Hoe wij testen

Hoe wij ovens testen

29 oktober 2021
Een man opent zijn oven.

In ons testlab gaan we na hoe gemakkelijk de ovens te bedienen zijn, of ze effectief opwarmen tot de ingestelde temperatuur en die constant houden, en hoe vlot ze te reinigen zijn. Als praktische proef maken we er verschillende gerechten in klaar.

In ons testlab gaan we na hoe de ovens presteren op een heel aantal criteria, waarvan kookprestaties, gebruiksgemak en verbruik het meest doorwegen in ons eindoordeel. Als proef op de som maken we een vijftal verschillende bereidingen in de ovens klaar.

Opwarming

We kijken naar de tijd en energie nodig om voor te verwarmen op 175°C met geventileerde hete lucht, en om 200°C te bereiken in de conventionele stand (onder- en bovenwarmte) en in de heteluchtstand met ventilatie (convectiemodus), beide met en zonder boostfunctie.

Nauwkeurigheid en stabiliteit van de temperatuur

We meten de nauwkeurigheid en de stabiliteit van de temperatuur bij instelling op 80°C, 150°C, 200°C en op de maximale temperatuur. We doen dit in twee ovenstanden: conventioneel met onder- en bovenwarmte, en hete lucht met ventilatie (convectie).

De temperatuur in de oven maakt een soort van schommelbeweging: ze begint eerst te zakken, dan verwarmt de oven wat bij enz. We meten op elk van de geteste temperatuurstanden de totale omvang van die afwijkingen, d.w.z. tot hoeveel graden de effectieve temperatuur afwijkt van de ingestelde.

Praktische bakproeven

Voor de meeste bereidingen die we testen, gebruiken we onder- en bovenwarmte met ventilatie. Als er een specifiek automatisch programma voor de geteste bereiding aanwezig is op de oven, gebruiken we dat.

 • Cupcakes
  Dit doen we op twee niveaus. Buiten energieverbruik noteren we de baktijd, maar het bruin kleuren en de structuur van de cakes wegen het zwaarst door in onze test.
 • Sponscake (biscuit)
  We bakken een grote cake, op 1 en 2 niveaus, met heteluchtventilatie. We bekijken dezelfde zaken als bij de cupcakes, maar snijden de cake ook open om te checken of hij vanbinnen goed gebakken is.
 • Toast
  We grillen toastbrood na 5 minuten voorverwarmen (als in de handleiding staat om toast te grillen gedurende 3 tot 5 minuten, nemen we 4 minuten). We beoordelen de bruining.
 • Kip
  We bakken een kip van ongeveer 1,8 kg met de grillfunctie, op een draaiend spit indien de oven dat heeft, en met een specifiek programma indien aanwezig.
  Hier meten we de baktijd en beoordelen we de kwaliteit van de ‘cuisson’ van de kip: de buitenkant moet gebruind en knapperig zijn, de binnenkant moet nog sappig, maar wel gaar zijn. Een stukje kip wordt ook geproefd.
 • Meringues
  We testen zowel in de conventionele stand als in de heteluchtstand met ventilator. De bedoeling is te kijken hoe goed de oven is in langdurig bakken op een lage tot gemiddelde temperatuur. De temperatuur stellen we in op 100°C en de tijd op 90 minuten. Buiten een mooie bruining en ‘knapperigheid’, moet een goed bereide meringue een luchtige structuur hebben.

Energieverbruik

We noteren het standby-verbruik, inclusief uitgestelde start, het verbruik tijdens het voorverwarmen, het bakken en de zelfreiniging.

Gebruiksgemak

Hier kijken we naar de handleiding, het praktische gebruik van de basisfuncties en extra functies of specifieke programma’s, de waarschuwingssignalen, het in- en uitladen van schotels,  bakplaten en roosters en de zichtbaarheid door het ovenvenster.

Speciale aandacht gaat uit naar de ovendeur. We testen of ze niet te stroef is en langzaam opengaat of neervalt als je ze halverwege loslaat, en of de handgreep comfortabel is.

Een belangrijk, misschien wel hét belangrijkste testcriterium is de reiniging. Hierbij gaan we ervan uit dat de gebruiker de reinigingsfunctie gebruikt. Een pyrolyse-oven zou dus hoger moeten scoren dan een gewone. We beoordelen dit zowel na de baktesten, als na het opzettelijk aanbrengen van vuiligheid in de oven.
We houden ook rekening met het reinigen van de buitenkant van de oven en gaan na of de bakplaten, roosters en accessoires gemakkelijk te reinigen zijn.

Indien van toepassing geven we ook een rating op "smart"-functies. We checken hoe vlot de app te downloaden is en connecteert met de oven, hoe gebruiksvriendelijk hij is en en welke gegevens hij vraagt bij de activering.

Lawaai

We geven een subjectieve evaluatie van het geluidsniveau in de heteluchtmodus met ventilatiemode en tijdens het afkoelen.

Veiligheid

Om de mechanische veiligheid te testen gebruiken we een gewicht van 14 à 15 kg zand (afhankelijk van het volume van de oven), dat we op het middelste niveau leggen. Het rek moet dit gewicht aankunnen. Bij het naar buiten schuiven van het rooster of de plaat mogen die max. 6° omlaag hellen.

Als test van de thermische veiligheid meten we de temperatuur aan de buitenkant (deur, controlepaneel, handvat) tijdens de pyrolysecyclus.