Nieuws

Robotstofzuigers scoren beter met nieuwe manier van beoordelen

27 oktober 2022
robotstofzuiger op houten vloer onder zetel

Bij onze meest recente test scoorden de robots erg matig, ondanks grote tevredenheid bij gebruikers. We hebben onze beoordeling daarom aangepast aan hoe deze toestellen in de praktijk worden gebruikt.

Bij onze laatste test van robotstofzuigers, waarvan je de resultaten kon vinden in onze koopwijzer en in Test Aankoop magazine van juni, stak geen enkel toestel qua eindscore boven de middelmaat uit. Toch horen we van veel gebruikers positieve signalen. Mits enige voorbereiding vinden ze dat hun robotstofzuiger prima werkt en hen grotendeels ontlast. Tijd dus om onze verwachtingen en onze beoordeling bij te stellen aan hoe het toestel in de praktijk wordt ingezet.

“Gezien als vervanger van gewone stofzuiger”

“Toen de robotstofzuigers opkwamen, beoordeelden wij – en wij niet alleen – dit type toestellen als een zo goed als volwaardige vervanger voor de gewone sledestofzuiger”, vertelt Bart Marrez, onze expert die alle stofzuigertests opvolgt en de resultaten analyseert. “Daarom schotelden we de robots ook gelijkaardige tests voor als die voor een gewone stofzuiger, en ook als de steelstofzuiger. Ze moesten dus vuil verwijderen van een harde vloer, maar ook van tapijt. En we verwachtten dat ze ook in hoeken en tegen plinten niet te veel stof en kruimels lieten liggen.”

Veranderingen in de praktijk

Maar de manier waarop de consument de robotstofzuiger gebruikte, bleek enigszins verschillend. “Voor veel mensen is zo’n robot een manier om het huis een beetje “toonbaar” te houden”, geeft Marrez aan. “Om ervoor te zorgen dat de meeste kruimels, zandkorrels en ander vuil worden verwijderd en dat er geen stofvlokken over de vloer dwarrelen. Dit in afwachting van een grondige wekelijkse of tweewekelijkse poetsbeurt of van de komst van de huishoudhulp. De consument verwachtte dus niet dat de robotstofzuiger echt alles spic en span achterliet.”

De prestaties op (vast) tapijt zullen in de toekomst minder zwaar doorwegen op de eindscore van de robotstofzuigers.

Zeker de slechte prestaties op tapijt, die de eindscores telkens weer naar beneden haalden, bleken niet zo’n struikelblok. “De inrichting van onze huizen verandert, met steeds minder tapijt en zeker veel minder vast tapijt”, aldus onze expert. “Een robotstofzuiger zal dus in de praktijk vooral harde vloeren moeten proper maken en zal weinig tot niet op een zachte ondergrond worden ingezet.. Daarom is het logisch dat we de prestaties op die zachte ondergrond nu wat minder zwaar laten doorwegen en dat de nadruk gaat liggen op de prestaties op een stenen of een houten vloer. Ook het belang van energieverbruik en gebruiksgemak daalt ten voordele van de prestaties op harde vloeren. De consument vindt het onderhoud van de robot vervelend, maar is toch in het algemeen tevreden van het toestel. Deze verschuiving vertaalt zich in gewijzigde scores voor de meeste toestellen.”

Verschillende goede toestellen

Door de nieuwe manier van beoordelen komt een aantal robotstofzuigers uit op een beduidend hogere score. “Verschillende toestellen werken erg goed op een harde vloer, en sommige ook langs muren en in hoeken, maar zagen hun score toch kelderen door de problemen op tapijt. Die toestellen krijgen nu ook globaal een goede score en kunnen we dus zeker aanbevelen”, zegt Bart Marrez.

Toch gaat niet elk toestel er veel op vooruit, en een enkel toestel gaat er zelfs op achteruit. “Als er meer belang wordt gehecht aan de prestaties op een harde vloer, en een toestel scoort daar slecht op, dan zak je natuurlijk in de rangschikking en dan is het gewoon tijd dat de fabrikant het toestel eens onder handen neemt”, besluit Marrez.

Benieuwd welke robotstofzuigers nu onze aanraders zijn? Kijk dan snel in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer robotstofzuigers