beter op harde vloer dan op tapijt
Een robotstofzuiger is niet geschikt voor elk huis. Uit onze tests blijkt dat hij goed zijn werk doet op een harde vloer, maar dat hij het moeilijker heeft op tapijt. Dus als je vast tapijt hebt liggen, of grote losse tapijten, dan zal de robot slechts een gedeelte van je interieur echt goed kunnen stofzuigen. Daar houd je het best rekening mee.
2. Vermijd obstakels en hoogteverschillen
Ook werkt je robotstofzuiger het best op een vloer zonder niveauverschillen. Zijn er veel verhogen en trapjes waar hij tegen botst of waar hij dreigt af te vallen, dan zal hij het ook moeilijker hebben.
Zorg er bovendien voor dat het toestel niet te veel obstakels op zijn weg vindt. Ruim rondslingerende spullen of speelgoed op voordat hij aan zijn ronde begint. Houd bij de aankoop van je toestel eventueel ook rekening met de hoogte van je meubels. Sommige toestellen zijn lager dan andere en kunnen dus misschien wel onder je dressoir stofzuigen.
3. Efficiënt tegen dierenharen
Sinds corona hebben veel mensen een huisdier in huis genomen. Maar die katten, honden en andere (meestal) viervoeters laten vaak overal in huis haartjes achter. Uit onze tests, en zeker uit ervaringen van gebruikers, blijken robotstofzuigers een efficiënt middel om die haartjes grotendeels te verwijderen.
4. Een goede batterij is essentieel
Een robotstofzuiger werkt op batterij, en daarmee heb je meteen ook het meest kwetsbare onderdeel van het toestel gevonden. In onze gebruikersenquête in 2020 gaf een op de vijf eigenaars aan dat ze al problemen hebben gehad met de batterij. Bij voorkeur vraag je dus in de winkel naar een model waarvan je de batterij gemakkelijk kunt (laten) vervangen.
5. Kies voor een (goede) app
Om goed te werken moet je je robotstofzuiger programmeren. Bij enkele toestellen kun je dit doen met een afstandsbediening, maar meestal gebruik je hiervoor het best een applicatie op je smartphone. Dit klinkt misschien als een stap te ver als je niet zo handig bent met nieuwe technologie, maar in het algemeen zien we dat de mensen die een app gebruiken daarover erg tevreden zijn. Een app is gemakkelijk om in te stellen wanneer je robot aan de slag moet, maar ook als je er aan de hand van "smart maps" of plattegronden op kunt zien waar hij heeft schoongemaakt en waar er eventueel zones liggen waartoe hij moeilijker toegang heeft.
Maar de gebruiksvriendelijkheid van zo'n app kan nog flink verbeteren. Het zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn als je een waarschuwing krijgt als je robot moet worden onderhouden. Of als je zou kunnen instellen dat je robot meerdere keren per dag een ronde moet doen. Ook een kinderslot is aangeraden.
Wil je weten welke robotstofzuiger op dit moment de beste keuze is? Je vindt het antwoord in onze koopwijzer.
Naar de koopwijzer robotstofzuigers