Hoe wij testen

Hoe wij antikleefpannen testen

24 januari 2022
Slijtagetest van antikleefpannen

In ons testlab onderzoeken we of antikleefpannen de warmte egaal over de bodem verdelen, comfortabel en veilig zijn in gebruik en beschikken over een sterke antiaanbaklaag die intact blijft doorheen de jaren.

Hoe wij antikleefpannen testen

In onze labtest van antiaanbakpannen kijken we niet alleen naar het antikleefvermogen en de duurzaamheid van de coating, maar gaan we ook na of de warmte gelijkmatig over de bodem wordt verspreid en of de bodem onder invloed van de hitte niet vervormt. Uiteraard onderzoeken we ook de thermische veiligheid en beoordelen we het gebruiksgemak van de pannen.

Warmteverdeling

Een gelijkmatige hitteverdeling over de panbodem is essentieel om je eten overal in de pan egaal te doen garen. Zoniet is het eten enkel in het midden gaar en naar de rand van de pan toe ondoorbakken.
Om dit te testen verhitten we de pannen tot een temperatuur 180° C, zowel op een vitrokeramische als op een inductiekookplaat. Met een warmtebeeldmeter kijken we hoe sterk de pan opwarmt op diverse punten. Hoe kleiner het verschil tussen de hoogste en de laagste gemeten temperatuur, hoe beter, want dat betekent dat de pan de warmte egaal verspreidt.

Test antikleefpan gelijkmatige warmteverdeling      Test antikleefpan met ongelijkmatige warmteverdeling

In het voorbeeld links meten we slechts 13°C verschil tussen de warmste en koudste zone in de pan (goede hitteverdeling), rechts is er bijna 80° C verschil tussen het warmste en koudste meetpunt (slechte warmteverdeling).

De pannenkoekentest

We doen niet alleen een temperatuurmeting, we testen de warmteverdeling ook met een praktische proef: in elke pan doen we een beetje vetstof en bakken met exact 55 ml beslag op 200° C vier pannenkoeken. De eerste pannenkoek rekenen we niet mee. Aan de al dan niet egale bruine kleuring van de drie volgende flensjes wordt duidelijk of de pannen de warmte naar behoren verdelen.

Duurzaamheid van de antiaanbaklaag

Om te testen hoe de antikleeflaag reageert op intensief gebruik, plaatsen we de pannen tot tweemaal toe op een hellend draaiplatform.

We plakken een stukje van de panbodem af en vullen de pannen met metalen balletjes, licht schuurmiddel en zand. Vervolgens laten we de pannen gedurende een halfuur heen en weer bewegen op het platform zodat het mengsel over de bodem schuurt.

Het verschil met de afgeplakte strook geeft aan in welke mate de antiaanbaklaag afslijt.

Test duurzaamheid antikleeflaag

Voorbeeld van een pan waarvan de coating na de slijtagetest is beschadigd en afgeschilferd. Het verschil met de afgeplakte, originele coating is groot.

Stabiliteit van de bodem

Om de stevigheid van de bodem te testen stellen we de pannen bloot aan temperatuurschokken. Daarbij verhitten we de bodem tot 200° C en vullen de pan voor de helft met kraantjeswater van 20° C. Na 10 van deze hitteschokken kijken we of de bodem perfect vlak is gebleven.

    

Voorbeelden van panbodems die na de temperatuurschokken vervormd zijn en hol of bol staan.

Antikleefeigenschap

Om te controleren of de antiaanbaklaag wel degelijk haar werk doet, bakken we eieren op 100° C gedurende 1 minuut en 40 seconden. Vervolgens kijken we hoe gemakkelijk ze uit de pan loskomen met behulp van een kunststof spatel.
Die test met eieren doen we in totaal driemaal: eerst als de pannen in nieuwe staat zijn, en nadat ze één en twee slijtagetests hebben ondergaan. We bakken telkens zowel met als zonder vetstof.

Antikleeftest van pan

Voorbeeld van een pan waarin na afloop van de antikleeftest eiresten overblijven.

Veiligheid

Bij dit onderdeel van de test bekijken we of de temperatuur van de steel de opgelegde normen niet overschrijdt. Deze veiligheidsnormen verschillen volgens het type materiaal: een steel in metaal mag maximaal tot 55° C warm worden, een steel in rubber of kunststof maximaal 70° C en een houten steel maximum 89° C.

Ergonomie

Tot slot beoordelen we of de antikleefpannen comfortabel in de hand liggen. In onze kwotering houden we rekening met het gewicht van de pan en het materiaal en de vorm van de steel. We gaan na of de steel ergonomisch is gebouwd, lang genoeg is en voldoende grip biedt. Een V-vormige aanhechting aan de pan en een afgebakend handgreepgedeelte aan het uiteinde vormen extra troeven.