De kookmethoden van de ovens
Voordat je een elektrische oven koopt, moet je nadenken over het soort voedsel dat je wilt bereiden, want de producten zijn onderverdeeld op basis van verschillende kookmethoden: statisch, geventileerd, stoom en grill. Laten we ze eens in detail bekijken.
Conventionele statische oven
Dit type elektrische oven heeft de meest traditionele kookmethode met twee verwarmingselementen, één in het onderste gedeelte en één in het bovenste gedeelte van de ovenholte, die warm worden wanneer de elektriciteit er doorheen gaat en het voedsel koken door natuurlijke convectie. Dit type is bijzonder geschikt voor gebraad, brood en pizza. Toch wordt het steeds minder verkocht: conventionele statische ovens zijn momenteel goed voor 10% van de jaarlijkse verkoop van inbouwovens. Het zijn echter de goedkoopste ovens, met een gemiddelde kostprijs van ongeveer 200 euro.
Heteluchtoven
Bij dit type van oven, ook convectie-oven genoemd, wordt naast de verwarmingselementen een ventilator gebruikt om de warmte gelijkmatiger en sneller te verdelen, zodat het voedsel knapperig is van buiten en zacht van binnen. Deze kookmethode is geschikt voor desserts, vis, lasagne en groenten. De overgrote meerderheid van de verkochte ovens kunnen zowel conventioneel als met hete lucht werken. Men spreekt dan soms al meteen van combi-ovens.
Stoomkoken
Nieuwere ovens uit het topgamma bieden ook een stoomfunctie, die meestal werkt in combinatie met traditioneel koken. De functie dient om vocht toe te dienen tijdens het koken en om het voedsel sappiger te houden. Er zijn meerdere types van stoomovens. De duurste werken onder druk. Een zuivere stoomoven moet enkel met stoom kunnen koken, maar kan waarschijnlijk niet zonder stoom koken. Bij een combi-stoomoven, moet je nagaan of deze wel enkel met stoom kan koken. Bij combi-stoomovens kan de max. temperatuur beperkt zijn, ook als je niet met stoom werkt.
Grillfunctie
Bovenin de ovenholte bevindt zich één enkele verwarmingsspiraal waarmee voedsel kan worden gebruind of gegratineerd.