Tips

Welke ovenschalen moet je gebruiken?

25 oktober 2021
Een siliconenvorm met daarin een cake wordt in een oven gestoken.

Siliconen vormen hebben verschillende voordelen, maar wees voorzichtig met de eerste twee toepassingen. Meer info in dit artikel!

Siliconenvormen hebben verschillende voordelen: ze zijn onbreekbaar, ze kunnen van de diepvriezer naar de oven, ze zijn krasbestendig en ze zijn licht. Nadelen: ze zijn onpraktisch bij vloeibaar deeg en te reinigen in een vaatwasser, maar bovenal bestaat er enige twijfel bestaan over de absolute onschadelijkheid ervan. Er zijn risico's van migratie van ongewenste stoffen, vooral in aanwezigheid van vet. Deze producten zijn absoluut veilig vanaf het derde gebruik of zelfs na een wasbeurt in de vaatwasser.

Dus als je gerust wilt zijn:

  • geef de voorkeur aan ovenschalen en -vormen die worden aanbevolen voor hoge temperaturen (tot 280°C) boven deze die bestand zijn tegen lagere temperaturen (240°C);
  • zet een nieuwe ovenvorm in de vaatwasser voordat je hem gebruikt;
  • vermijd vettige stoffen bij het eerste gebruik of kook een eenvoudig mengsel van meel, gist en zaadolie en gooi het weg.