Tips

Hoe maak je een robotstofzuiger schoon?

30 juni 2022
borstel van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger heeft behoorlijk wat onderhoud nodig. Borstels moeten worden schoongemaakt, het opvangbakje leeggemaakt. Enkel zo blijft het toestel goed werken.

Een robotstofzuiger, al dan niet met dweil, neemt je heel wat werk uit je handen. Toch moet je ook zelf wat tijd steken in het schoonmaken en het onderhoud van het toestel.

Borstels en filters schoonmaken

Robotstofzuigers hebben onderaan het toestel borstels waarmee ze het stof en ander vuil naar de zuigmond borstelen. Deze borstels zijn meestal gemaakt van rubber, soms bestaan ze uit vezels. In die borstels kunnen na verloop van tijd stof, kruimels en haartjes komen vast te zitten. Die verwijder je daarom het best minstens een keer per week, afhankelijk van hoe vaak jouw toestel een ronde doet.

Ook de hoofdborstel, een rol die onderaan het toestel zit, moet geregeld worden schoongemaakt. Bij sommige toestellen is die zelfreinigend, wat zeker een voordeel is. Ook wasbare onderdelen, bv. de filter, maken het onderhoud wat eenvoudiger. Die filter moet, net als de borstels trouwens, op tijd worden vervangen.

Ten slotte moet je wieltjes geregeld van vastzittend vuil vrijmaken. En je gaat ook het best een keer per week met een doek over de sensoren van het toestel en over de contactpunten met het laadstation om te vermijden dat deze minder goed gaan werken.

Ideale robotstofzuiger leegt zichzelf

Het opvangbakje van een robotstofzuiger is niet groot. Je moet het daarom zelf geregeld leegmaken opdat het toestel goed kan blijven werken. Maar bij steeds meer toestellen is dit vervelende klusje niet meer nodig en kan de stofzuiger zelf het bakje leegmaken in een automatisch leegstation. Dit is ingebouwd in het laadstation: als het opvangbakje van de robotstofzuiger vol is, moet het toestel zich aan het station koppelen en wordt het vuil uitgestoten in de opvangbak of -zak van het station. De capaciteit daarvan is veel groter dan die van het opvangbakje van het toestel zelf, afhankelijk van hoeveel vuil de stofzuiger verzamelt moet je de zak of bak van het station maar om de paar weken of zelfs maanden leegmaken. Deze functie vind je wel enkel terug bij de duurdere modellen.

Heb je geen robotstofzuiger die zichzelf leegmaakt, dan kies je het best voor een toestel met verkliklichtje dat aangeeft wanneer het opvangbakje vol zit.

Meer tips over hoe je je robotstofzuiger het best gebruikt? Die vind je hier.

Naar de gebruikstips

In onze koopwijzer vind je dan weer alle testresultaten van tientallen robotstofzuiger.

Naar de koopwijzer robotstofzuigers